keskiviikko 28. marraskuuta 2018

Risteilykuumetta hankkimassa - uudistettu Silja Serenade

Marraskuun alkupuolella olin risteilyllä Silja Serenadella.  Risteilymme jälkeen Serenade lähti Naantaliin korjaustelakalle. Jokin aika sitten sain sähköpostiini kutsun tulla tutustumaan laivan uudistuksiin, joita oli tehty yhteensä 6500 neliömetrin pinta-alalla. Tapahtuma oli arkipäivänä, mutta halusin ehdottomasti päästä paikalle. Oli mielenkiintoista päästä  näkemään, mitä muutoksia laivalla oli tehty. Oma risteilykin samalla laivalla oli vielä tuoreessa muistissa. Onneksi hoitolapsille ja meidän kuopukselle järjestyi hoitopaikat ja hoitajat laivavierailupäiväksi.
Terminaalissa tunnistin yhden ihmisen, Optimismia ja energiaa blogin Katjan. Lyöttäydyin heti Katjan ja Healthy Style of Living blogin Susannan seuraan. Kumpaakaan en ollut aiemmin tavannut, mutta Katjaa olen jo pitkään seurannut instassa. Hän oli jo niin tuttu instastoorien perusteella, että tuntui kuin oltaisiin tavattu jo aiemmin.

Vierailumme alkoi uudistuneesta yökerhosta, joka oli saanut myös uuden nimen, Starlight. Nautimme lasilliset kuohuviiniä katsoessamme 20-luvun tyylistä  The Great Gatsby Cruise Show'ta. Esityksen jälkeen ihastelimme uudistunutta keulabaaria eli Sea View Loungea ja nautimme pientä syötävää.


Yökerhon lisäksi tutustuimme laivalla uudistettuun Fine dining-ravintola Bon Vivantiin ja grilliruokaan erikoistuneeseen Grill Houseen, entiseltä nimeltään El Capitan. Old Port Pub uudistui ja sai myös uuden nimen, Sea Pub. Porras- ja hyttikäytäviä on uudistettu yhteensä 4500 neliömetrin verran. Myös hyttejä uudistettiin tämän telakoinnin yhteydessä. A- ja B-luokan hyteissä uusittiin tekstiilejä, seinäpintoja, kalusteita ja valaistusta. Commodore-luokassa taas uudistettiin wc- ja suihkutilat. Niissä kylpyammeet on vaihdettu suihkuiksi. Telakoinnin aikana laiva sai maasähkövalmiuden. Laiva pystytään kytkemään Tukholmassa ja tulevaisuudessa myös Helsingissä maasähköön apumoottoreiden käytön sijaan. Tämä vähentää päästöjä ilmaan sekä meluhaittoja. Tallink Siljan nettisivuilla löytyy lisää tietoa uudistuksista.


Etukäteen ajattelin tätä käyntiä laivalla inspiraatio-matkaksi blogin aktivoimiseen. Olen tykännyt blogin kirjoittamisesta ja haluaisinkin kirjoittaa useammin ja kehittyä kirjoittajana. Palatessani junalla kotiin mietin kirjoitusinspiraatiota ja hahmottelin tätä blogitekstiä. En ole täysin varma tuoko tämä laivaan tutustuminen lisää blogi-inspiraatiota, mutta risteilykuumeen tämä ainakin sai aikaan!


perjantai 23. marraskuuta 2018

Perustaisitko sinä kasvatuspiirin?

Ystäväni Aami perusti ryhmän nimeltä Kasvatuspiiri. Hänen ideansa oli luoda turvallinen ja avoin ryhmä, jossa  keskustellaan erilaisista kasvatukseen liittyvistä asioita. Moni innostui ajatuksesta, minä mukaan lukien. Kasvatuspiiri kokoontuu noin kerran kuussa ryhmän perustajan kotona. Lapset eivät saa osallistua. Ainoastaan sylivauvat ovat sallittuja. Tämä sen takia, että saisimme keskustella rauhassa ilman keskeytyksiä. Tämä meidän kasvatuspiiri on kokoontunut nyt kolme kertaa. Itse olen päässyt paikalle valitettavasti vain kerran. Kaikki eivät aina pääse paikalle ja tämä piiri kokoontuukin aina eri viikonpäivänä. Näin kukaan halukas ei jää kokonaan piirin ulkopuolelle, jos hänellä sattuisi olemaan meno aina tiettynä iltana viikosta. Keskusteluista on tapaamisten jälkeen ollut luettavissa koosteet kasvatuspiirin omassa facebook-ryhmässä. Näin poissaolleetkin ovat saaneet lukea aiheesta.Ajatuksia idean takaa


Kysyin Aamilta, mistä hän keksi idean tähän kasvatuspiiriin ja hän ystävällisesti vastasi ja antoi luvan kertoa ajatuksistaan myös täällä blogissa. Josko joku vaikka innostuisi vastaavan piirin perustamaan omalla kotipaikkakunnallaan! Aami kertoi, että hän on aina ollut kiinnostunut kasvatusjutuista. Hän on lukenut paljon aiheesta ja keskustellut ihmisten kanssa. Hän on kuitenkin huomannut usein, että äidit ovat myrkkyä toisilleen, eikä sen pitäisi hänen mielestään todellakaan olla niin. Aami halusi luoda mahdollisuuden aidoille keskusteluille. Syventyä rauhassa keskusteluihin, jolloin äidit saavat uusia näkökulmia ja voivat auttaa ja tukea toisiaan hyvässä hengessä. Hän oli myös pyöritellyt ajatusta blogista, keskustelupalstasta tai jostain vastaavasta. Aami halusi kuitenkin aitoa ja oikeaa kohtaamista ihmisten kanssa sekä samalla saada tauon arjen keskelle. Hän myös rakastaa syvällisiä keskusteluja. Tällainen ei olisi mahdollista netin keskustelupalstoilla. Itselleni ainakin tuli heti mielikuva nettikeskustelusta, jossa aloittaja yrittää kysyä jotain asiallista ja vastaukset ovat jotain ihan muuta. Pahimmassa tapauksessa asiatonta haukkumista.

Aami ottaa omien sanojensa mukaan paineita järjestämiensä tapahtumien menestyksestä ja osallistujamääristä, mutta kasvatuspiirissä ei ole hänen mielestään väliä tuleeko paikalle yksi vai kymmenen tai ei ketään. Joka tapauksessa hän saa oman hetken teekupin kanssa. Yksin ei ole Aamin tarvinnut vielä teetään juoda.Vinkkejä järjestäjälle

Aamin mielestä järjestäjän olisi hyvä löytää rento ja avoin mieli. Keskustelunohjaustaidoista on hyötyä ja ennalta sovitut illan teemat rajaavat keskustelun ryöpsähtämistä. Pienet tehtävät auttavat syventymään omiin ajatuksiin. Tarkoituksena on herättää ajatuksia ja antaa osallistujille uutta mietittävää. Kasvatuspiirissä keitetään aina teet ja kahvit. Osallistujat tuovat jotain pientä syötävää nyyttäriperiaatteella. Tämä on ollut oikein sopiva ja toimiva konsepti. Illan emännän ei tarvitse huolehtia tarjottavasta. Kasvatuspiiri voisi kokoontua myös jossain muualla kuin ihmisten kotona. Ehkäpä joltain järjestöltä tai seurakunnalta olisi mahdollista saada tila tällaiseen käyttöön.Esimerkkejä keskustelun aiheista

Kasvatuspiirissä on joka kerta joku ennalta valittu keskustelunaihe. Aiheesta on luettu alustus ennen yhteistä keskustelua. Aiheina on ollut rajat otsikolla Rajat on rakkautta. Myös arjesta on keskusteltu otsikolla Ihana kamala arki. Tunteista keskustellaan yhdellä kerralla. Mörrimöykyt ja känkkäränkät saavat oman keskustelukertansa.

Minkäikäisten lasten vanhemmille

Itse koen, että keskustelut kasvatuksesta sopivat minkäikäisten lasten vanhemmille tahansa. Eri-ikäisten lasten vanhemmat rikastuttavat keskustelua. Vanhempien lasten vanhemmilta voi saada vinkkejä sekä rohkaisua. Hekin ovat selvinneet näistä uhmavuosista! Samalla voi kuulla, mitä mahdollisesti on luvassa tulevina vuosina. Eikä vanhemman tarvitse olla nimenomaan äiti. Isät tuovat keskusteluihin oman miehisen näkökulmansa.

Olisitko sinä halukas osallistumaan kasvatuspiiriin?
 
Olisiko sinulla energiaa ja halua perustaa kasvatuspiiri?
 
Kenen kanssa sinä keskustelet kasvatukseen liittyvistä asioista?


maanantai 19. marraskuuta 2018

Loma - asiat, joista meidän perhe kaipasi taukoaLokakuussa vietimme koko perhe syyslomaa jo perinteeksi muodostuneella Espanjan matkalla. Äitini asuu miehensä kanssa talvet Espanjassa ja me olemmekin viettäneet kolme viimeistä syyslomaa Espanjassa. Myös mieheni vanhemmat viettävät useamman kuukauden vuodesta Espanjassa ja hekin olivat samaan aikaan samassa kaupungissa. Lasten serkut olivat myös lomalla Espanjassa. Yksi lasten tädeistä taas oli Espanjassa golfin kisa- ja harjoitusmatkalla. Näimme siis jälleen enemmän sukulaisia Espanjassa kuin mitä näemme normaalisti Suomessa.

Loma oli kauan odotettu ja kaivattu. Päiviäkin laskettiin loman alkuun. Olen huomannut, että lasten kanssa on helpompi matkustaa tuttuun kohteeseen. Lapset tietävät jo mitä odottaa, eikä heitä jännitä niin paljon. Jo etukäteen tiedetään, mitä halutaan tehdä ja missä kaupoissa käydä. Etenkin lyhyillä lomilla tutussa kohteessa on puolensa. Lomailu on kaikille helpompaa ja rennompaa. Me tosin olemme vuokranneet jokaiselle lomalle eri asunnon, joten ihan kaikki ei ole tuttua. Ja lomalta odotettiin tietenkin erityisesti myös isovanhempien ja serkkujen näkemistä.

Meitä kun on kuusihenkinen perhe ja lapset ovat erilaisia ja eri-ikäisiä, niin jokainen odotti lomalta hieman eri asioita. Jälkeenpäin kyselin perheeltäni, että mistä asioista he oikein olivat lomalla. Tässä on pikakyselyni tulos.

Äiti, 40v, perhepäivähoitaja

Lomalla ruuanlaitosta

Mitä tein: lepäsin

Isä, 40v, Business controller

Lomalla töistä ja arjesta


Mitä tein: Lenkkeilin, uin, katsoin Keisari Aarniota
Poika, 12v, koululainen

Lomalla koulusta, Fortniten pelaamisesta

Mitä tein: pelasin biljardia, uin, olin serkkujen kanssa
Poika, 11v, koululainen

Lomalla perheestä

Mitä tein: olin kaikki yöt mummin ja hänen miehensä luona, pelasin koripalloa

Tyttö, 8v, koululainen

Lomalla koulusta, sängyn petaamisesta

Pelasin kahtapakkaa mummin kanssa, uin, pelasin pingistä
Tyttö, 5v, kerholainen

Lomalla ulkovaatteiden pukemisesta, kerhosta

Mitä tein: uin, tein uimahyppyjä, pelasin muistipeliä


Vaikka lomalla vietettiin aikaa erikseen, niin paljon oltiin myös yhdessä. Me kaikki tykkäämme uida, olla ulkona ja urheilla. Tosin minä enemmänkin kuvasin kun muut urheilivat. Lomalla uitiinkin paljon uima-altaalla ja meressä. Lapset pelasivat serkkujen kanssa jalkapalloa. Ja kyllä aikuisetkin välillä peliin osallistuivat.

Näin jälkeenpäin hieman ihmettelin omaa vastaustani. Miksi olin kirjoittanut muistikirjaani vain tuon lepäämisen. Sitten muistin, että loman aikaan olin todella väsynyt. Minulta oli vain joitain päiviä aiemmin diagnosoitu anemia eli minulla on matala hemoglobiini. Olin vasta alkanut syömään rautaa. Toki uin, luin ja touhusin perheeni kanssa, mutta näin jälkeenpäin oikeastaan vasta huomaan miten sumussa olin loman aikaan. Loma tuli todellakin tarpeeseen. Nyt useamman viikon rautakuurin jälkeen huomaan, ettei oloni ole enää ollenkaan niin väsynyt ja pääni sumuinen. Oletan, että rauta-arvoni ovat jo hieman kohonneet. Ainakin olo on paljon parempi ja energisempi. Verikokeisiin menen seuraavan kerran tammikuussa. Anemiasta ja ferritiini-arvoista olen kirjoittanut täällä blogissa.Blogissa Espanja ja Torrevieja ovat olleet aiheena ennenkin. Vanhoista postauksista löytyy muun muassa
Täydellisen loman resepti
Kesäinen Torrevieja vuodelta 2015  - ovatpa lapset kasvaneet sitten tämän reissun!
Muita postauksia löytyy hakusanoilla loma ja EspanjaMistä asioista sinä kaipaisit lomaa?

tiistai 13. marraskuuta 2018

Risteily, jonka jälkeen laiva lähti telakalle


 


Ystäväni ehdotti risteilyä Ruotsiin. Edellisestä Ruotsin risteilystäni olikin jo aikaa. Kävimme miehen kanssa elokuussa 2015 Kahdestaan Viking Gracella. Reissusta on myös postaus Kahdestaan Tukholmassa. Tällä kertaa lähdin risteilylle kaverini, vanhimman poikani sekä kaverin vanhimman pojan kanssa. Pojat ovat 12 ja heillä on tänä syksynä alkanut koulussa ruotsinopiskelu. Jonkinlainen opintomatka siis Ruotsiin ja risteilyelämään.
Vaikeinta tuntui olevan sopivan viikonlopun löytäminen reissulle. Poikani pelaa salibandya ja usein viikonloppuisin on turnauksia. Ja olihan tässä vähän aikaa sitten syyslomakin ja meidän Espanjanmatka. Risteilyviikonlopuksi valittiin viime viikonloppu. Valinta ei mennyt ihan nappiin, sillä eihän tuo viikonloppu täysin vapaa ollutkaan. Lauantaina olisi nimittäin ollut työlauantai koulussa. Sinne olisi pitänyt osallistua sekä oppilaiden että vanhempien. Ja olihan viime viikonloppuna myös isänpäivä. Isiltä kyllä kysyttiin luvat risteilylle ja sellaiset saatiin.

 


Mitä me sitten risteilyllä tehtiin? Syötiin, käveltiin, naurettiin ja shoppailtiin. Esiteinit ovat oikein mukavaa matkaseuraa. Seisovassa pöydässä he osaavat jo hakea itse ruokansa ja juomansa. He jaksavat kävellä pitkiä matkoja,  jopa 18000 askelta päivässä. Esiteinejä ei tarvitse koko ajan vahtia. Välillä yhteyttä pidettiin whatsapp-viestien avulla. Matkustaminen esiteinien kanssa on helppoa, kun vain free wifi toimii. ;)


Whatsapp-keskustelu
 
MINÄ: Missä olette?
POIKA: 3 kerros
MINÄ: Ok me vielä alhaalla
POIKA: Ok
POIKA: missä ootte nyt?
MINÄ: Miss olet?
POIKA: Ruotsissa
MINÄ: Missä nyt?
POIKA: Tulkaa miesten osastolle ku ootte valmiit.

Minulla ei ollut mitään suunnitelmia tai toiveita Tukholmaan. Ystäväni halusi käydä Arket illa. Niinpä menimme satamasta metrolla keskustaan. Siellä kiertelimme päivän ja iltapäivällä palasimme metrolla satamaan.


Jos ihmettelet tämän postauksen otsikkoa, niin Silja Serenade lähti meidän risteilyn jälkeen Naantaliin telakalle. Silja Linen Instagram-tililtä Silja Line Suomi voi seurata Silja Serenaden remonttia ja muitakin kuulumisia. Remontin edistymistä voi seurata tallennetuista stooreista Silja Serenade-nimellä. 
Milloin sinä olet viimeksi käynyt risteilyllä?
Kenet sinä valitsisit risteilyseuraksi?torstai 1. marraskuuta 2018

Lokakuu 2018Lokakuussa...

Minä täytin 40.

Syntymäpäivänäni minut haettiin kotoa yllättäen Vierumäen day spahan kasvohoitoon. Sain myös geelilakkauksen kynsiin ja pääsin syömään. Yllätyksen järjesti kaksi pikkusiskoani. Myös mieheni osallistui järjestelyihin. Hän muun muassa juoni sen, että hoitolapset haettiin normaalia aiemmin.

Osallistuin viikonlopun pituiseen hiljaisuuden retriittiin. Puhelin oli lentotilassa retriitin ajan, mutta otin kännykällä valokuvia. Hiljaisuuden retriitti.

Luin ja kuuntelin monta kirjaa. Sekä osallistuin lukupiirin tapaamiseen.
  • Johanna Holmström: Sielujen saari
  • Riikka Pulkkinen: Lasten planeetta
  • Renate Dorrestein: Pojallani on seksielämä ja minä luen äidille punahilkkaa 
  • Sisko Savonlahti: Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu

Neuloin villasukat, lapaset ja kahdet keppihevosen päät.

Kävin väsymyksen ja hengästymisen vuoksi verikokeissa. Olisin halunnut, että minulta olisi mitattu paljon puhuttu ferritiini, mutta sitä ei tällä kertaa mitattu. Minulta löytyi alhainen hemoglobiini eli anemia. Kirjoitin asiasta blogiinkin: Kun ferritiiniä ei tarvitse mitata

Lomailimme viikon Espanjan Torreviejassa. Loma oli mukava, mutta jätti jälkeensä selviteltäviä asioita.

Osallistuin blogissa Neljä asiaa minusta-haasteeseen.

Loman ja muutaman viikon raudan syömisen jälkeen olo tuntuu hieman pirteämmältä. Lokakuu on opettanut minulle epävarmuuden, epäonnistumisten ja pettymysten sietämistä. Tai keskenhän tämä oppiminen vielä pahasti on.


Mukavaa marraskuuta! 

Instagram