lauantai 30. maaliskuuta 2019

Näin järjestät kaverisynttärit kotona

Tyttäremme täytti viime viikolla yhdeksän vuotta. Tällä viikolla tajusin maanantain ja tiistain välisenä yönä, että ainoa sopiva päivä kaverisynttäreille oli perjantai. Kutsukortteja emme ehtineet askarrella, vaan minä laitoin kutsun tytön luokkakavereille luokan facebook-ryhmään. Kutsu oli luokan tytöille. Whatsapp-viestillä kutsuin lisäksi muutaman muun kaverin. Juhliin tuli 9 vierasta ja paikalla oli myös 5-vuotias pikkusisko, joka odotti kaverisynttäreitä vähintään yhtä innokkaasti kuin sankari itse.


Menu


Pikku pitsat (kaupan pakastealtaasta)
Täytekakku
Minidonitsit
Popcornia
Viinirypäleitä
Limsaa, mehua
Karkkia palkinnoksi kilpailuista sekä aarteenetsinnästä


Kutsuimme tytöt meille perjantaina klo 16-18. Työni loppuu yleensä 15.40, mutta tällä kertaa yllättäen ja onneksi jo parikymmentä minuuttia aiemmin. Päivällä käväisi jo mielessä, että miksi enme kutsuneet vieraita vasta viideltä. Toisaalta kun kuuden jälkeen kaaduin sohvalle viikosta ja juhlista väsyneenä, niin aikataulu oli juuri sopiva.  

Koululaisista on jo suuri apu juhlien järjestämisessä. He muun muassa imuroivat, pyyhkivät pöytää ja tuoleja, järjestelivät tavaroita sekä kävivät kaupassa ostamassa unohtuneet kermat. 9-vuotias vatkasi kermat ja koristeli kakun sekä kattoi pöydän.


Juhlien ohjelma

Synttärisankari toivoi juhliinsa kilpailuja. Ohjelmassa oli aasinhännän kiinnitystä eli tytöt kiinnittivät silmät sidottuina kruunua 5-vuotiaan piirtämälle merenneidolle. Synttäreillä oli tanssikilpailu, jossa piti pysähtyä kun musiikki loppuu. Tytöt olivat perinteistä tuolileikkiä, jossa tuoleja kierretään ja musiikin loppuessa istutaan alas. Tuoleja on aina yksi vähemmän kun kilpailijoita. Tytöt esittivät pantomiimiesityksiä. Olin kirjoittanut lapuille valmiiksi eläimiä ja ammatteja. Lopuksi meillä oli aarteenetsintä olohuoneessa eli piilotimme jokaiselle pienen karkkiyllätyksen ja ne piti etsiä. Vapaata aikaa jäi juhlien lopussa noin 10 minuuttia ja sen ajan tytöt olivat piilosta. Aikamoinen määrä energiaa ja ääntä. Meno olisi voinut olla varsin villiä ilman ohjelmaa.

9-vuotias oli tyytyväinen juhliinsa. Vieraatkin näyttivät viihtyvän. Oli mukava nähdä lasten riemu. Mieheni tuli kotiin viiden jälkeen. Siihen asti hoidin juhlajärjestelyt yksin. Tytöt ovat jo sen verran isoja, että osaavat käyttäytyä. Hulinaa ja tekemistä oli kuitenkin sen verran, että valokuvia ei juuri tullut otettua. 

Yllätyin siitä, miten paljon täytekakkua syötiin. Tein 8 kananmunan kakun ja siitä jäi jäljelle pieni pala. Täytteen tein vadelmista, kermavaahdosta ja vaniljakreemijauheesta. Päälle tuli kermavaahtoa ja nonparelleja. (Unohdin ostaa kakunkoristeet) Kuka on sanonut, ettei kakkua kannata leipoa lasten synttäreille?Kuulisin mielelläni parhaat vinkkisi kaverisynttäreiden järjestämiseen?

Olen aiemmin kirjoittanut:

Helpoista tarjottavista synttäreille 

Helpoista ja hauskoista HopLop-synttäreistä

Sukulaissynttäreistä

Kaverisynttäreistä koko luokalle

Pikajuhlista 6-vuotiaalle


tiistai 26. maaliskuuta 2019

Viikko 12 - penkkiurheilua ja taideterapiaa

Viikon kirja

Liane Moriarty: Nainen joka unohti

Alice saa kuntosalilla kovan iskun päähänsä ja menettää muistinsa kymmenen viimeisen vuoden ajalta. Alice on kolmen lapsen äiti, vaikka luulee odottavansa vasta esikoistaan. Hän on rakastunut mieheensä, josta onkin eroamassa. Peilistä häntä katsoo laihempi, mutta vanhempi nainen. Kirja oli ihan viihdyttävä, mutta muistan tykänneeni enemmän Moriartyn kirjasta Hyvä aviomies.


Viikon liikunta 

Runojooga kirjastossa
Kuntosalilla miehen kanssa
Ainakin yksi rauhallinen kävelylenkki ystävän ja hänen koiransa kanssa

Wuhuu! Jo toinen viikko peräkkäin, kun kävin kuntosalilla. Edellisistä käynneistä on melkein yhdeksän vuotta, joten ihan ei ole tuoreessa muistissa saliharjoittelu. Mies on onneksi kärsivällinen personal traineri.


Viikon penkkiurheilu

Kävimme hoitolasten kanssa katsomassa koulujen välisiä hiihtokilpailuja
Olin katsomassa tytön futiksen harkkapeliä
Olin pojan mukana Mikkelissä koristurnauksessa
Pojan joukkueella oli talkoovuoro miesten korispelissä. Olin myymässä lippuja.

Emme odottaneet hiihtokilpailuista kovinkaan kummoisia sijoituksia. Pojat eivät ole hiihtämässä tänä talvena käyneet. Sen verran heiltä löytyy kilpailuviettiä, että osallistuivat kuitenkin hiihtokilpailuihin. Minulla oli pienet eväät hoitolapsille. Meillä oli siis tankkaus ja varusteetkin kohdillaan. Siitä huolimatta emme nähneet toisen pojan hiihtoa ollenkaan. Saatoimme olla juuri silloin selin ladulle eväät suussa tai ehkä leikimme jotain.

Viikon taideterapia

Ostin Lidlistä värejä. Yhtenä päivänä maalailimme yhdessä kuopuksen kanssa. Varsin terapeuttista. Taulu on vielä kesken. En tiedä valmistuuko se edes. Jatkan taulun maalaamista niin kauan kuin maaleja riittää. Myös bullet journaliin tein uusia sivuja. Ideat bullet journaliin etsin yleensä Pinterestistä.


Viikon sankariKolmas lapsemme täytti 9-vuotta. Juhlapäivänä hän sai aamupalaksi banaanilettuja ja iltapalalla Omar-munkin. Tällä viikolla hän pitää juhlat kavereilleen.


Viikon askartelu


Hoitolasten kanssa olimme jo vähän kevätfiiliksissä ja askartelimme tikkujätskit pahvista, paperista ja puutikuista. Näillä saatiin aikaan myös kivat jäätelökioski-leikit.

Viikon kysymys

"Ettehän te isin kanssa harrasta sellaista, että syötte salaa herkkuja lasten mentyä nukkumaan?"

Tämän kysymyksen esitti 5-vuotias kuunneltuaan Prinsessa Pikkiriikin talvi-kirjaa. Prinsessa Pikkiriikki-kirjat ovat meidän 5-vuotiaan mieleen. Hän nauraa välillä ääneen niitä kuunnellessaan.


Millainen oli sinun viikkosi?

maanantai 25. maaliskuuta 2019

Kesäpäivä Haapsalussa

Joko teillä haaveillaan kesästä ja lomasta? Suunnitteletko jo tulevia lomamatkoja? Meille on viime vuosina muodostunut jo perinteeksi viettää vähintään viikko Pärnussa. Viime kesänä olimme perheen kanssa 10 päivää Virossa ja Latviassa. Suurin osa ajasta vietettiin Pärnussa, mutta teimme kahden yön reissun Latvian puolelle Riikaan sekä päiväreissun Haapsaluun.

Olin lukenut Haapsalusta muistaakseni Oi mutsi mutsi-blogista. Pieni kaupunki kuulosti juuri sopivalta päiväretkikohteelta meille. Pärnusta ajoi Haapsaluun noin 1,5 tuntia autolla. Tallinnasta Haapsaluun matkaa on suurin piirtein saman verran.  

Meidän Haapsalun käynnin pääkohteena oli Iloni Imedemaa. Virolaissyntyinen Ilon Wikland on kuvittanut Astrid Lingrenin kirjoja. Hänen tekemiänsä kuvituksia on Melukylän lapset, Veljeni Leijonamieli, Katto-Kassinen ja Mio poikani Mio kirjoissa. Wikland on kuvittanut myös muiden kirjailijoiden teoksia. Wiklandin on elänyt Haapsalussa ja hänen kuvituksissaan voi nähdä Haapsalusta tuttuja paikkoja.
Ilonin Ihmemaa sijaitsee kolmikerroksisessa talossa. Talossa on taidegalleria, elokuva- ja näyttelysali sekä leikkihuone. Kesällä auki on myös leikkipiha, jossa sai tehdä muun muassa jättisaippuakuplia ja kokeilla tarkkuusheittoa. Pihalta löytyy muun muassa käsityöpaja ja Matiaksen talo, jossa voi kokeilla puutöiden tekemistä.   
Ilon Wiklandin elämäntarina oli mielenkiintoinen, liikuttava ja ajatuksia herättävä. Ilonin kokemukset herättivät meidän perheessä hyviä keskusteluja. Minä en voinut lukea lapsille Wiklandin elämäntarinaa kyynelehtimättä.
Ilonin Ihmemaassa käynnin jälkeen meillä oli jo nälkä ja kävimme syömässä Herman Bistroo & Baar nimisessä paikassa. Kaikille löytyi syötävää ja bistro oli ihanan värikkäästi sisustettu. Syömisen jälkeen kävelimme Haapsalussa. Kävimme kaupoissa ja söimme jäätelöt. Ihania käsityökauppoja löytyi useampikin. 
Haapsalussa on osittain 1200-luvulta oleva Piispanlinna. Kiertelimme linnaa ja sen raunioita. Lapset viihtyivät linna puistossa olevalla leikkipaikalla.

Helteinen päivä sai meidät etsimään uimarannan. Pärnun pitkien rantojen jälkeen Haapsalun uimaranta oli pettymys. Minä vielä näin erään miehen käyvän pissalla pukukopissa. Niinpä lähdimme kotimatkalle kohti Pärnua. Vietimme kuitenkin mukavan päivän Haapsalussa. Nämä nähtävyydet olivat riittävät yhdelle helteiselle päivälle ja neljälle lapselle. Nähtävyyksiä jäi vielä näkemättä, joten ehkäpä palaamme vielä joskus Haapsaluun.


Oletko vieraillut Haapsalussa?

Mitä sinä haluaisit tehdä Haapsalussa? 


Olen listannut blogiin Meidän perheen menovinkit Pärnuun

Ps. Ilonin Ihmemaan innoittamana kävimme talvilomalla Tukholmassa Junibackenissa. Kirjoitin meidän käynnistä blogiin: Junibacken kannattiko siitä haaveilla monta vuotta?

lauantai 23. maaliskuuta 2019

Arvonnan voittaja ja uusi arvonta
Lauantai-aamuna herätyskello soi seitsemältä. Minä heräsin ennen kellonsoittoa ja ehdin arpomaan voittajan Perheen ruokavuosi kirjalle. Voittaja löytyi tällä kertaa Instagramin puolelta. Onnea Unelmienelamista! Voittajalta löytyy myös blogi Unelmien elämistä. Pääsemmeköhän me pian lukemaan blogista kokkailusta keittokirjan ohjeilla. ;)Jos mietit, että miksi ihmeessä minulla soi herätyskello lauantaina, niin olin lähdössä pojan mukaan pelimatkalle Mikkeliin. Lajina on koripallo. Tällä hetkellä 11-vuotiaamme lempiharrastus on koripallo. Esimerkiksi tällä viikolla hän oli yhtenä päivänä 6 tuntia heittelemässä omatoimisesti. Sen jälkeen hän on joutunutkin tehorasvaukseen, että kädet kestäisivät pelata. Hänellä nimittäin aukesi sormien välit niin pahasti, että ne vuosivat verta.

Olen itsekin innostunut koriksesta. Niin paljon, että tänä vuonna meiltä jää lapsimessut väliin pojan koristurnauksen takia. Lapsimessut järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 12.-14.4. Instagram-tililleni on tulossa lähiaikoina arvontaan kaksi lippua lapsimessuille. Instasta minut löytää nimellä minnakil .Viime vuonna kävimme ensimmäistä kertaa Lapsimessuilla. Nuorimman mielestä parasta oli tavata Miina ja Manu. Me muut teimme ostoksia.


Mukavaa viikonloppua!

torstai 21. maaliskuuta 2019

9 vuotta tyttöenergiaa meidän perheessä

Meidän kolmas lapsemme on jo pitkään laskenut päiviä syntymäpäiväänsä. Aika on kulunut kuulemma hitaasti. Niin se kului myös yhdeksän vuotta sitten, kun odotimme kolmatta lasta syntyväksi. Minä jäin töistä sairauslomalle liitoskipujen ja supistelun vuoksi. Vauvaa odotettiin syntyväksi ennen laskettua päivää. Vauva syntyi melkein kaksi viikkoa lasketun ajan jälkeen.Kahden vaalean ja sinisilmäisen pojan jälkeen saimme tumman ja ruskeasilmäisen tytön. Tytöltä on löytynyt omaa tahtoa pienestä pitäen. Myös oman tyylinsä hän löysi jo pienenä. Nyt tosin iän myötä pukeutuminen on muuttunut tylsemmäksi ja tavallisemmaksi. Kuosien ja vaatteiden yhdistely on nykyään maltillisempaa.

Tyttö on ollut aina läheinen erityisen läheinen 2,5 vuotta vanhemman isoveljensä kanssa. He ovat leikkineet yhdessä paljon muun muassa legoilla. Nykyään he pelaavat usein korista isoveljen huoneessa. Toinen isoveli on 4 vuotta ja yhden kuukauden vanhempi.
Kaikkien eniten tyttö leikkii pikkusiskonsa kanssa. Ikäeroa tytöillä on 3 vuotta ja 4 kuukautta. Tällä hetkellä Barbie-leikit ovat kaikkein mieluisimpia. Pikkusisko ihailee isosiskoaan suuresti.
Meidän 9-vuotias on päättäväinen ja välillä ankara itseään kohtaan. Hän opetteli itse lukemaan 4-vuotiaana, kun kaveritkin osasi. Tyttöä ei saanut auttaa. Hermostuessaan hänellä on kova ääni. Tunteenpurkaukset tapahtuvat kotona, ei julkisesti. Tyttö harrastaa jalkapalloa. Hänen joukkueellaan on kahdet treenit viikossa. Lisäksi hän käy futiksen taitotreeneissä kerran viikossa. Tyttöä kiinnostaisi myös voimistelu, sirkuskoulu tai vastaava. Hän on itse opetellut kärrynpyöriä ja käsillä seisomista.
Paljon onnea rakas!

Luota itseesi! Olet paras omana itsenäsi! Älä vertaile itseäsi muihin!

tiistai 19. maaliskuuta 2019

Viikon heräteostokset

Kävin eräänä maanantaina Lidlissä. Tarkoituksenani oli ostaa yksi rasvaton maito ja kaurasydämiä paistopisteeltä. Ostosten loppusumma oli 50,67€. Olimme viikonloppuna käyneet miehen kanssa tekemässä koko viikon ruokaostokset, joten minun ei olisi oikeastaan tarvinnut ostaa mitään. Päädyin kuitenkin ostamaan kaksi neuletakkia (11,99€/kpl). Mansikkahilloa, pähkinöitä, meetvurstia, sulatejuustoviipaleita, persikkasosetta, päärynöitä ja tomaattia ostin siksi, koska kyseiset tuotteet olivat alennuksessa. Ostin myös neljä rullaa kuviollista kontaktimuovia Instagram-kuvien taustaksi tai askarteluun. Myös suolakurkkuja päätyi ostoskoriin. Sokeroimattomia Bonnen soseita meillä käytetään puuron päällä sekä laitetaan maustamattoman jogurtin ja viilin sekaan. 

Aikamoinen määrä heräteostoksia vai mitä?
Samalla viikolla kävin uudestaan Lidlissä. Sillä kertaa ostosten loppusumma oli 27,20€. Ostin maitoa, pienen pullon seljankukka & aloevera-juomaa, kolme tölkkiä limsaa, croissantteja, avokadoja, päärynöitä, appelssiineja, banaania, omenoita, mysliä ja paahtoleipää. Meidän pojat tykkäävät tuosta Lidlin vihreässä pakkauksessa myytävästä myslistä, siksi sitä löytyy lähes aina kaapista. Croisantteja ostin lapsille iltapalaksi ja paahtoleivästä tehtiin voileipägrillissä täytettyjä paahtoleipiä.

Ajomatkani varrelle osuu välillä Fazerin tehtaanmyymälä. Ostan sieltä leipää heti syötäväksi ja pakastettavaksi. Nämä ostokseni maksoivat 13,60€. Leipien ja riisipiirakoiden lisäksi ostoskoriin lipsahti yksi kakkoslaatuinen karkkipussi.
Nämä kuvien ostokset siis päätyivät meille maanantain ja torstain välisenä aikana. Melkoinen määrä heräteostoksia, mutta toki myös suunniteltuja täydennyksiä. Lauantaina kävimme kaupassa pari kertaa. Sunnuntaina kävin vielä isommin kaupassa seuraavaa viikkoa varten. Viikonlopun kaupassa ramppaaminen johtui poikkeuksellisesta viikonlopusta. Isovanhemmat olivat hoitamassa lapsia. Minulla ja miehellä oli menoja. Viikonlopun aikana ruokia tehtiin suunnittelematta tyyliin, mitä milloinkin sattui tulemaan mieleen. Normaalisti suunnittelemme enemmän ruokia ja kaupassakäyntejä.

Mitä meillä syötiin sillä viikolla, kun minä kannoin tällaisia ostoksia kaupasta?


Lounaslista

Maanantai: riisi, kana-kasviswok, paprika
Tiistai: pinaattiletut, raejuusto
Keskiviikko: makaroonilaatikko, erivärisiä tomaatteja, porkkanaraaste 
Torstai: peruna, porkkana, lihakastike, salaatti
Perjantai: kalakeitto, ruisleipä

Päivällinen

Usein lounaalta jäänyttä ruokaa tuunattuna tai sellaisenaan. Edellämainittujen lisäksi syötiin ainakin makaroonia ja lihapullia.

Välipalaksi muun muassa: 

päärynää, appelssiinia, banaania, omenaa, pähkinöitä, leipää, mysliä + jogurttia, kolmioleipiä, jogurttia + banaanikolikoita, viiliä + Bonne-sosetta


Olemme jo jonkin aikaa miettineet kokeilla sitä, että tilaisimme ruokaostokset kaupasta valmiiksi ja vain hakisimme ostokset ohi ajaessamme. Näin välttyisi heräteostoksilta ja aikaakin säästyisi

Mielellään kuulisin siitä, miten teillä ruokaostokset hoidetaan.
Oletko kokeillut kauppakassipalvelua?
Oliko meidän ruokaostoksissa tuttuja tuotteita?

Ps. Teemne ruokaostoksia pääsääntöisesti Prismassa, Lidlissä ja S-marketissa. Tämän postauksen viikolla Lidl sattui matkani varrelle, kun kuljetin lapsia treeneihin.

Pps. Meillä on 6-henkinen perhe. Neljästä lapsesta kolme harrastaa urheilua useampana päivänä viikosta. Treenejä meidän perheessä on jokaisena arkipäivänä ja lauantaisin. Viikonloppuisin on usein turnauksia. Arkisin meillä syö aamupalan, lounaan  ja välipalan 3 hoitolasta.

sunnuntai 17. maaliskuuta 2019

Viikko 11 - yhdeksän vuoden tauon jälkeen kuntosalilla

Viikon ruoka

Kävimme miehen kanssa lauantaina pitkästä aikaa ulkona syömässä. Vielä pidempi aika oli siitä, kun olemme viimeksi syöneet sushia. Söimme Lahden keskustaan avatussa Konnichiwan sushibufftissa. Sushibuffetin lisäksi tarjolla oli Misokeittoa, lämpimiä aasialaisia ruokia sekä jälkiruokia. Maistuipa hyvältä!
Luomipoliklinikka

Kävin tällä viikolla Mehiläisessä luomipoliklinikalla. Kyseessä on 10 minuutin aika ihotautilääkärille, joka tarkastaa ihon ja luomet. Minulla on erilaisia luomia, joiden hienoja ja pitkiä nimiä en edes muista. Erästä mallia kutsutaan myös vanhuuden syyläksi! Nimestään huolimatta niitä voi tulla kuulemma jo parikymppisille. Minulta ei löytynyt luomia, jotka olisi syytä poistaa ja tutkia tarkemmin. Aiemmin minulta on poistettu muutamia luomia ja ne ovat olleet hyvälaatuisia. Minulle jäi luomipolikäynnistä hyvä mieli. Kelakorvauksen jälkeen lääkärikäynti maksoi 64 euroa. Mielestäni pieni hinta mielenrauhasta.


Viikon talkoot

Toisella pojallamme oli viikonloppuna koriksessa kotiturnaus. Mies istui toimitsija pöydän takana ja hoiti pelien kellon. Minä talkoilin kanttiinissa.


Viikon leffa

Kävimme miehen kanssa lauantaina katsomassa Bohemian Rhapsodyn. Valitsimme elokuvan sen perusteella, mihin ehdimme koristurnauksen jälkeen. Elokuva valinta osui nappiin. Tykkäsimme molemmat todella paljon. Erityisesti miehelle muutamat Queenin biiseistä ovat tärkeitä ja nostalgisia peliajoilta.


Viikon liikuntalaji

Perjantaina minä ja mies pääsimme kuntosalille, kun miehen vanhemmat tulivat hoitamaan lapsia. Viimeksi olen käynyt salilla luultavasti vuonna 2010. Alkuun hieman jännitti, mutta kuntosalilla oli kivaa. Nyt tuntuu mukavasti lihaksissa. Ehkäpä en odota yhdeksää vuotta seuraavaan kuntosalikäyntiin.


Viikon kirjat


Laura Lähteenmäki: Korkea aika
Hanna Velling: Kirjosieppo
Anni Lehti, Anja Mahrenholz & Minna Vauhkonen: Perheen ruokavuosi


Laura Lähteenmäen kirjassa Korkea aika Anna ja Olavi Otson pieni perhe joutuu jättämään kotinsa Karjalassa. Evakkomatkalla he päätyvät Hämeeseen Pihlajan talon leivintupaan. Kun Olavi kotiutuu sodasta he saavat pienen palan maata, jolle rakentaa oma talo. Pihlajan talossa ei olla yhtä onnekkaita. Isäntä kotiutuu sodasta vaikeasti vammautuneena. Vaimo Heljä hoitaa miestään ja isoa taloa. Lapsia pariskunnalla ei ole. Näiden kahden perheen välille syntyy salattu side, joka yhdistää jälkipolvet toisiinsa. Kirja ei niinkään ole kertomus sodasta ja evakoista vaan sukutarina ja kertomus siitä, miten ihmisten teot vaikuttavat seuraaviin sukupolviin.

Hanna Vellingin kirja Kirjosieppo on erokirja. En ollut lukenut kirjan takakantta, joten ero tuli minulle yhtä yllättäen kuin kirjan päähenkilölle Annalle. Kirjosieppo on moniavioinen lintu ja niin on myös Annan mies Make. Kirjosieppo kuvaa todentuntuisesti selviytymistä shokkierosta. Kirja oli nopea ja helppolukuinen. Annan ja hänen lapsensa asiat kääntyvät parempaan suuntaan kirjan loppua kohti ja kirjasta jäi mukava olo.

Tällä viikolla Blogissa ja instagram-tililläni alkoi kirja-arvonta. Arvottavana on Perheen ruokavuosi-niminen keittokirja. Kannattaa käydä osallistumassa arvontaan!
 
Mukavaa uutta viikkoa!


keskiviikko 13. maaliskuuta 2019

Kehukeskiviikko - Esittelyssä Colour outside the lines

Se olisi taas keskiviikko eli Kehukeskiviikko-haasteen aika. Joitain viikkoja sitten Kehukeskiviikko-haasteen aloittanut Kaunismäessä-blogin Virpi haastoi minut mukaan. Haasteessa esitellään kiinnostava blogi ja haastetaan blogin kirjoittaja mukaan haasteeseen. Haasteeseen voi vastata vain kerran tai vaikka joka viikko. Minulle tämä on jo kolmas kerta, kun osallistun Kehukeskiviikkoon. Aiemmin olen haastanut Mansikkatilan mailla-blogin Tainan ja Sutkautukia-blogin Tarun.Tänään haluan haastaa mukaan Colour outside the lines-blogin Susannan. Kuulumme Susannan kanssa molemmat Kaksplussan blogiverkostoon. Susanna liittyi verkostoon viime syksynä. Olemme tavanneet kerran. Jaoimme hotellihuoneen Omena-hotellissa pikkujouluissa Tampereella. Huoneen jakaminen vieraan kanssa olisi jännittänyt enemmänkin, ellen olisi tiennyt Susannan asuvan Savossa. Kyllähän savolaisen kanssa aina toimeen tulee. Näin jälkeenpäin hieman hävettää, että annoin Susannan nukkua varavuoteessa ja valloitin itse parisängyn. Susannalle nousi nimittäin kuume kesken pikkujoulujen.


Susanna / Kuva Colour outside the lines-blogi


Susannan kirjoittama Colour outside the lines-blogi kertoo uusperheen arjesta. Susanna on tullut nuorena äidiksi ja kasvattanut esikoistansa yksin. Nykyään hän elää uusperheessä. Perheeseen kuuluu teini-ikäisen esikoistyttären lisäksi kaksi nuorempaa tyttöä: eskarilainen ja taapero sekä mies, joka Susannan mukaan uppoutuu välillä kirjoihin ja peleihin. Susanna löytyy myös Instagramista nimellä Colouroutsidethelinesblogi.

Miettiessäni, mitä kirjoittaisin  Susannasta ja hänen blogistaan tähän postaukseen selasin  hänen blogiaan. Samalla uppouduin lukemaan useammankin mielenkiintoisen blogipostauksen. Luin muun muassa Tukholmasta ja lapsista sekä lasten kasvatuksesta. Tein myös sisustustestin. 


Kenet sinä haastaisit mukaan Kehukeskiviikkoon?

tiistai 12. maaliskuuta 2019

Perheen ruokavuosi - kirjaesittely ja arvonta

*Kaupallinen yhteistyö / kirjat saatu arvostelukappaleenaSain jokin aika sitten arvostelukappaleen alkuvuodesta ilmestyneestä Perheen ruokavuosi nimisestä kirjasta. Kirjan takana on kolme naista: Anni Lehti, Anja Mahrenholz ja Minna Vauhkonen. Sama tekijäkolmikko julkaisi viime vuonna kirjan Naperosta nautislelijaksi. Instagramista kirjat löytyvät tililtä @naperostanautiskelijaksi.


Perheen ruokavuosi - helppoja reseptejä naperoille ja nautiskelijoille
Anni Lehti, Anja Mahrenholz & Minna Vauhkonen/ 2019/ Readme/ 253 sivua


Perheen ruokavuoden mainostetaan olevan arjen pelastus kaikkiin koteihin. Kirjassa on yli 60 maukasta ja terveellistä kasvispainotteista ruokaohjetta. Kirjan kauniista ja tunnelmallisista kuvista välittyy vuoden kiertokulku. Kirjan reseptit on jaettu vuodenaikojen mukaan ja niissä hyödynnetään kunkin kauden raaka-aineita. Kirja tarjoaa arjen ruokavinkkien lisäksi ideoita, miten ruokavalioon saa lisättyä enemmän kasviksia ja miten koko perhe syö terveellisemmin. Useat kirjan ruoat on helppo valmistaa myös lasten kanssa. Eikö kuulostakin täydelliseltä? Eikä kirjan kuvaaminen arjen pelastajaksi kuulosta ollenkaan liioitellulta.Minä olen tehnyt kirjasta vasta pinaattilettuja nokkospannarin ohjeella ja kurkumalattea. Ensi keväänä aion ehdottomasti taas kerätä nokkosia! Nyt kuivatut nokkoset ovat jo loppuneet ja jouduin turvautumaan pakastepinaattiin. Kurkumalatte pääsi heti suosikkijuomieni joukkoon. Kurkumalatella ei ole nimestään huolimatta mitään tekemistä kahvin kanssa. Juomassa on muun muassa kauramaitoa, inkivääriä ja kurkumaa.

Mielessä on käynyt jo kaikkien kirjan ohjeiden läpi kokkaaminen. Haluaisin lisätä kasvisruokien syömistä meidän perheessä. Perhepäivähoitajana pyrin tekemään monipuolista ja terveellistä ruokaa. Koska teen ruokaa joka päivä, niin uudet ruokaideat ja reseptit ovat enemmän kuin tervetulleita. Välillä tutuu, että kokkaan samoja ruokia viikosta toiseen. Tykkään kirjan visuaalisesta ilmeestä. Kirja muistuttaa siitä, että ruoka on iloinen ja esteettinen asia. Jatkossa hoitolapset ja oma perhe pääsevät varmasti maistelemaan tämän kirjan ohjeilla tehtyjä ruokia.
 

Mitä kirjan ohjeita aion ehdottomasti kokeilla?

 
Pinkki hummus - tehdään punajuuresta
Voikukkasmoothie
Jauhottomat porkkanapizzat
Papupyörykät
Nyhtökaura-pikalasgne
Kotitekoinen ricotta
Kaurapataleipä
 

Miltä kuulostaa? Jos kiinnostuit kirjasta, niin nyt sinulla on mahdollisuus voittaa Perheen ruokavuosi, osallistumalla arvontaan. Kerro kommentissa teidän perheen lempiruoka. Kerro myös sähköpostiosoite, josta saan sinut kiinni voiton osuessa kohdalle. Jokainen osallistuja saa yhden arvan. Jos haluat tuplata voittomahdollisuutesi, niin käy osallistumassa arvontaan myös Instagram-tililläni @minnakil

1 arpa kaikille osallistujille

Arvottavana on yksi kirja. Instagramissa ja blogissa osallistuu saman kirjan arvotaan. Postitan kirjan vain Suomeen.


Arvonta päättyy perjantaina 22.3 klo 24.


Onnea arvontaan!


Jos et luota arpaonneesi, niin kirja on myynnissä kirjakaupoissa ja  Adlibriksessa.

maanantai 11. maaliskuuta 2019

Viikko 10 - Barbien liivejä ja mokkapaloja

Viime viikolla innostuin virkkaamaan Barbeille liivit keltaisesta pörrölangasta. Toinen liivi on kummitytölle ja toisen saivat omat tytöt leikkeihinsä. Meillä leikitään Barbeilla tällä hetkellä joka päivä. Minäkin osallistuin tällä viikolla Barbie-leikkeihin leikkimällä kampaaja-Barbiella. Käsittelyssäni nuket saivat Niiskuneidin selvityssuihketta hiuksiinsa ja hiuksista tuli hieman sileämmät.
Sulje some


Aloitin Ekopaaston keskiviikkona. Yhtenä tavoitteena minulla on vähentää sosiaalisen median käyttöä. En ole ollut kokonaan ilman somea, mutta olen ollut vähemmän somessa. Minulla on ollut tapana selata Instagramia lasten päiväuniaikaan teetä juodessani. Töiden jälkeen olen usein maannut sohvalla puhelin kädessä. Tällä viikolla luin päiväuniaikaan kirjaa teetä juodessani. Töiden jälkeen olen muun muassa pelannut tyttöjen kanssa Muuttuvaa labyrinttiä ja leikkinyt Barbeilla. Viikonloppuna teimme tyttöjen kanssa Barbeille tyhjistä limsapulloista laivan. Nuket ovat laskeneet aluksella ulkona mäkeä ja seilanneet sillä sisällä ammeessa.
Viikon kirjat


Viime viikolla kuuntelin loppuun yhden äänikirjan ja luin loppuun yhden kirjan. 

Martiina Haag: Olin niin varma meistä
Nina Rousu: Joko ollaan perillä

Haagin olin niin varma meistä kertoo parisuhteessa jätetyn osapuolen tarinan. Kirjan päähenkilö Petra on kahden lapsen äiti ja hän ollut 15 vuotta yhdessä miehensä kanssa parisuhteen päättyessä. Petra olisi halunnut jatkaa suhdetta. Lopulta Petra pakenee tilannetta Ruotsin lappiin autiotupavahdiksi ja alkaa kirjoittaa kirjaa erostaan. 

Rousun Joko ollaan perillä on huikea matkakertomus monen maan ja maanosan läpi reppureissaajasta ja slummeista diplomaattipiireihin. Nina toimii mm. sukellusoppaana, hyväntekeväisyystyössä ja rantabaarin työntekijänä ennen kuin kohtaa diplomaattimiehensä. Lasten saaminen Afrikassa on kovin erilaista kuin Suomessa. Tuntuu, että tämä tositarina on huikeampi kuin mikään keksitty tarina aiheesta voisi olla. 

Minusta ei tule Leipuri Hiivaa


Leivoin hoitolasten kanssa tiistaina laskiaispullia ja viikonloppuna leivoin mokkapaloja kanttiiniin. Meidän perheessä on harrastettu joukkueurheilua viimeiset seitsemän vuotta ja tämä oli ensimmäinen mokkapalapelti, jonka leivoin urheilujoukkueen varainkeruun takia. Koen leipomisen melko stressaavaksi. Varsinkin jos lopputuloksen pitäisi olla kaunis. Voin pitää mokkapaloista taukoa ainakin seuraavat seitsemän vuotta. Mielummin talkoilen jotenkin muuten. En edes tykkää syödä mokkapaloja, joten en niitä koskaan ostakkaan. 
Mukavaa alkanutta viikkoa!

Instagram