tiistai 28. huhtikuuta 2020

Neljän lapsen äidin ajatuksia poikkeusajasta

Koronarajoitukset ovat jatkuneet niin pitkään, että tähän on jotenkin jo tottunut ja turtunut. Se mikä olisi ollut vielä helmikuussa utopistista on nyt normaalia arkea. Minä en enää lue päivittäin uutisia. Alkuun muistan tarkistaneeni uutisia ja koronatilannetta montakin kertaa päivässä.


Lapset ovat tottuneet tähän uudenlaiseen arkeen. Etäopiskeluun on tullut rutiinia ja lapset suunnittelevat viikko-ohjelmansa varsin itsenäisesti. Alkuun lapset kapinoivat ja vastutivat perheemme yhteisiä metsäretkiä. Retkille lähteminen oli kiukuttelua ja valittamista, vaikka itse retket menivät mukavasti ja kaikilla oli hauskaa. Nyt en edes muista, milloin lapset olisivat vastustaneet yhteiselle retkelle lähtemistä. Päinvastoin he odottavat retkiä ja ovat ehdotelleet retkikohteita lähiluonnosta. Esimerkiksi viime viikonloppuna kävimme yhden lapsen ehdotuksesta kävelyllä Tiirismaan televisio- ja radiomaston lähistöllä Hollolassa.

Viikonloppuihimme kuuluu myös yhteinen lautapeli-hetki. Osa lapsistamme vastusti niitäkin alkuun ja yhteisen, kaikille mieluisan pelin valitseminen tuntui olevan mahdotonta. Pelihetkienkin suhteenkin tilanne on muuttunut. Pelin valinta sujuu ilman draamaa samoin kuin itse peli. Toki välillä voi olla erimielisyyksiä ja hetkellisiä tunteiden kuumenemisia. Sen verran kilpiluhenkistä porukkaa meillä asuu.



Lapsemme ovat olleet pääsääntöisesti kotona, eivätkä he näe kavereitaan esikoista lukuunottamatta. Esikoinenkin näkee vain yhtä kaveriaan ja vain ulkona. Viime viikolla postiin saapui tyttärellemme tilaamani college-housut. Tyttö halusi mukaani housuja hakemaan. Samalla reissulla kävin viemässä roskia kierrätyspisteelle sekä hain kaupasta jäätelöt lämpimän päivän kunniaksi. Sanoin tytölle, että en aio ottaa häntä mukaan sisälle postiin tai kauppaan. Siitäkin huolimatta tyttö lähti mukaani. Kun olin hoitanut asiani ja palasin autoon harmittelin tytölle sitä, että hän joutui odottamaan yksin autossa. Arvaatteko, mitä tyttö vastasi?


"Ei ollut tylsää. Oli oikein virkistävää!"   

Tyttö oli kuulemma nähnyt lähikauppamme parkkipaikalla kaksi ihmistä meidän kadulta sekä yhden tutun auton. Voi korona, mitä olet saanut aikaan! 10-vuotiaan mielestä on virkistävää istua lähikaupan parkkipaikalla. Pitäisikö tehdä kesälomareissu isomman automarketin parkkipaikalle? 

Olemmekohan me eristäytyneet ja metsittyneet ihmiset ollenkaan valmiita siihen, että koulut yhtä-äkkiä avattaisiin ja mies menisi työpaikalle? Minä en toki menisi mihinkään, vaan hoitaisin edelleen hoitolapsia meillä kotona.

Viime viikolla laskimme miehen kanssa, että meillä menee normaalisita yli 200€ kuussa polttoaineeseen. Nyt korona-aikana rahaa polttoaineeseen on mennyt 38€ 1,5 kuukaudessa. Ruokakulujen kanssa onkin sitten käynyt päinvastoin. En edes uskalla ajatella, miten moninkertaisesti ruokakulut ovat nousseet. 



Poikkeusajan plussat

+ Sisarukset ovat lähentyneet
+ Perheen yhteinen aika on lisääntynyt
+ Lapset tekevät enemmän kotitöitä
+ Lapset ovat oppineet uusia taitoja etäopiskelun myötä
+ Parisuhdeaika on lisääntynyt (ei toki kahdenkeskinen aika, mutta näemme toisiamme enemmän)
+ Minun ja miehen liikkuminen on lisääntynyt

Poikkeusajan miinukset

- Ei kavereita, sukulaisia
- Ei harrastuksia, turnauksia
- Ei matkoja
- Ei museoita, tapahtumia
- Oman ajan järjestäminen on hankalaa
- Koronan aiheuttama pelko ja ahdistus
- Ruutuaika on lisääntynyt

maanantai 27. huhtikuuta 2020

Itkua ja naurua eli kuudes viikko korona-arkea

Viime viikkoon mahtui taas tuttuun tapaan ruuanlaittoa, etäkoulua, metsäretkiä, kevyitä äänikirjoja sekä Netflix-sarja. Oli mukavia hetkiä, jolloin kaikki tuntui normaalilta ja jopa hauskalta, mutta välillä tuntui myös ahdistavalta ja itketti. Viime viikolla minusta tuntui pahimmalta kuin vielä koskaan aiemmin tämän korona-kevään aikana. Olen joutunut tsemppaamaan itseäni todenteolla tähän uuteen viikkoon.

Käyn monta kertaa viikossa metsässä. Hoitolapset ja oma 6-vuotias viihtyvät hyvin metsässä. Lapset kiipeilevät ja rakentavat majoja. Laskemista voi harjoitella vaikkapa käpyjen ja keppien avulla. Minä pyysin viime viikolla 6-vuotiasta ottamaan minusta valokuvan. Visioni oli tyylikäs uuden viikon toivotus instagramiin kuvan kera. No, kuvasta tuli enemmän huvittava kuin tyylikäs. Malttamaton kuvaaja räpsäisi kuvan ennen kuin ehdin asettua oksalle.



Metsäretkien lisäksi myös pienet pyöräretket ovat lisääntyneet. Kuopus on innokkain pyöräilijä.



Viikon ostos

Facebookissa näin tällaisia hollolalaisen ompelimo m-Ri:n kasseja. Näitä on ainakin teksteillä Vararikko ja Turvaväli. Pakkohan minunkin oli paikallista yrittäjää tukea ja oma kassi hankkia.




Viikon kirja

Sanna Kiisken Tinder-päiväkirja kertoo Kiisken ja hänen kavereidensa kokemuksista Tinderistä vuoden ajalta. Kirja on kevyt ja nopea kuunneltava. Kirjassa on jonkin verran toistoa, mutta niin on kai Tinderissäkin. Itse olen vakiintunut jo kauan ennen Tinderiä ja olemme tavanneet vanhanaikaisesti baarijonossa, joten seuranhaku netissä on jäänyt minulle vieraaksi. Joskus olen ajatellut, että olisi hauska nähdä Tinder, mutta kukaan ei ole sitä minulle näyttänyt. Nyt tuntuu, että tämä kirja riitti tyydyttämään Tinder-uteliaisuuteni. 




Viikon Netflix-suositus

Neljäosainen minisarja Unorthodox oli todella mielenkiintoinen, koskettava ja koukuttava. Sarja on pääosin jiddišinkielinen ja se käsittelee vanhakantaista ortodoksijuutalaisuutta. Minun piti googlettaa aiheesta lisää, koska en tiennyt ortodoksijuutalaisten tavoista ja säännöistä oikeastaan mitään. Sarjan katsominen sinällään ei vaadi googlettamista, sarja vain sai minut kiinnostumaan aiheesta. Sarja perustuu Deborah Feldmanin muistelmateokseen Unorthodox: The Scandalous Rejrction of My Hasidic Roots. Päähenkilö Esther "Esty" Shapiro on 19-vuotias paetessaan järjestettyä avioliittoaan ja yhteisön ankaria sääntöjä New Yorkista Berliiniin. Estyä näyttelevä Shira Haas on aivan huikea! Estyn elämää kuvataan New Yorkissa ennen pakoa sekä Berliinissä paon jälkeen. Kannattaa ehdottomasti katsoa!



Anna lapsesi pukea sinut-päivä

Viime perjantaina vietettiin Anna lapsesi pukea sinut-päivää. 10-vuotias valitsi minulle asun perjantaiksi. Hänen valintansa oli farkut ja neule. Kaulassa minulla oli helmet ja korvissa kultaiset korvikset. Minulla ei ollut vaikeuksia viettää päivää tytön valitsemissa vaatteissa

Sunnuntaina oli 6-vuotiaan vuoro valita minulle vaatteet. Hän valitsi minulle mekon, t-paidan ja korviin vaneriset kettu-korvikset.

Esittelin lapsille kaikki vaatteeni hääpukua ja vanhojentanssimekkoa lukuunottamatta. Tytöt päätyivät maltillisiin ja minunnäköisiin asuihin.




Voimia tähän viikkoon ja mukavaa Vappu-viikkoa! 

perjantai 24. huhtikuuta 2020

Kaupassa koronan aikaan

Kuva otettu ennen koronaa

Olen kertonut perheemme viikon ruokaostoksista täällä blogissa ennen koronaa. Maaliskuun alussa kirjoitin blogiin otsikolla:

Viikon ruokaostokset suurperheessa

Ennen koronaa kaupassa tuli käytyä liian usein. Suunnitelmallisuudessa oli parantamisen varaa. Sitten tuli koronan aiheuttamat rajoitukset. Kaupassa suositeltiin käymään mahdollisimman harvoin. Ihmisten hamstraaminen on aiheuttanut sen, ettei kaikkia tuotteita ole aina saatavilla. Esimerkiksi viime viikolla meidän piti tehdä lasagnea. Kaupassa ei ollut lasagnelevyjä. Ennen tämä olisi johtanut siihen, että olisin käynyt ostamassa lasagnelevyt toisesta kaupasta. Nyt en tehnyt lasagnea sinä päivänä, kun oli alunperin suunnitellut sitä tekeväni.

Perheeseeme kuuluu kaksi aikuista ja neljä lasta (14v, 12v, 10v ja 6v.) Teini ja esiteini syövät välillä enemmän kuin aikuiset. Mies on etätöissä ja lapset opiskelevat kotona, joten syömme tällä hetkellä kaikki ruuat kotona. Koululaiset hakevat koululta kouluruokaa pari kertaa viikossa. Koululta saa lounaan arkipäiviksi. Arkisin meillä syö aamupalan, lounaan ja välipalan oman perheen lisäksi myös kaksi hoitolasta.

Kahden päivän ruuat koululta
Perunaa ja lihapullia, kanakeitto, hedelmärahka, leipää ja kurkkua

Tiistai 

Lidl  95,10€


Kanafilee
Kinkkupala
Kanaleikkele
Kananmunia
Kermajuusto
Edamjuusto
Raejuusto
Halloumi
Mozzarella
Feta
Maustamaton jugurtti
Maustettu jogurtti
Voi
Maitoa
Kaurajuomaa
Ruisleipää
Sämpylöitä
Perunoita
Porkkanoita
Tomaatteja
Jääsalaattia
Paprikaa
Appelsiineja
Omenoita
Päärynää
Banaania
Pensasmustikoita
Tomaattimurskaa
Chilikastike
Oliivit (kalamata)
Artisokat öljyssä
Mansikkahillo
Kuivahiiva
Pakastevihanneksia
Pakaste maissi
Pinaattikeittoa

Torstai 

Fazer leipomo 29,80€


Leipää
Riisipiirakoita
Voimakaurapastaa
Pullavapitkoja x 2
Karkkipussi
Purkkaa


Viime viikolla kävin ensimmäistä kertaa koronarajoitusten aikaan Fazerin leipomon kaupassa. Lapsemme ovat hoitaneet hienosti tiskikoneen ja pyykinpesukoneen tyhjennysvuorot. Halusin palkita lapset Pullava-pitkoilla. Samalla ostin muutakin. Lähinnä erilaisia leipiä pakastimeen ja heti syötäväksi

Torstai K-Supermarket 74,63

Jauheliha
Juustoraaste
Sprite
Maito
Smoothie
Kaurajogurtti
Creme Fraiche
Rahka
Salaatti
Kurkkua
Tomaatteja
Tonnikala
Oliivit
Salsakastike
Lasagnelevyt
Tortilla
Juuresranskalaiset
Bataattiranskalaiset
Ananasviipaleet
Tomaatti
Viinirypäle

Yhteensä 199,53€  

Kun seurasin perheemme viikon ruokaostoksia ennen koronaa yhteissummaksi tuli 155,76€. Tästä voisi tehdä johtopäätöksen, että ruokakulut ovat nousseet, vaikka olemme saaneet lounaan koululta. Tosin viikot ovat erilaisia. Välillä tulee ostettua ruokatarvikkeita, jotka syödäänkin myöhemmin. Ruokakuluja pitäisi seurata pidemmältä ajalta, että voisi tehdä luotettavampia johtopäätöksiä. Ehkäpä mieheni talousmiehenä voi kertoa tämän koronan jälkeen, mitkä olivat näiden rajoitusten vaikutukset ruokakuluihimme.





Mitä me sitten syötiin?


Arkena: 

Pinaattikeittoa ja kananmunia. Kanakeittoa. Kanasalaattia aikuisille, lapsille kanaa, kasviksia ja nuudeleita. Kasvissosekeittoa. 

Viikonloppuna:

Pitsaa tonnikala, kinkku ja ananastäytteillä.
Jauhelihatäytteisiä tortilloja. Ranskalaisia + bataattiranskalaisia ja nakkeja. Tomaattikeittoa.






Sinua saattaisi kiinnostaa myös



Muistatko vielä aikaa, kun kauppassa tuli käytyä tuosta noin vain. Ainakin meillä korona on lisännyt suunnitelmallisuutta ja vähentänyt kaupassakäyntejä.

Viikon ruokaostokset suurperheessä

Aika ennen koronaa. Mitä silloin ostettiin?

Apua, mitä me nyt syödään eli pikaisia arkiruokia

Vinkkejä arkiruokiin.

Perhepäivähoitajan ruokapöydässä

Ruokafilosofiaani ennen koronaa.

maanantai 20. huhtikuuta 2020

Viime viikon kuulumiset

Viikon urheilu

Sunnuntaina kävimme perheen kanssa kävelyllä. Samalla teimme nopeusjuoksutreenin. Minun kohdallani kyseessä oli vain pieni juoksutreeni, mutta minä otin juoksuaskeleita! Pienet juoksuspurtit ylämäkeen tuntuivat yllättävän kevyiltä. Eli keuhkot eivät olleet tulessa enkä kaatunut pyörtyneenä maahan. Kai tämä lähes jokapäiväinen käveleminen on hieman kuntoa kohottanut.




Ulkoilu metsässä

Minulla on edelleen hoidossa kaksi hoitolasta ja oma eskarilainen. Ulkoilemme lähes päivittäin metsässä. Se on kaikille mieleistä. 

 



Viikon paras läksy

Kolmasluokkalainen sai läksyksi siivota vaatekaappinsa. Me olimme vaihtaneet huoneita vain muutamaa viikkoa aiemmin ja samalla järjestäneet vaatekaapit, joten ne olivat vielä järjestyksessä. Läksyksi tyttö järjestikin eteisen naulakon ja oman pipo/hanskalaatikkonsa. 



Somehaasteet

Minun tulee selailtua päivittäin Instagramia. Siellä törmäsin pillowchallengeen eli tyynyhaasteeseen. Osallistuin haasteeseen hetken mielijohteesta. Kuopuskin innostui pukeutumaan tyynyyn. Isommat lapset toivoivat, että en osallistuisi. Kuulemma aivan liian noloa! Vanhemman tehtävä on kuitenkin olla hieman nolo, joten pakkohan se oli osallistua!




Viikon retki

Lauantaina kiersimme koko perheen kanssa Hollolassa Iso Tiilijärven. Matkaa tuli hieman alle 5 kilometriä. Meillä oli mukana hieman eväitä ja pidimme yhden evästauon. 





Ilman koronan aiheuttamia rajoituksia meillä ei olisi näitä perheen yhteisiä metsäretkiä. Nyt käymme 1-2 kertaa viikossa koko perheen kanssa metsässä. Yhdessä on seurattu kevään etenemistä. Ensimmäisellä retkellä järvi oli vielä jäässä. Nyt on nähty silmujen kasvua, sinivuokkoja, leskenlehtiä ja sitruunaperhonen.



Viikon kirja

Amanda Vaara, Pientä fiksausta vailla

Kolme etäopiskelevaa koululaista, 1 eskarilainen, etätöitä tekevä mies ja minun kaksi hoitolasta ja tämä vallitseva koronatilanne. Kombo, joka vaatii paljon kävelylenkkejä luonnossa sekä kevyttä lukemista.

Kevyttä hyvänmielen lukemista tarjosi kolmeosaisen Villa Venla-kirjasarjan ensimmäinen osa. Pientä fiksausta vailla kertoo burnoutista toipuvasta ja eronneesta Venlasta. Venla jättää elämän kaupungissa ja työnsä kiinteistövälittäjänä. Venla ostaa vanhan kansakoulun, johon hän perustaa majatalon. Downdhiftaamisesta haaveilevan Venlan elämään järjestää yllättäviä tapahtumia teinitytär, ex-mies, persoonalliset naapurit sekä majatalon vaihtuvat vieraat.




Viikon Netflix suositus

Tiger King : Villi ja vaarallinen tiikeribisnes

Jos kuuntelemani äänikirjat ovat kevyitä, niin katsomani dokumentti on sanoinkuvailemattoman käsittämätön.

Dokumenttisarja kertoo yhdysvaltalaisista eksoottisten kissaeläinten omistajista. Pääroolissa on Joe Exotic, joka on kissapetojen lisäksi aseharrastaja ja countrymuusikko. Seitsemän osaisen true crime-dokumenttisarjan jokainen jakso tuntuu olevan edellistä hullumpi. Sarja on koominen, mutta myös järkyttävä.


Kuva lainattu netistä

Viikon yllätys


Lauantai-iltana saimme kotiovelle höyryävän kuumaa kahvikakkua naapurin 10-vuotiaan pojan leipomana. Oli kuulemma kolmas kakku, jonka poika oli sinä päivänä leiponut.




Mukavaa alkanutta viikkoa!


Mikä oli sinun viime viikon kohokohtasi?

perjantai 17. huhtikuuta 2020

Kävelyllä auringonlaskun aikaan



Koronarajoitusten alkamisen näkee ainakin minun puhelimestani. Ruutuaika on lisääntynyt, mutta niin ovat myös askeleet. Nykyään tulee lähdettyä aiempaa useammin kävelylle. Minulla ei ole mitään varsinaisia liikunnallisia tavoitteita. Kävelemään lähden yleensä tuulettaakseni päätäni.




Ennen koronaa kävin kävelyllä yleensä kaverini ja hänen koiransa kanssa. Harvemmin kävin yksin ja jos kävin, niin kävelin aina kuulokkeet korvilla äänikirjaa kuunnellen.




Nykyään käyn kävelyllä yleensä yksin. Harvemmin kuuntelen äänikirjaa tai musiikkia kävellessäni. Tuntuu, että kaipaan hiljaisuutta ja yksinoloa. Viikonloppuisin on koko perheen lenkkien aika. Silloin saatan käydä myös kahdestaan miehen kanssa lenkillä. Muutaman kerran olen käynyt kävelyllä yhden lapsen kanssa. Samalla on voitu keskustella rauhassa ilman, että muut keskeyttävät.




Nämä kuvat ovat eiliseltä iltakävelyltä Vesijärven rannasta Myllysaaresta. Myllysaareen ei päässyt pariin viikkoon, kun saareen johtavaa ensimmäistä siltaa korjattiin. Nyt onneksi taas pääsee! Myllysaaressa on hyvä käydä katsemassa järvelle ja miettimässä elämää. Eilen näin kaksi joutsenta.



Onko muita, jotka koronarajoitukset ovat saaneet kävelemään?

tiistai 14. huhtikuuta 2020

Neljäs koronaviikko eli pääsiäisviikon kuulumiset

Viime viikolla meillä oli ilmassa väsymystä ja kyllästymistä tähän korona-arkeen. Jokapäiväiset koulutehtävät, ruuanlaitto, kotityöt ja kävelylenkit alkoivat tuntua uuvuttavilta. Havaitsin perheessämme aiempaa enemmän ärtymystä. Koitin tsempata lapsia hoitamaan velvollisuudet. Pääsiäisenä sai unohtaa koulutehtävät neljäksi päiväksi.


Viikon paras koulutehtävä


Kuudesluokkalainen sai vaihtoehtoiseksi uskonnontehtäväksi Brownien leipomisen. Poika pyysi pikkusiskonsa avuksi ja yhdessä he tekivät Brownien sekä siivosivat jälkensä. Ihan parasta!




Pääsiäisen herkku

Meidän pääsiäiseen kuului tänä vuonna paljon suklaansyöntiä. Minun teki myös mieli pullaa. Kysyin 10-vuotiaalta kiinnostaisiko häntä leipominen. Tyttö sanoi haluavansa tehdä isoja korvapuusteja. Niitä hän sitten myös teki. Raesokeria meillä ei ollut, joten pullat koristeltiin tomusokerista tehdyllä kuorrutteella. 




Vanhoilla hoodeilla

Lauantaina teimme retken Hollolan puolelle, alueelle, jossa asuimme 8-vuotta. Retki oli etenkin meille aikuisille nostalginen. Kaikille oli piristävää käydä välillä jossain muualla kuin lähimetsässä.




Ihastelimme maisemia ja muistelimme, mitä olemme eri paikoissa tehneet. Kiinnitimme huomiota myös asioihin, jotka olivat muuttuneet.




Ja koska kyseessä on meidän perhe, niin totta kai juoksimme portaita ylös ottaen suorituksista aikaa.




Lapset keksivät myös ottaa kisan pienoismalli majan rakentamisessa. Me vanhemmat toimimme tuomareina. 




Pienellä kävelylenkillä näimme kaikki kolme erikokoista järveä eli Vähä-Tiilijärven, Keski-Tiilijärven ja Iso Tiilijärven. Kaikkien järvien kiertäminen olisi 7,5 kilometrin pituinen lenkki. Nyt kiersimme vain pienimmän järven ja kävimme isompien järvien rannoilla.




Yhtenä iltana kävin miehen kanssa kahdestaan kävelyllä. Onneksi lapset ovat jo niin isoja, että heidät voi jättää hetkeksi keskenään kotiin.




Viikon leffa


Kaipasin kepeää katsottavaa. Viaplaysta löytämäni  Bridget Jones's Baby sopi täydellisesti mielentilaani. Olen lukenut kaikki Bridget Jonesista kertovat kirjat ja nähnyt elokuviakin, mutta tätä en muista nähneeni aiemmin. 



Voimaa tähän viikkoon! 



Onneksi tämä tuskainen arkeenpaluu maanantai onkin jo oikeasti tiistai. 

maanantai 13. huhtikuuta 2020

Piristystä korona-arkeen


Viimeiset neljä viikkoa 

Meidän kolme koululaista ovat opiskelleet kotona neljä viikkoa. Mies on tehnyt yhtä kauan etätöitä kotona. Eskarilainen palasi takaisin kotihoitoon neljä viikkoa sitten. Minulla on ollut vain kaksi hoitolasta. Lasten harrastukset ovat olleet tauolla. Kotoa lapset poistuvat lähinnä perheen yhteisille metsäretkille. Minä tai mies käymme 1-2 kertaa viikossa ruokakaupassa.


Hyvät puolet

Perheen yhteinen aika on lisääntynyt runsaasti näiden koronasta johtuvien rajoitusten aikana. Me syömme joka päivä monta kertaa yhdessä. Liikumme luonnossa enemmän kuin aiemmin. Kotona pelaamme välillä yhdessä lautapelejä. Lapset ovat tehneet enemmän kotitöitä. Meille on kehittynyt muun muassa toimiva systeemi pyykinpesukoneen ja tiskikoneen tyhjennyksiin. Ennen ajoimme autolla joka päivä ja viikossa tuli satoja kilometrejä. Nykyään autolla ajetaan pari kertaa viikossa muutama kymmenen kilometriä. 


Huonot puolet

Lapset eivät pääse kouluun eivätkä harrastuksiinsa. Me emme näe ystäviä emmekä sukulaisia. Ruutu-aika on lisääntynyt. Epävarmuus ja pelko ovat läsnä. Emme pääse esimerkiksi uimaan tai museoihin. Omaa rauhaa ja hiljaisuutta ei juuri ole. Olemme yleensä aina kaikki kotona. Tuntuu, että ruokaa saa tehdä koko ajan.

Minun työni ei ole enää niin mielekästä kuin aiemmin. En saa tehdä työtäni niin hyvin ja rauhassa kuin haluaisin. Omat koululaiset aiheuttavat keskeytyksiä. Toisaalta myös hoitolapset keskeyttävät koululaisia. On mukavampaa kun ryhmä on täynnä eli paikalla on 4 hoitolasta. Silloin leikit, pelit ja muu ohjelma on mukavampi toteuttaa kuin vain kahdelle lapselle. Tosin nyt paikalla on oikeastaankolme lasta, kun oma kuopus on osa ryhmää.




Mitä kivaa me keksittäis?


Jos jotain kivaa pitää keksiä, niin se on yleensä hyvää ruokaa ja juomaa sekä herkkuja. Monena iltana olemme istuneet yhdessä television ääressä syömässä herkkuja. Toki välttelemme herkkujen syömistä arkisin. Normaalisti emme osta näin usein herkkuja kuin nyt. Ennen koronaa lapsilla oli lähes joka viikonloppu turnauksia, joten herkkuja ei syöty eikä myöhään valvottu myöhään turnausta edeltävänä päivänä.


Asiat, jotka ovat tuoneet iloa korona-arkeen

Pari viikkoa ennen pääsiäistä aloitin lapsille yllätyksenä Hiirikalenterin. Hoitolapset ja omat lapset etsivät aamuisin Hiirtä, joka oli keksinyt jotain tekemistä päivään tai piilottanut herkkuja. Minä ainakin olen tehnyt kaikkeni, etteivät suklaafirmat ajaudu nyt konkurssiin. Niin paljon on tullut suklaata ostettua. Hiirikalenteri löytyy kokonaisuudessaan instagramista tilini kohokohdista.

Onneksi iloa elämään tuo myös liikunta ja luonnossa liikkuminen. Oma perhe innostuu helposti liikunnasta. Kuopus on tehnyt pyöräilylenkkejä isänsä ja minunkin kanssa. 10-vuotias tyttö käy usein aamulenkeillä isänsä kanssa. Lisäksi hän hyppii trampoliinilla tai temppuilee jalkapallon kanssa. Esiteini heittelee korista päivittäin. Hänellä on myös omatoiminen treeniohjelma koriksesta. Siihen kuuluu mm. kuntopiiri, lenkkejä ja heittoharjoituksia. Teini käy juoksu-, pyörä- ja kävelylenkeillä. Lisäksi hänellä on menossa jonkinlainen vatsalihashaaste. Mies lenkkeilee ja treenaa kotona. Minä olen käynyt kävelyillä yksin ja oman perheen kanssa. Lisäkai olen tehnyt erilaisia jumppia ja joogaa muun muassa youtubesta. Itseasiassa minä olen liikkunut enemmän kuin ennen koronarajoituksia.

Asiat, jotka ovat helpottaneet korona-arkea

Olin erittäin iloinen, kun kuulin että lasten koululta saa hakea kouluruokaa. Ruokatarjoilu alkoi viime viikolla. Samalla kertaa sai kahden päivän ruoka-annokset. Ensimmäisellä hakukerralla sai lisäksi kuuden viikon margariiniannoksen sekä parin viikon näkkileivät. Kuvissa kolmen lapsen annokset. Viime viikolla koulusta saatiin perunaa ja nakkikastiketta, pasta carbonaraa, perunaa ja lihapullia sekä kanakeittoa ja hedelmärahkaa. Lisäksi oli porkkanaa ja kurkkua sekä vaaleaa leipää.





Mikä muu helpottaa korona-arkea? 

Ensin mieleen ei tullut mitään muuta kuin tuo kouluruoka. Mietin lisää, enkä vieläkään keksinyt mitään. Keksitkö sinä? Minulle tuli mieleen myös riman madaltaminen ja armollisuus itseään kohtaan. Nyt eletään poikkeusoloja, joten ei liene niin vaarallista jos ruutuajat paukkuu ja suklaakin maistuu välillä. 


lauantai 11. huhtikuuta 2020

Perussukat raitalangasta - kotikutoinen terapia



Lanka: Novita 7 veljestä harmaa ja Adlibris Socki harmaa-valko-sini-raidallinen
Puikot: 3,5
Koko: 42-43

Esikoisen jalka on kasvanut ja vanhat villasukat ovat jääneet pieniksi. Lankajemmoistani löytyi raidallinen Socki -lanka. En ollut varma riittääkö lanka sukkiin, joten tein kantapään, kärjen ja sukan yläosan harmaalla seiska veikalla. Jotta sukat istuisivat paremmin jalkaan neuloin joustinneuletta myös jalkapöydän päälle.




Neulonta toimii minulle rentoutuksena. Samalla voin myös katsoa televisiota, jutella muun perheen kanssa tai kuunnella äänikirjaa. Voin myös miettiä omia asioita. Silloin kun mieltäni painaa jokin asia neulonta rauhoittaa. Neulonta on toiminut terapiana muun muassa silloin, kun olin huolissani neljännen raskauden aikana olleista vauvan rytmihäiriöistä sekä silloin, kun pelkäsin  oman terveyteni puolesta. Nyt tämä meneillään oleva korona-tilanne on saanut minut neulomaan.

Tällä viikolla otin esiin myös tämän kesken jääneen lankatupsutyöni. Nyt olen pyöritellyt lankatupsuja tähän ryijyyn, jota olen tekemässä kesähuoneen seinälle. Olen saanut myös miehen ja tytönkin pyörittelemään minulle lankatupsuja. Minulla on tupsujen tekoon neljä erikokoista muovista kehikkoa. Ei siis tarvitse leikata kymmeniä pahvisia renkaita tupsujen tekemiseen.




Onko korona saanut sinut tekemään käsitöitä?


Sinua saattaisi kiinnostaa myös:


Tutkikaa tissinne! (Kun olin huolissani omasta terveydestäni)




tiistai 7. huhtikuuta 2020

Kolmas viikko etäkoulua ja kotoilua


Viime viikolla maaliskuu vaihtui huhtikuuksi. Huhtikuun ensimmäisenä päivänä menin hoitolasten ja yhden koululaisen kanssa metsäretkelle. Lumisen metsän innoittamana meillä oli eväänä glögiä ja edellisenä päivänä leipomiamme piparkakkuja.



Jäät lähtivät. Ehdin vielä käydä iltalenkillä tytön kanssa katsomassa viimeisiä jäälauttoja ja kuuntelemassa jäiden maagista kilinää ja helinää. Seuraavana päivänä jäätä ei enää ollut.


Viikon elokuva

Nuori Astrid 

Elokuva kertoo yhdestä suuresta kirjailijasta, joka nuorena uhmasi yhteiskunnallisia normeja ja uskonnollisia kieltoja. Hän seurasi omaa sydäntään.

Koskettava ja kaunis elokuva, joka sai myös ärsyyntymään naisten epätasa-arvoisesta asemasta. Katsoin elokuvan Viaplaysta.

Minulla oli tavoitteena käydä tänä vuonna vähintään kerran kuussa elokuvissa. Kaksi kertaa ehdin elokuvissa käymään. Näin satiirin Jojo Rabbit ja lastenelokuvan Heinähattu, Vilttitossu ja ärhäkkä koululainen.




Viikon kirja

Aila Meriluoto, Mekko meni taululle

Kuuntelin Aila Meriluodon lapsuudesta ja nuoruudesta kertovan kirjan äänikirjana. Kirjaa vain paransi se, että lukijana oli Seela Sella. Kirja oli kiinnostava ajankuvaus sota-ajan Suomesta. 

Perhepäivähoidossa tapahtuu


Kylvimme hoitolasten kanssa pääsiäsruohoa. Tänä vuonna kylvettiin popcornin, herneen, ohran ja retiisin siemeniä.




Viime viikonloppuna vaihdoimme järjestystä kotona. Mikään pikku vaihto ei ollut kyseessä, vaan neljän huoneen tavarat ja asukkaat vaihtoivat paikkaa. Myös yksi vaatehuone rymsteerattiin. Koko viikonloppu meni rymteeratessa ja kaikki tavarat eivät ole löytäneet vieläkää omaa paikkaansa. Toiveissa on saada loputkin ajelehtivat tavarapinot paikoilleen pääsiäiseksi.   



Aurinkoista pääsiäisviikkoa!

Instagram