lauantai 16. lokakuuta 2021

Ensimmäistä kertaa Lapissa

Syyskuun lopussa pääsin yllättäen kuuden päivän reissulle Lappiin. Kaksi kaveriani olivat menossa lomalle Enontekiölle ja minulle sattui juuri sopivasti pitkä vapaapäivien putki heidän matkansa ajalle. Minut kelpuutettiin matkaseuraksi ja pääsin ensimmäistä kertaa elämässäni Lappiin. Jos olet yhtä huono Lapin maantiedossa kuin minä, niin Enontekiö sijaitsee käsivarressa, Tunturi-Lapissa. Kaikki Suomen yli tuhatmetriset huiput ja 60 prosenttia Suomen tuntureista sijaitsee Enontekiöllä. Kunta rajoittuu etelässä Ruotsiin ja pohjoisessa Norjaan. Matkaan lähdettiin ystäväni autolla aikaisin torstaiaamuna. Auton katolla oli pyörä ja takakontissa sup-lauta sekä meidän kassit retkeilyvaatteita pullollaan. Lapissa oli tarkoitus nauttia luonnosta kävellen, pyöräillen ja suppaillen. Yövyimme Enontekiöllä ystäväni mökillä ja siellä oli jo valmiiksi kaksi pyörää ja kaksi sup-lautaa.

Matkaa Lahdesta mökille on 1000 kilometriä. Pysähdyimme Jyväskylässä vessatauolle ja eväitä ostamaan. Ennen Oulua oli yksi vessatauko ja Oulussa syötiin ja tankattiin auto. Muoniossa, noin 100 kilometria ennen mökkiä kävimme ostamassa ruuat melkein lähikaupasta. Lapissa välimatkat ovat vähän toista, kuin mitä täällä etelässä on totuttu. Perillä olimme kahdeksan jälkeen illalla. Ensimmäisenä iltana ohjelmassa oli tavaroiden purkua ja majoittumista. Kävimme pienellä kävelyllä pimeässä. Katuvaloja ei ollut, joten otsalamput olivat tarpeen.

Tämän postauksen kuvat on otettu ensimmäisenä päivänä Lapissa. Aamiaisen jälkeen kävimme kävelyllä läheisellä Tunturilla ja täytimme poreallasta. Iltapäivällä ajoimme Tunturi-Lapin luontokeskukseen. Söimme pitsat kahvila Peurassa, tutustuimme maksuttomaan Vuovjjuš - Kulkijat- näyttelyyn, joka kertoo saamelaiskulttuurista ja tunturiluonnosta. 29.10 saakka luontokeskuksessa on esillä myös valokuvaaja Heikki Willamon huikeita luontokuvia. Etenkin karhukuvat olivat vaikuttavia.


Mökillä kaverini lämmitti savusaunaa. Minä lisäsin puita savusaunaan sen verran, että siitä saatiin someen kuvia ja video. Istuimme kodassa tulen äärellä, jonka melkein itse sytytin. Erätaidoissani ei ole vain suurta aukkoa vaan niitä ei oikeastaan ole ollenkaan. 

Ensimmäinen päivä Lapissa oli hyvä päättää ensimmäiseen kertaan savusaunassa. Istuskelimme myös ulkoporealtaassa ja katselimme taivaalle nähdäksemme revontulia. Niitä ei näkynyt, mutta olihan meillä vielä iltoja Lapissa jäljellä.

 

Instagram