Apua, mitä me nyt syödään eli pikaisia kotiruokia

lauantai 8. helmikuuta 2020
Välillä meidän suunnitelmallisen epäsuunnitelmallisessa keittiössä iskee paniikki, mitä me nyt syödään? Ruokaa ei ole mietitty valmiiksi, kaupassa ei ole käyty ja aikaakin on vähän. Miten tällainen edes on mahdollista, kun ruoka-aika on kuitenkin joka päivä kaksi kertaa. Asian ei pitäisi enää yllättää näin monen äiti/kotiäiti/perhepäivähoitaja-vuoden jälkeen. Välillä jouduin kuitenkin kehittelemään nopeasti jotain kaapista löytyvistä aineksista. Aina ei voi kurvata kaupan einesosastolle tai pikaruokaravintolaan. Niihinkin tulee toki välillä sorruttua oman perheen kanssa.




Joku aika sitten iski taas, "mitä ihmettä me syödään?"-hetki. Onneksi olin edellisenä päivänä lukenut Me Naisia ja nähnyt siinä mainoksen nuudeli-kaaliwokista. Meidän jääkaapista löytyi kaalia ja kuiva-ainekaapista nuudelia sekä soijarouhetta. Lounas pelastettu! Ruoka valmistui puolessa tunnissa.

Tämä soveltaminen sai minut pohtimaan asioita, jotka helpottavat hetkiä, kun kaapissa ei oikein ole mitään ja ruokaa pitäisi saada nopeasti pöytään.


Meidän perheen hyväksi havaitut vinkit 


- Pakastimesta löytyy usein:

  • Leipää
  • Kanaa tai jauhelihaa
  • Kaupan pinaattikeittoa
  • Pieni annos valmista ruokaa
  • Valmiiksi pilkottua sipulia Minigrip-pussissa
  • Pakastevihanneksia

Ostan leipää välillä tehtaanmyymälästä ja pakastan osan. Aina ei siis tarvitse lähteä kauppaan, jos leipä on loppu. Sama asia kanan ja jauhelihan kanssa. En kuitenkaan hamstraa pakkaseen kovin suuria määriä ruokaa. Ettei se vain unohdu pakkasen syövereihin ja jää käyttämättä. Pinaattikeitto kananmunan kanssa on nopea eines. Eikä käsittääkseni ihan epäterveellisimmästä päästä. Joskus pakkasesta löytyy pieni annos valmista ruokaa kiireessä lämmitettäväksi. Vaikkapa treeneihin lähtevälle lapselle. Ruuan valmistusta nopeuttaa valmiiksi pilkottu sipuli. Pakastan välillä sipulia kiireisiä ruuanlaittohetkiä varten pieneen pussiin.


- Kuiva-ainekaapista löytyy

  • Soijarouhetta/suikaleita
  • Tonnikalaa
  • Tomaattimurskaa
  • Pastaa
  • Riisiä
  • Nuudeleita

Soijarouhe säilyy pitkään. Käytämme sitä välillä jauhelihan korvikkeena tai jatkeena. Tonnikalapasta maistuu lapsille. Tonnikala sopii myös uuniperunoiden täytteeksi. Nuudelit ovat etenkin lasten mieleen. Lapset syövät niitä esimerkiksi ennen treenejä. Treenien jälkeen he syövät varsinaisen päivällisen. Koululaiset osaavat keittää nuudelit itse. Sekaan laitetaan, mitä jääkaapista löytyy. Eilen esimerkiksi edellisenä päivänä uunissa paistettua kanaa.




Nopeasti valmistuvia ruokia


- Tonnikalakastike + pasta
- Pestokana + riisi
- Munakas
- Linssi-porkkanakastike + riisi
- Savulohipasta
- Sosekeitto

Jos minulla on joitain tiettyjä aineita kaapissa esimerkiksi linssejä ja porkkanaa, niin kyseisten aineiden googlaaminen voi auttaa löytämään reseptin, jota kokeilla. Lapset ovat yllättäen tykänneet linssi-porkkanakastikkeesta. Resepti on yhden googlailu-kerran tulos ja se on jäänyt



Muutamia arkisia reseptejä


Linssi-porkkanakastike

2 porkkanaa raasteena
1 sipuli
Valkosipulin kynsi
Kasvisliemikuutio
6 dl vettä
1-2 dl punaisia linssejä
Kermaa
Jauhoja suurustamiseen
Currya, suolaa

Hauduta porkkanaraastetta ja sipuleita öljyssä/voissa. Lisää vesi ja kasvisliemikuutio. Lisää huuhdotut linssit kiehuvaan nesteeseen. 
Kypsennä noin 10 minuuttia, kunnes linssit ovat kypsiä.  Suurusta kastike jauhoilla. Lisää kerma ja mausta. Tarjoa riisin kanssa. 


Tonnikalapasta

Pastaa
Sipulia
Tonnikalaa 2 tlk
Tomaattimurskaa 1-2 tlk
Kermaa 2-4dl
Sitruunapippuria, kuivattua tilliä, suolaa
Juustoraastetta tarjoiluun

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Kuullota sipulit, lisää tonnikala, tomaattimurska ja mausteet. Lisää lopuksi kerma. Annoksen päälle juustoraastetta. 

Pestokana

Riisiä
Marinoimattomia kanasuikaleita
Pestoa
Maissia
(Aurinkokuivattuja tomaatteja)

Paista kanoja tilkassa öljyä. Lisää pesto. Noin purkillinen pestoa paketilliseen kanasuikaleita. Kun kanat alkavat olla kypsiä lisää reilusti pakastemaissia ja aurinkokuivattuja tomaatteja maun mukaan (n. 10 kpl). Paista kunnes maissit ja kana ovat kypsiä. Tarjoa riisin kanssa.  


Savulohipasta

Pastaa
Kylmäsavulohta siivuina (1 pkt)
Sipulia
Kermaa 3-4 dl
Kuivattua tilliä


Kuullota pilkottu sipuli. Leikkaa savulohisiivut pieniksi paloiksi ja lisää pannulle ja kypsennä. Lisää reilusti kermaa. Mausta. Tarjoa pastan kanssa.



Sinua saattaisi kiinnostaa myös


Perhepäivähoitajan ruokapöydässä
- Sisältää mm. useamman viikon ruokalistoja

Mitä me taas syötäisiin?
- Vinkkejä arkiruokiin

Lapset mukaan ruuanlaittoon ja tarjoiluun - vinkit hampurilaisjuhliin

Kun lapset saavat päättää, mitä syödään






Mikä on sinun vinkkisi arkista ruuanlaittoa helpottamaan? 

10 kommenttia

  1. Kiitos vinkeistä, tuo linssiporkkanakastike menee ehdottomasti kokeiluun <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helppo ja halpa ruoka. Ehkä itsekin pitäisi taas pitkästä aikaa tehdä.

      Poista
  2. Kotivarasta kun pitää huolen niin kiireen sattuessa on raaka-aineita mistä kokata. Tälläiset tilanteet tuovat luovuuden esille

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta. Olen luovimmillani silloin, kun kaapissa ei oikein ole mitään. Muuten tulee tehtyä vain tuttujaa ja turvallisia ruokia.

      Poista
  3. Kiitos näistä vinkeistä, tuo linssiporkkanakastike kuullostaa todella veikeältä :)

    VastaaPoista
  4. Minulla on valmiiksi pilkottuja vihanneksia yleensä jääkaapissa ja niitä saa sitten nopeasti lisättyä ruokiin. Tykätään myös nopeista lisukkeista, kuten esim. nuudeleista arkiruoista. Kiitos arkiruokavinkeistä!
    Ihanaa viikonloppua sinulle Minna <3

    VastaaPoista
  5. Kuulostaa kivan perinteiseltä kotiruoalta pienin twistein! Itse olen ketogeenisella tällä hetkellä, joten pitää näihin palata siitä poistuessa!

    hanna
    https://hannamariav.vaikuttajamedia.fi/

    VastaaPoista

Instagram