Perhepäivähoidossa tapahtuu - metsäretki

lauantai 14. joulukuuta 2019


Olen jo vuosia käynyt hoitoryhmäni kanssa metsässä lähes joka viikko. Elokuussa otin käyttöön säännöllisen viikkorytmin, jossa olemme menneet metsäretkelle joka keskiviikko säästä riippumatta.


Meidän viikkorytmi

Maanantai: maalausta
Tiistai: leivontapäivä
Keskiviikko: metsäretki
Torstai: seurakunnan perhekerho
Perjantai: Jumppa / liikunnallisia leikkejä, 1 x kk satutuntiAlkuun meillä oli metsässä mukana pienet eväät ja vesipullot. Ilmojen kylmetessä meillä oli välillä mukana lämmintä mehua. Nyt olemme retkeilleet ilman eväitä. Keväällä varmasti palaamme taas eväskäytäntöön, ainakin välillä.Lapset viihtyvät metsässä. Metsäretki on heille yksi viikon kohokohdista. Erilaisten majojen rakentaminen on mieleistä, samoin kaatuneiden puiden päällä kiipeily. Majoja ja kaatuneita puita riittääkin meidän lähimetsässä, jonne pääsemme kävellen. Lasten motoriset taidot kehittyvät kuin huomaamatta.Metsässä retkeillessämme olemme samalla seuranneet myös vuodenaikojen vaihtumista. Elokuussa matkalla metsään kerättiin kukkia. Takiaispallot kiinnostivat lapsia syksyllä. Niitä kerättiin ja niistä tehtiin "jättiläispiikkipallo". Erilaisia sieniä on ihmetelty. Muutaman kerran on päästy lumestakin nauttimaan.

Yleensä lapset keksivät metsässä itse leikit. Välillä olemme ottaneet yhteisleikkejä. Joskus olemme harjoitelleet esimerkiksi laskemista siten, että pyydän etsimään vaikkapa seitsemän käpyä. Kirjaimia olemme tehneet kävyistä ja kepeistä.
Metsän hyvää tekevästä vaikutuksesta on kirjoitettu paljonkin. Pulssi ja verenpaine laskevat kun metsässä oleskellaan. Metsä rauhoittaa, lihasjännitys vähenee ja stressistä palautuminen nopeutuu. Tätä kirjoittaessa tajusin, että hoitolapseni eivät ole tänä syksynä olleet kertaakaan sairauksien takia pois hoidosta. Pientä nuhaa on ollut, mutta muuten olemme olleet terveinä. Olisiko säännöllisillä metsätetkillä ollut oma vaikutuksensa asiassa?


Mukavaa viikonloppua! 

Menkää metsään! 

6 kommenttia

 1. Ihan mahtavaa, että retkeilet lasten kanssa❤ Vaihtelevassa maastossa liikkuminen kehittää lasten motorisia taitoja aivan huomaamatta, juuri kuten mainitsit. Lisäksi lapsille kehittyy positiivinen luontosuhde, mikä on tosi tärkeää tulevaisuutta ajatellen. Ihanaa viikonloppua teidän perheelle❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metsäretkistä nautin itsekin.
   Ihanaa viikonloppua teille!❤

   Poista
 2. Metsä on ihana paikka niin lapsille kuin aikuisillekin <3

  VastaaPoista
 3. Tuo säästä riippumatta -ajatus voisi olla aikuisellakin mielenkiintoinen tapa oppia selviämään ulkona säässä kuin säässä :-) Nyttemmin tulee aina valittua sisäliikuntaa jos ulkona sataa tai tuulee tai ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Työpäivinä sää on vain pukeutumiskusymys. Ja toki ollaan vähemmän aikaa ulkona kovilla pakkasilla ja sateessa.

   Poista

Instagram