Kolmen kuukauden kirjat

keskiviikko 10. huhtikuuta 2019
En varsinaisesti tehnyt uuden vuoden lupauksia, mutta otin itselleni tavoitteeksi lukea tänä vuonna enemmän kirjoja. Loppuvuodesta sain vielä sopivasti tarjouksen BookBeat-äänikirjapalvelusta. Olin aiemmin kokeillut monia eri äänikirjapalveluja ja nyt olin valmis maksamaan palvelusta. Miten tavoitteen kanssa on käynyt? Moni blogin lukija ehkä tietääkin vastauksen, jos on sattunut lukemaan viikko- tai kuukausi-postauksiani.Kuva: Pixabay

Alkuvuoden luetut kirjat (3)

Ilkka Luukkonen, Kongolainen kampa 2018
Petja Lähde, Ilon kaava 2018
Nina Rousu, Joko ollaan perillä, 2018


Alkuvuoden äänikirjat (18)

Mia Kankimäki, Naiset joita ajattelen öisin 2018
Michelle Obama, Minun tarinani 2018
Gail Honeyman, Eleanorille kuuluu ihan hyvää 2018
Minna Lindgren, Vihainen leski 2018
Mia Kankimäki, Asiat jotka saavat sydämen lyömään nopeammin 2013
Laura Manninen, Kaikki anteeksi 2018
Riina Mattila, Järistyksiä 2018
Katja Kärki, Jumalan huone 2019
Essi Ihonen, Ainoa taivas 2018
Suvi Ratinen, Matkaystävä 2019
Veera Nieminen, Avioliittosimulaattori 2013
Katri Sisko, 30 ennen 30 2018
Martina Haag, Olin niin varma meistä 2017
Laura Lähteenmäki, Korkea aika 2016
Hanna Velling, Kirjosieppo 2018
Liane Moriarty, Nainen joka unohti 2016
Anna-Maria Eilittä, Kun olen poissa 2019
Eeva Kilpi, Sininen muistikirja 2019

Kolmessa kuukaudessa yhteensä 21 kirjaa. Televisiota en ole juuri katsellut. Äänikirjoja kuuntelen pyykkiä viikatessa, siivotessa, lapsia treeneihin kuljettaessa sekä iltaisin, kun en jaksa lukea. Välillä kuuntelen kirjaa lasten ollessa päiväunilla. Lopetimme Netflix-palvelun. Television katselulle, kun ei meinaa olla aikaa. Äänikirjat eivät ole ollenkaan huono vaihtoehto ruudun katselulle.

Mitä jäi mieleen kirjoista?


Kun kuuntelee paljon kirjoja niin, niiden tapahtumat saattavat hieman sekoittua. Kaikki kirjat eivät kosketa, eikä niiden tapahtumia muista enää vähän ajan päästä. Alkuvuoden kirjoista mieleeni ovat jääneet erityisesti Mia Kankimäen kirjat. Kankimäki vieraili alkuvuodesta Lahden pääkirjastossa ja olin lukupiirin naisten kanssa Kankimäkeä kuuntelemassa. Ostin itselleni Naiset joita ajattelen öisin ja nyt kirja löytyy kirjahyllystäni omistuskirjoituksella. Kankimäen kirjat ovat kiehtova yhdistelmä kaunokirjallisuutta ja tietokirjoja.

Kirja, joka ärsytti aluksi ja jonka lukemisen olisin jättänyt kesken ellen olisi ollut lenkillä kuulokkeet päässä oli Gail Honeymanin Eleanorille kuuluu ihan hyvää. Kun olin päässyt tietyn pisteen yli en enää voinut jättää kirjaa kesken. Kirja oli paljon mielenkiintoisempi kuin sen ensivaikutelma.

Laura Mannisen Kaikki anteeksi on kauniisti kirjoitettua ja aitoa kuvausta parisuhdeväkivallasta, häpeästä, vaikenemisesta ja onnistumisen pakosta. Voisin kuvitella kirjan auttavan ihmisiä, jotka ovat joutuneet parisuhdeväkivaltaa kokemaan.

Kuuntelin kolme kirjaa uskonnollisesta yhteisöstä irtautumisesta peräkkäin. Tykkäsin niistä kaikista. Se, että niin saman aiheiset, vaikkakin hieman erinäkökulmasta kirjoitetut kirjat tuli kuunneltua peräkkäin sekoitti kirjat keskenään. Kaikki olivat esikoiskirjoja. Katja Kärki kirjoittaa kirjassaan Jumalan huone kolmen eri sukupolven naisen kautta Pohjois-Karjalaisen suvun tarinaa 30-luvulta tähän päivään. Essi Ihosen Ainoa taivas kertoo Ainosta, joka pyristelee irti uskonnollisesta yhteisöstä. Suvi Ratisen Matkaystävä kirjan päähenkilö on jo lähtenyt uskonnollisesta yhteisöstä, mutta hän joutuu palaamaan vastentahtoisesti muistoihinsa kuultuaan vanhan luokkakaverinsa kadonneen.

Nina Rousun kirjaa Joko ollaan perillä olenkin jo kehunut täällä blogissa ja kehun taas. Kirja on matkakertomus monen maan ja maanosan läpi reppureissaajasta diplomaattipiireihin. Nina on synnyttänyt lapsensa Afrikassa ja se on kovin erilaista, mitä me Suomalaiseen neuvolajärjestelmään tottuneet olemme kokeneet. Tämä tositarina on huikeampi kuin mikään keksitty tarina voisi olla.

Anna:Maria Eilittän Kun olen poissa kertoo 45-vuotiaasta Ilonasta, joka kuolee suojatiellä auton tönäisemänä. Tarina alkaa ruumishuoneelta. Ilona lähtee öiseen kaupunkiin sekä kotiinsa ja jää seuraamaan läheistensä elämää. Haikean herkkä, mutta hyväntuulinen kirja piti otteessaan ja sai miettimään oman elämän rajallisuutta. Vai onko niin, että keski-ikäisenä kaikki kirjat saavat miettimään sitä?


Muu perhe


Meidän perheessä mies kuuntelee podcasteja. 11-vuotias kuuntelee BookBeatista elämäkertoja omalla puhelimellaan. Hän on kuunnellut monien urheilijoiden elämäkertoja ja nyt viimeisimpänä Cheekin elämäkerran. Tytöt ovat kuunnelleet Risto Räppääjiä ja Ellaa ja kavereita. 5-vuotias tykkää Prinsessa Pikkiriikistä. Pikkiriikki näyttää kutkuttavan ihanasti hänen nauruhermojaan. Esikoinen ei ole vielä äänikirjoja löytänyt. Hän lukee kirjoja iltaisin.Oletko lukenut tai kuunnellut jotain näistä kirjoista? 

Mitä suosittelisit minulle seuraavaksi?

Luetaanko vai kuunnellaanko teillä kirjoja?

16 kommenttia

 1. Upea määrä kirjoja, taas kerran :)

  Meillä lähinnä luetaan kirjoja, mutta joskus kuuntelemme myös niitä. Lisäksi pidämme Yle:n kuunnelmista ja radioteatterista, suosittelen joskus kokeilemaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisikin tutustua kuunnelmiin ja radioteatteriin. Joskus kauan sitten olen niitä kuullut.

   Poista
 2. Tekstisi houkutteli kokeilemaan äänikirjoja! Olen himolukija (vuositahti noin 150 kirjaa), mutta en ole elämässäni koskaan kuunnellut yhtään äänikirjaa. Olen jotenkin niin perinteinen, että kaipaan sitä kirjan kädessä pitämisen tuntua ja sivun kääntämistä... Mutta ehdottomasti voisin kyllä kokeilla äänikirjaa. Ainakin varmasti olisi sitten enemmän aikaa kirjoille, kun voi kuunnella sellaisissa tilanteissa, joissa lukeminen ei onnistu.

  Olen lukenut noista listasi kirjoista 5, ja yhdestä olen jopa tehnyt arvostelun blogiini eli Suvi Ratisen Matkaystävästä.

  Listasi oli kiinnostava, saatan hyvinkin poimia sieltä jokusen omalle lukulistalleni. =)

  Anna / Mustikkapasta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla meni useampi kirja ennen kuin opin äänikirjoja kuuntelemaan. Olenkin käynyt lukemassa arvostelusi Matkaystävästä.

   Poista
 3. Sain kuukauden ilmaisen bookbeat-jäsenyyden ja yritin kuunnella muutamia kirjoja, mutta kuuntelu ei oikein ollut minun juttu. Kuuntelin kyllä sen Psykopaatit ympärilläni ja sitä suosittelen kyllä kuuntelemaan, kunhan osaa suhtautua sopivalla kriittisyydellä sen sisältöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla meni pitkään ennen kuin opin äänikirjoja kuuntelemaan. Pitääkin tutustua tuohon suosittelemaasi kirjaan.

   Poista
 4. Olet kyllä ahkera kirjojen lukija! Hattua nostan. Minulla on viime aikoina jäänyt lukeminen vähemmälle. Ja äänikirjoista myös tykkään kovasti. Minulla oli BookBeat käytössä puolitoista vuotta, se on loistava suoratoistopalvelu. Ja sieltä saa heti uudet kirjat luettaviksi. Elämäkerrat ovat mieluisimpia minulle niin kirjoina kuin äänitteinä. Olen aamukävelyillä kuunnellut kirjoja ja nyt toivonkin, että pian saa jättää pipon pois, jotta saa luurit kunnolla päähän.
  Kiitos kivasta postauksesta ja kivaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äänikirjoissa on tosiaan se hyvä puoli, ettei uutuuksia tarvitse jonottaa niin kuin kirjastossa.
   Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 5. Oot huimasti ehtinyt! Mä kans sekä kuuntelen, että luen. Tykkään Goodreadsiin tallentaa kirjat, kiva seurailla sivumääriä ja muita. Neljä kirjaa sun listalta oon lukenu tai kuunnellu. Mun listalla on tänä vuonna vasta 11 kirjaa, ihan hyvä määrä mullle kaikkien vapaahetoishommien ja perheen keskellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myös minulla on Goodreads käytössä. Bullet journaliin olen myös kirjoittanut luetut kirjat muistiin.

   Poista
 6. Nyt kun joudun työn takia ajamaan paljon autoa, olen alkanut kuuntelemaan äänikirjoja. Toistaiseksi olen kuunnellut tietokirjoja, jotka liittyvät vähän työhönkin. Matka sujahtaa melkein huomaamatta kirjaa kuunnellessa. Mukavaa loppuviikkoa ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ole juuri tietokirjoja kuunnellut. Kuuntelen vain viihteen vuoksi. Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 7. Kiitos vinkeistä! Naiset joita ajattelen öisin jäi jostain syystä kesken jo pari kuukautta sitten. Kuuntelen varmasti loppuun jossain vaiheessa. Obaman kirja on kuuntelulistalla seuraavana. Itse olen tänä talvena kuunnellut eniten selfhelppejä, tein siitä postauksenkin, joten pyynnöstä suosiksia tässä: https://kotomolla.blogspot.com/2019/03/aanikirjasuosituksia-itsensa-ja-muiden.html
  :)
  Äänikirjat ovat kyllä aivan loistavia, meillä BookBeatia kuuntelee koko perhe. Iloista viikonloppua! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olenkin lukenut selfhelp postauksesi ja sieltä yhden vinkin löytänyt, vaikka selfhelpit eivät juuri nyt minua puhuttele.
   Tadaa-lista taas oli mahtava idea! ToDo-kuulostaa suorittamiselta, mutta Tadaa ihanalta!
   Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 8. Olen yrittänyt kuunnella näitä äänikirjoja mutta huonolla menestyksellä. Minulla oli yhteistyökin näiden kautta mutta muutaman kirjan ehdin kuunnella.

  Täytyypä joskus yrittää uudelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en heti "oppinut" äänikirjoja kuuntelemaan. Melkein vuosi meni opetellessa ja totutellessa. Nyt sujuu.

   Poista

Instagram