Neljäs kerta toden sanoo

perjantai 7. maaliskuuta 2014
Vau! Ihailua, ihmetystä ja pikkiriikkisen kateutta. Nämä olivat päällimmäiset tunteet, kun luin Lähiömutsin blogista heidän 2-vuotiaan ruokaviikosta. Käykää ihmeessä lukemassa.


Meillä on kolme enemmän tai vähemmän nirsoa lasta. Ruokahetket ovat välillä olleet yhtä painajaista. Ja kireä tunnelma ei ainakaan saa ketään nauttimaan ruuasta, saati rohkaistumaan uusien ruoka-aineiden maistamiseen. Välillä meillä on ollut käytössä tarrataulut. Lapset ovat saaneet laittaa tarran omaan tauluunsa silloin, kun on maistanut jotain uutta ruokaa tai ruoka-ainetta. Tarrataulut ovat innostaneet kokeilemaan jotain uutta ja pojat ovat jopa löytäneet uusia lemppareita. Muun muassa vesimelonin ja persimonin muutama vuosi sitten. Vähään aikaan meillä ei ole ollut tarratauluja käytössä, eivätkä ne muutenkaan sovi jatkuvaan käyttöön.


Toisaalta meidän ekaluokkalainen on jo varsin hyvä syömään muutakin kuin lempiruokiaan. Ehkäpä pitäisi vain rentoutua nuorempien kohdalla ja antaa heille aikaa. Jotenkin lapsia pitäisi kuitenkin kannustaa uusien ruokien maisteluun. Pikkusisko esimerkiksi syö jäätelöistä vain vaniljaa, karkeista vain tikkareita (muumi). Suklaata ei ole koskaan maistanut. Vihanneksista menee vain kurkku, punainen paprika, maissi ja porkkana. Kasvissosekeitosta kyllä tykkää ja sinne saa jotain piilotettua, kunhan keiton pääraaka-aine on porkkana tai bataatti eli keiton pitää olla oranssia.


Nyt neljännen lapsen kanssa yritämme toisenlaista aloitusta. Kiinteät aloitettiin 6 kuukauden täysimetyksen jälkeen, niin kuin muillakin lapsilla. Tällä kertaa sormiruokana on annettu muutakin kuin maissinaksua. Uusia ruokia olemme tarjonneet vauvalle aika tiheään. Isommilla ei ole mitään allergioita, joten uskon ettei vauvallakaan ole. Vauva on syönyt sormiruokana kurkkua, tomaattia, appelssiinia, porkkanaa, bataattia, avocadoa, parsakaalia, lohta, lihapullaa (pelkkää jauhelihaa) ja ruisleipää. Ainakin tomaatista tykkää. Ja ruisleivästä! Yhden kerran on saanut leipää ja voi sitä riemua!


 
 
 
Ylimmässä kuvassa vauva syö ensimmäistä kertaa maissinaksua.
Toisessa kuvassa vauva syö bataattia soseena.
Kolmannessa kuvassa vauva syö itse appelsiinia.
Kolmessa alimmassa kuvassa vauva syö parsakaalia, porkkanaa ja jauhelihaa.
Tai ehkä syöminen on liioiteltua. Maistelu sopii paremmin.
 
Tänään vauva sai aamulla puuroa ja hedelmäsosetta, muutama lusikallinen meni. Lisäksi hän söi tomaattilohkon. Lounaaksi syötin hänelle puolikkaan avokadon lusikalla. Itse hän sai syödä taas tomaattia. Välipalalla vauva sai hedelmäsosetta. Päivällisellä vauva söi muutaman lusikallisen kana-kasvissosetta. Lisäksi hän söi itse pari palaa keitettyä porkkanaa sekä muutama maissinaksun. Rintamaitoa vauva sai aina kun halusi. Tänään oli vähän poikkeuksellinen päivä. Vauva tuli yöllä kipeäksi. Kurkunpään tulehdus. Viime yönä tilanne oli sen verran hankala, että mies meni 15 minuutiksi ulos vauvan kanssa. Se onneksi helpotti oloa sen verran, että lääkäriin ei tarvinut lähteä.
 
Isompien järkytykseksi illan tortillojen kanssa tarjottiin jauhelihakastiketta, jossa oli papuja. Isoveli söi tyynesti ja otti lisää. Pikkuveli ja pikkusisko eivät tykänneet ja se ei jäänyt epäselväksi.
 
Kiinnostaisi tietää, miten teillä lapset suhtautuvat uusiin ruokiin? Vinkkejä?! 

10 kommenttia

  1. Kaikki sympatiat sinne - vieläkin muistan sen tyrkyttämisen ja tappelun, mikä meidän muksujen kanssa aikoinaan käytiin. Ihania kuvia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Uuuh... Ei jaksaisi tapella ja tyrkyttää. Toisaalta muistan kuinka itse olen ollut todella nirso lapsena.

      Poista
  2. Kröhöm... ;D Meillä tytöt ovat enemmän kaikkiruokaisia. Joona on nirso. Joona söisi vain salaattia, melooneja, hedelmiä, yrttejä ja tietenkin MAKAROONIA. Jenna syö kaikkea mahdollista, mitä on isin lautasella. Johanna oli pienenä sellainen, että söi ihan mitä vain. Nyt on alkanut valikoivaksi. Mä olen aina ollut itse tosi huono syömään, varsinkin kasviksia, joten en osaa vaatia lapsiakaan syömään.
    Meillä jaotellaan perheessä niin, että naispuoleiset ovat lihansyöjiä ja miespuoliset enemmän kasvissyöjiä.
    P.S. Isommat lapset ilmoittivat, että heistä pitää puhua jatkossa oikeilla nimillä. Mitenköhän muistan omassa blogissani muutoksen? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulit mun mieleeni, kun kirjoitin tätä postausta. ;) Minäkin olen ollut nirso, mutta enää en ole. Mielelläni söisin kasvispainotteista ruokaa. Ei eineksiä. Mm. mikro vietiin autotalliin reilu viikko sitten. Tai ehkä mä sittenkin nykyään valikoin ja nirsoilen, mutta eri asioissa.

      Poista
  3. Meillä lapset ovat onneksi yllättävän kaikkiruokaisia. Miehen suku on yllättynyt, kun algerialaisetkin ruuat maistuvat. Tosin joitakin niistä olen kokannut Suomessakin. Meilläkään ei allergioita ole, joten sikälikin on helppoa. Minäkään en tykkää mikrosta :). Vuosia vastustin koko ajatusta mikrosta, mutta lopulta annoin periksi mikron hankinnalle. Toisaalta helpottaa arkea koululaisten kanssa töissä ollessa, mutten edelleenkään siitä oikein pidä. Algeriaan en mikroa halua (anopin yllätykseksi)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän mikro on ollut kohta 2 viikkoa autotallissa. Vieläkin tulee katsottua kelloa siitä, missä mikro ennen oli. Muuten en ole kaivannut. Kun töihin paluuseenkin on vielä aikaa, joten koululaisen ei tarvitse yksin mitään lämmitellä. Kova kuulla, että on muitakin mikron "vastustajia". :)

      Poista
  4. Meillä juuri lapsuusiän allergiat ovat rajoittaneet kahden ekan kanssa tuota maistelua ja vapaata tutustumista niin paljon että aika epäluuloista menoa oli kaikkiaan ekat vuodet. Kouluun meno tuntuu olleen sellainen käännekohta, allergiat ovat väistyneet, samoin epäluulot, ja aika hyvin kaikki maistuu.
    Kolmonen on vähemmän allerginen ja myös luonteeltaan aivan toisenlainen. Taitaa olla myös innokkain uusiin ruokiin tutustuja. Pitää mm. MUN herkkujuustoistani. ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eli voisi ajatella, että meilläkin nirsoilu helpottaisi kun ikää tulee lisää. Koitan siis itse ottaa rennommin. Ja silti tarjoilla niitä "yök, en syö"-ruokia aina silloin tällöin.

      Poista
  5. Musta on niin kiva käydä lukemassa teidän kuulumisia( kun niin harvoin nähdään :( ) Terkkuja, ja paljon!
    Ansku

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun käyt ja jätät vielä viestin käynnistäsi. :)

      Poista

Instagram