Kesäpäivä Heinolassa lasten kanssa

keskiviikko 8. heinäkuuta 2020


Tein eilen päiväretken Heinolaan kolmen lapseni, ystäväni ja hänen lastensa kanssa. Yhteensä meitä oli 2 aikuista ja 6 lasta. Sää oli suomalaisen epävakainen. Ilmassa leijui sateenuhka, ajoittain tihkutti vettä ja lämpötila ei noussut yli 20 asteen. Mukaan otettiin siis tuulitakit ja sateenvarjot. Lisäksi meillä oli frisbeegolf kiekkoja ja pari potkulautaa.

Olen asunut Heinolassa 8 vuotta. Muutin pois lukion jälkeen 90-luvun lopulla. Oli hauska viettää päivä turistina vanhassa kotikaupungissa, joka oli samaan aikaan tuttu ja muuttunut.
Heinolan lintutarha


Aloitimme päivän Heinolan lintutarhalta. Se on lintuhoitola, jossa on hoidettu loukkaantuneita luonnonvaraisia lintuja jo vuodesta 1963. Hoitoon tulee vuosittain noin 200-250 lintua, joista 30-40% voidaan palauttaa luontoon. Tarhalla on nähtävänä myös erilaisia papukaijoja, jotka ovat tulleet tarhalle pitovaikeuksien vuoksi. Papukaijat olivatkin suosikkejamme. Etenkin alla olevassa kuvassa näkyvä tanssiva Kaija.
Näyttelytilassa oli nähtävillä muun muassa täytettyjä lintuja sekä linnunmunia. Täytetyt linnut havainnollistavat lintujen kokoa paljon paremmin kuin kirjojen kuvat. Itse olen varsin surkea lintujen tunnistaja. Nähtävillä oli myös Heinolan kameraseuran näyttely.

Lintutarhan aukioloajat 

1.5.-31.7
Ma-pe 10-18
La-Su 10-16

1.8-30.4
Ma-To 7-16
Pe-Su 7-14


Instagram: Heinolan lintutarhan ystävät
Dorkin puisto


Lintutarhan jälkeen suuntasimme kävellen lähellä sijaitsevaan Dorkin puistoon, jossa on heinolalaisen ITE-taiteilija Vesa Väänäsen töitä. Ulkona sijaitsevalla näyttelyllä ei ole varsinaisia aukioloaikoja.


 Vesa Väänänen: 
Herrojen herkku kuningasten ruoka, ei syö siat ei koske koirat eli sanansyöjät 2013


Vesa Väänänen:
Satakielen isoäiti Mrs Dinosaurus täytti kaksisataa miljoonaa vuotta
2018

Lapset innostuivat myös Dorkin puiston vieressä olevista vanhoista rautatiekiskoista ja tavarajunista.
Harjupaviljonki


Sitten alkoikin jo nälkä kurnia, joten suuntasimme edelleen kävellen Harjupavinjongilla olevaan vohvelikahvilaan. Maisemat olivat kauniit harmaanakin päivänä ja 1900 rakennettu itämaisvaikutteinen jugend-paviljonki oli tunnelmallinen ja kaunis. Tarjolla on suolaisia ja makeita vohveleita. Vohveliravintola näyttää olevan suosittu, mutta hyvin mahduimme ruokailemaan sisälle.Harjupaviljongilta on lyhyt matka vanhalle rautatiesillalle maisemia ihailemaan sekä testaamaan oman korkeanpaikankammonsa voimakkuutta. Sanoisinko, että pelotti enemmän kuin ennen. Tämän postauksenensimmäinen kuva on otettu rautatiesillalta.

Kippasuon Diskgolf park


Seuraavaksi jatkoimme matkaa autolla parin kilometrin päässä sijaitsevalle frisbeegolfradalle. Neljä vanhinta lasta kiersivät 9 väylää Kippasuon frisbeegolfradalla. Sillä aikaa pienemmät potkulautailivat frisbeegolfradan suurella asfaltoidulla parkkipaikalla. Muutama Pokemonkin napattiin Pokemon go:ssa.

Kippasuon frisbeegolf
Kylpylän uimaranta


Frisbeegolfradan jälkeen haimme lapsille jäätelöt ja ajoimme autot Kylpylän rannan parkkipaikalle. Aurinko pilkahteli pilvien välistä ja hyppytelineet kiinnostivat sen verran paljon, ettei lapsia haitannut uikkareiden ja pyyhkeiden puuttuminen. He uivat alushousuissa ja kuivattelivat auringossa ja tuulessa. Itse olen ollut yhden kesän uimavalvojana Kylpylän rannassa 90-luvun lopussa. Silloin siellä oli vielä vesiliukumäki. Nykyään uimarannalta löytyy hyppytelineet, lasten leikkialue, rantalentopallokenttä, pingispöytiä, nurmialueita auringonottoon, pukeutumistilat, suihku- ja wc-tilat. Paikalla on uimavalvoja klo 10-18.
Rantapuisto


Uinnin jälkeen jatkoimme kävellen Kylpylän rannasta Rantapuistoon. Puiston rakentaminen on aloitettu 1892 ja sitä rakennettiin vuosikymmenen ajan. Vuonna 1901 tulva vei puiston istutukset ja se istutettiin uudestaan 1903. Nykyisin puistossa kasvaa Suomen suurin puu: tsaarinpoppeli. Puun ympärysmitta on tyvestä 865 cm ja korkeus 34,5 m. Puistoa on pyritty saamaan 1900-luvun alun tyyliseksi.
Kuuden lapsen, joista tosin kaksi olivat yli 180 cm pitkiä, kädet ylttivät juuri ja juuri puun ympäri.Rantapuisto on juuri nyt (6.-19.7.2020) myös Runopromenaadi. Puihin oli kiinnitetty runoja. Niitä luimmekin, kun palasimme autolle.
Skeittialue, Sinilähde


Paluumatkalka kotiin kävimme vielä lasten toiveesta Sinilähteen skeittialueella, jossa on asfaltoitu skeittialue ja ramppeja. Ihmettelimme myös puuta, joka oli täynnä ilmeisesti skeittailussa puhkikuluneita kenkiä.

Kiitos Heinola! 

Meillä oli mukava päivä lasten kanssa. 


Tämä oli tällainen äitien ja lasten halpamatka, jossa kaikki tekeminen oli ilmaista vain ruoka maksoi ja kävelyä tuli paljon.


.

10 kommenttia

 1. Ihan hirmuisen kivalta teidän päivä kuulosti. Kivasti kaikkea erilaista ehditte kokemaan. Nyt muuten alkoi tekemään vohveleita mieli :)
  Mukavaa keskiviikkoa sinulle Minna <3

  VastaaPoista
 2. Nyt on kyllä sellainen kohde, joka on hyvin mielenkiintoinen. Enpä ole tiennyt tällaisesta paikasta ollenkaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heinolassa on paljon kaikkea muutakin! "Heinolassa jyrää"

   Poista
 3. Etenkin tuo Dorkin puisto vaikuttaa mielenkiintoiselta! Täytyy katsoa josko tulisi päiväreissu joskus heitettyä!

  hanna
  https://hannamariav.vaikuttajamedia.fi

  VastaaPoista
 4. Vastaukset
  1. Pieni kaupunki, mutta paljon nähtävää ja tekemistä.

   Poista
 5. Teillä on ollut todella hauska päivä. Vohvelit näyttivät todella herkullsilta. Kotimaassa on paljon kivoja paikkoja nähtäväksi! Minulle Heinolasta tulee mieleen Apulanta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apulantaa on toki tullut myös fanitettua. Sen verran pieni kaupunki, että samoissa kouluissa olen Apiksen silloisten jäsenten kanssa ollut.

   Poista

Instagram