Mitä kuuluu potastakieltäytyjälle?

sunnuntai 20. syyskuuta 2015
Vielä keväällä potan näkeminen tai sille istumisen ehdottaminen sai taaperon vastaamaan tiukasti EI. Esimerkiksi kesäkuisella Espanjan matkalla emme saaneet taaperoa istumaan kertaakaan pöntölle. Asunnossa olisi ollut sellainen vessanpöntön renkaan pienentäjä, pöllökuvioinenkin vielä. "Huomenna pöllöpöntölle menee" oli taaperon jokapäiväinen lupaus. Ja se huominen ei muuten tullut sitten kertaakaan koko reilun parin viikon matkan aikana.Jossain vaiheessa heinäkuussa taapero suostui istumaan potalle. Nämä istunnot tapahtuivat useimmiten tv:n edessä olohuoneessa teletappeja katsellen. Potta säilyi useimmiten puhtaana pidemmänkin istunnon jälkeen. Olimme kuitenkin tyytyväisiä siihen, että taapero ylipäätänsä suostui potalla istumaan. Heinäkuun lopulla taapero hengaili omassa pihassa ilman vaippaa ja pottaa kiikutettiin aina hänen lähelleen. Tapahtui pientä edistymistä, mutta myös paljon huteja.

Nyt taapero on kotona ilman vaippaa ja osaa yleensä mennä potalle. Asiassa on kyllä pari muttaa. Pottailu onnistuu vain, jos taapero on ilman vaippaa ja ilman housuja. Käytössä onkin yleensä mekko. Peittää paljaan pepun toisin kuin paita. Niin ja se potta on edelleen yleensä olohuoneessa. Hätä tulee yleensä nopeasti ja silloin taapero etsii pottaa olohuoneesta.

Paljon edistymistä kesäkuisesta ehdottomasta pottakieltäytymisjaksosta, mutta silti vielä saa vaippoja kaupasta ostaa. Kestovaipat on jääneet nyt isompana kokonaan käyttämättä. Vaippa saisi olla aika muhkea, että se pitäisi pissat sisällään.

Tuntuu muuten, että olen aika laiskasti käyttänyt tätä nelosta potalla. Esikoista tuli käytettyä jo vuoden ikäisenä säännöllisemmin potalla kuin tätä nelosta. Olisikohan tällaiselta totaalikieltäytymiseltä vältytty, jos olisimme pottailleet jo pienestä pitäen? Miten teillä muilla? Onko eroa "potattamisessa" sisarusten välillä, jos lapsia on useampia?


Vielä loppuun pottakuva. Vaikka juuri luin jostain, ettei sellaisia saisi lapsista netissä julkaista. ;)


18 kommenttia

 1. Mun mielestä nämä pottakuvat eivät mitenkään ole huonoasia. Joillakin se pipo kiristää päätä ja mitään ei saisi laittaa esim kylpy ja potta kuvia.

  VastaaPoista
 2. Hienosti alkanut pottailut sujua :) mun mielestä se on niin lapsikohtaista koska potta alkaa kiinnostaa.
  Meillä on ollut myös pari totaalipottakieltäytyjää :D mutta omassa tahdissaan sitten oppivat. Kaikki ovat oppineet viimeistään 3v kuivaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on yleensä lapset olleet viimeistään 2,5 vuotiaina päiväkuivia. Meinasi iskeä jo epätoivo nuorimman kohdalla. Täytti heinäkuun lopussa kaksi. Tähän kun liittyi vielä huono omatunto siitä, että ei juuri potalla käytetty pienempänä. Mutta nyt siis hyvällä mallilla pottailut. :)

   Poista
 3. Meillä kaikki neljä ovat inhonneet pottaa eikä kukaan ole suostunut siihen pissaamaan, paitsi pojat ehkä seisoaltaan hätätilanteessa; lapset ovatkin oppineet käymään suoraan pöntöllä. Meillä on kaikki oppineet kuiviksi myös verrattain myöhään eli reippaasti yli 2-vuotiaina. 2/4 oli ensin yökuivia ja vasta aika paljon myöhemmin päiväkuivia, mikä tuntui erikoiselta. Itseasiassa meillä tämä 4. lapsi taisi oppia loppujen lopuksi kaikista helpoiten kuivaksi, kun otin asian rennommin :). Oppi lopulta kuin itsestään ja nyt hämmästelen, miten vähän meillä on pyykkiä :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ovat kyllä kaikki oppineet ensin potalle. Pöntölle vasta sitten vähän myöhemmin, kun ovat päässeet sille itse kiipeämään.

   Poista
 4. Meillä esikoinen (poika) alkoi pottailemaan 6kk iässä, kun kakkaa ei vain saanut tehtyä vaippaan. Siitä luonnostaan alkoi tulemaan pissojakin pottaan. Poika oppi kuivaksi reilun 1,5v ikäisenä. Homma sujui hyvin, kun kesällä omalla pihalla pystyi juoksentelemaan ilman housuja. Keskimmäiselläkin pottailu alkoi reilun 6kk iässä, mutta neidin kanssa tuli totaalinen stoppi potan kanssa. Kuivaksi oppi talvella parin vuoden ikäisen. Nuorimmainen (tyttö) ei ole juurikaan koskaan tykännyt potasta. Pöntällä suotui käymään jo hyvin pienestä pitäen. Kuivaksi oppi 1,5v.

  Ja nuorin muuten oppi ensin yökuivaksi.

  Meillä lapset ovat olleet pieninä harvakseltaan pissaavia. Nuorin kun aloitti pk:n vuosi sitten, niin lähes ensimmäisen 6kk oli pissaamatta hoidossa. Ja tuohon sattui vain muutamat vahingot. Hoidossa olivat jo lääkäriin suosittelemassa, mutta alkukankeutta oli. Ja itse en huolestunut, koska isommatkin saattoivat olla pitkiä aikoja pissaamatta, jos niin päättivät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä on kyllä ihanan pieninä opittu kuivaksi!

   Poista
 5. Minä olen ollut "laiska" pottaharjoituksissa. Esikoinen oli täysin kuiva (myös yöt) n. 2,5 vuotiaana. Alkoi käymään potalla vasta kun "oli itse valmis" - toki siis vanhempien avulla. Jossain vaiheessa tuli täysi stoppi pottailuun päiväkodissa- ei suostunut siihen istumaan. Kuivaksi oppiminen kävi sitten lopulta itsestään ja nopeasti.
  Nuorempi täytti tänään kolme. Öisin käyttää vaippaa - ei herää pissahätään vielä, kokeiltu on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ymmärtänyt, että tuohon päiväkuivaksi oppimiseen voi vaikuttaa ja opettaa lasta. Yökuivaksi lapsi oppii kun on itse valmis.

   Poista
 6. Hienoa, että potan kanssa on edistystä. Paljonkin. Kyllä ne kaikki taaperot oppii aikanaan potalle tai alkaa suoraan käyttämään vessaa. Kannattaisi mennä ns. lapsi edellä, eikä turhaan stressata tai verrata muihin. Meidän lapsilla oli aika iso ero potalle tottumisessa. Toinen oppi nopsasti ja toinen jääräpäisenä pikku ihmisenä hitaammin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapset ovat erilaisia. Mikä toimii yhden kanssa, ei toimi toisen kanssa.

   Poista
 7. Meillä on myös melko kielteinen suhtautuminen pottaan :/ On tosin temperamenttinen, ja kielteinen kaiken muunkin suhteen, mitä ehdotetaan(pukeminen, syöminen, lähteminen jne).
  Meillä koko ajan käytössä vaippa. On tarrapalkinnolla houkuteltuna suostunut potalle, mutta nyt palkinnoistakin on mennyt hohto. Välillä suostui paremmin, useita kertoja päivässä. Vähän alkaa jo epätoivo iskeä. Hän on varmaan vielä kolmivuotiaanakin vaipoissa, kun pakottaakaan ei oiken potalle voi :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsemppiä teille! Voi olla, että yhtä-äkkiä oppii nuo potta-asiat.

   Poista
 8. Meilläkin EI vaihe menossa ja pottaharjoitukset edistyy hitaasti ja satunnaisesti. En ole ottanut stressiä. Uskon että se sopiva aika tämänkin taidon hokaamiselle tulee ☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Stressaaminen ei tosiaan kannata. Tsemppiä pottaharjoituksiin!

   Poista
 9. Hienoa, että on tullut edistystä potta-asiassa! Kyllä se siitä pikkuhiljaa. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enää en muistakkaan noita pottakieltäytymisaikoja omilta lapsilta. Tuli tämä vanha postaus vastaan. Pottailu on nyt ajankohtaista hoitolasten kanssa.

   Poista
 10. Itselläni on vain yksi lapsi ja yritin ensin väkisin opetella pottaa, kunnes luovutin. Vähän ennen kolmea vuotta se tuli sitten kuin itsestään Thaimaan matkallamme. Ensin hän halusi aina käydä kakalla potalla ja lopulta pissatkin tehtiin aina pottaan tai oikeastaan suoraan pönttöön. Hän jostain syystä ei potasta pitänyt, mutta pönttöön kun sai tehdä niin se kelpasi!

  VastaaPoista

Instagram