Kenkäveron joulupöytä ja jouluruoka mietteitä

tiistai 6. joulukuuta 2016
Pari viikkoa sitten juhlimme miehen mummin 90-vuotis syntymäpäiviä Mikkelissä Kenkäverossa. Meidän juhlaseurue haki ruuat noutopöydästä, mutta meille oli varattu kaksi huonetta noutopöydän vierestä. Ihana paikka ja ihana tapa juhlia syntymäpäiviä. Jouluruuat maistuivat hyviltä vuoden tauon jälkeen. Tämä oli nimittäin ensimmäinen kerta tänä vuonna, kun söin jouluruokia. Kenkäveron joulupöytä oli sopivan perinteinen, mutta silti siinä oli jotain uutta. Esimerkiksi rosolli tarjottiin hyydykkeen muodossa ja tyrnivaahto oli raikas kaveri graavilohelle.
Kenkävero toimi pappilana vuoteen 1969 saakka. Nykyään Kenkäverossa on ravintola ja viereisessä rakennuksessa myymälä. Me ruokailimme tunnelmallisessa ja tyylikkäästi koristellussa pappilaravintolassa. Ikkunoista näkyi puutarhaa sekä kaunis järvimaisema. Aikataulun ja flunssaväsymyksen vuoksi kiersin myymälän vain pikaisesti. Sieltä olisi kyllä löytynyt itselle ja pukinkonttiinkin laadukkaita lahjoja.


Aina joulun alla tulee mietittyä omaa suhtautumistaan jouluruokiin. Lapsena vihasin niitä. Ne olivat pahinta joulussa. Lapsuudessani meillä oli itse tehtyjä perinteisiä joululaatikoita ja kinkkua. Yhtenä jouluna olen oksentanut joulukuuseen, koska minun oli pakko maistaa jouluruokia. Jotenkin ymmärrän omia lapsiani ja heidän nirsoiluaan. Toisaalta en kuitenkaan ymmärrä. Eikö voisi edes pientä palaa maistaa?! Toisaalta ei tarvitse maistaa, jos oksentaa...  

Iän myötä olen alkanut jopa pitää jouluruuista. Kuuluvathan ne jouluun. Omia suosikkejani ovat graavi- ja kylmäsavulohi, mäti ja muutkin kylmät alkupalat. Kinkkuakin syön, vaikka aika ajoin mietinkin kasvissyönnin aloittamista. Montaa päivää en jaksa jouluruokia joulun aikaan syödä. Toisaalta joulu tulee myös ilman perinteisiä jouluruokia. (Yksi joulu on nimittäin vietetty Espanjassa ilman suomalaisia jouluruokia. Ja se on ollut yksi parhaista jouluistamme.) Tulevan joulun me vietämme äitini ja hänen miehensä luona. Melko perinteisiä jouluruokia on luvassa, mutta vain sellaisia mistä ainakin joku tykkää. Ei siis vaan ruokia sen vuoksi, että ne kuuluvat jouluun.


Mitkä ruuat kuuluvat sinun jouluusi? Mitä on "pakko" syödä aattona?

8 kommenttia

 1. Kenkävero on niin ihana paikka. Tänä vuonna emme käy joulun alla Mikkelissä, joten Kenkäveron joulu jää näkemättä tänä vuonna. Meidän jouluun kuuluu aika perinteiset ruuat kuten porkkanalaatikko, bataattilaatikko, imelletty perunalaatikko, graavilohi ja kylmäsavulohi. Kinkkua meillä ei ole, koska olemme kasvissyöjiä. Eri vuosina on ollut vähän eri vaihtoehtoja kinkulle, esimerkiksi paistettua tofua. Vaikka pidänkin jouluruuista, en jaksa syödä niitä kuin pari päivää. Viime vuoden ruokaähkystä oppineena teemme tänä vuonna paljon vähemmän jouluruokia.

  Mukavaa itsenäisyyspäivän jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kenkäverossa oli kyllä kaunista! Ruokaähkyä en kyllä jouluna(kaan) halua. Hyvää itsenäisyyspäivää myös teille!

   Poista
 2. Ihanan kuuloinen paikka tuo Kenkävero. Meidän jpulupöydässä on ihan niitä perus joulusapuskoja, Lanttulaatikkoa,kinkkua,roolia ym. Mutta mulla on ollu ihan sama juttu ku sulla,oon vasta aikuisena oppinu syömään noita jouluruokia. Ja koska haluan,että joulua ei tarvitte tapella lasten kans ruokailusta,teen lapsille jotain hyvää ruokaa esim. Makaronilaatikon. Sen lisäksi saavat sitten maistella jouluruokia!

  VastaaPoista
 3. Kannattaa poiketa Kenkäverossa, jos Mikkelin suunnalla liikkuu. Meilläkin on ollut lihaton makaronilaatikko lapsia varten. Meidän nuorin vaan syö todella harvoin makaronilaatikkoa, mutta ehkäpä jouluna... Toisaalta ei ihme jos joulupukki-jännitys vie ruokahalun.

  VastaaPoista
 4. Näyttää tunnelmalliselta <3 Minä rakastan kalapöytää ja joskus olemme myös tehneet blinejä. Ne on ihan mun lemppareita. Sitten en niinkään välitä niistä perinteisiä laatikoista tai kinkusta vaikka niitä tietty joka vuosi on myös meidän joulupöydässä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä tunnelmallista! Kalat ja blinit kuulostaa hyvältä!

   Poista
 5. Ihanan tunnelmmallista ja mulle melkein nälkä iskee tässä :o <3 Lihapullia on pakko olla ja porkkanalaatikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kenkäverossa on tunnelmallista. Meillä on lihapullia tainnut olla vain yhtenä jouluna. Niistä tykkäisi ainakin muutama meidän lapsista.

   Poista

Instagram