Terveisiä kotikoulusta!

perjantai 20. maaliskuuta 2020
Siitäkin huolimatta, että some on nyt täynnä kotikoulu-juttuja, niin ajattelin kertoa meidän ensimmäisestä kotikouluviikosta. Kotimme toimii kolmen koululaisen etäopiskelupaikkana, eskarilaisen hoitopaikkana, miehen etätyöpaikkana sekä minun työpaikkana eli hoitolasten hoitopaikkana. Meitä on täällä arkipäivisin 8-10 henkeä. Vielä on hieman epäselvää tarvitsevatko kaikki hoitolapseni hoitoa karanteeniaikana.

Lastemme koulussa on oppilaita ensimmäisestä luokasta lukioon. Koulu ei kuitenkaan ole jättimäinen, koska jokaista luokkaa on vain yksi. Rinnakkaisluokkia ei siis ole. Saimme viime sunnuntaina viestin, että yläluokat kuudennesta lukioon siirtyvät etäopetukseen. Tämä tarkoitti meidän perheessä kahden vanhimman lapsen jäämistä kotiin. Teimme miehen kanssa päätöksen, että myös tytöt eli kolmasluokkalainen ja esikoululainen jäävät kotiin maanantaiksi. Ajatukseni oli, että jatko riippuu siitä, mitä hallitus päättää. Koulu perusteli yläluokkien jäämistä kotiin ylioppilaskirjoitusten turvaamisella. Päätöksellä oli tarkoitus suojella ylioppilaskokelaita ja kokeita valvovia opettajia.
Kaikki varmasti tietävät hallituksen maanantaisestä päätöksestä sulkea koulut. Niinpä meidän maanantaina alkanut kotikoulu on jatkunut nyt jo viikon verran. Mieheni tekee kotona etätöitä. Minä olen töissä normaalisti eli meillä on myös hoitolapsia kolmen koululaisen ja yhden eskarilaisen lisäksi. Hallitus suositteli, että ne lapset, jotka voidaan hoitaa kotona, hoidetaan kotona. Thl:n suositus, että kipeitä lapsia ei viedä hoitoon on voimassa. Tänä aikana kaikki flunssan oireet, lievätkin ovat este hoitoon viemiselle. Minulla onkin ollut tällä viikolla vain 1-2 hoitolasta hoidossa normaalin neljän sijaan.

Pojat ovat saaneet ohjeet koulutehtävistä Wilmaan, johon heillä on omat tunnukset. Minä en ole juurikaan heidän tekemisiinsä puuttunut. Onneksi pojat ovat ihailtavan itsenäisiä. En olisi ehtinytkään heitä ohjata töideni ohella. Kolmasluokkalainen tyttömme olisi saanut mennä alkuviikosta kouluun, mutta hän jäi meidän vanhempien päätöksellä vastentahtoisesti kotiin. Olen saanut asiasta varsin suoraa palautetta! Tyttö oli niin kiukkuinen ja turhautunut, ettei koulutehtävien tekemisestä tullut oikein mitään ensimmäisinä kotikoulupäivinä. Sittemmin hän on saanut kotiopiskelun hyvin käyntiin. Käänne tapahtui keskiviikkona, kun haimme yhdessä koulusta lisää lankaa käsityöhön sekä muitakin koulutarvikkeita. Perjantaina tyttö oli yhtä aurinkoa, kun opettaja soitti hänelle videopuhelun whatsappissa. Tytön luokalla on nyt  käytäntönä, että opettaja soittaa perjantaina kaikille oppilaille videopuhelun whatsappissa. Opettajalle saa soittaa arkisin päiväsaikaan, jos lapsilla on kysyttävää.
Ensi viikosta alkaen oppilaat saavat kerralla koko viikon tehtävät ja se vaatii enemmän päivien ja tekemisen suunnittelua sekä rytmittämistä. Lisäksi kolmasluokkalaisella on kirjaesitelmä, päiväkirja ja käsityö, joita hän tekee koko kotikoulu ajan. Seiskaluokkalaiselle  tehtäviä tulee jatkossa kolmena päivänä viikossa. Hän ei siis saa koko viikon settiä kerralla. Hyvä niin. Hänellä opiskeltavaa on enemmän kuin nuoremmilla.
Mieheni tekee etätöitä eri kerroksessa kun me muut olemme. Hänellä on juuri nyt paljon töitä. Keskiviikkonakin hän teki hullun yli 13 tunnin työpäivän pelkillä ruokatauoilla. Hän ei pystyisi töiden ohella hoitamaan lapsia tai ohjaamaan kotikoululaisia. Ymmärrän siis hyvin, että kaikki ihmiset eivät voi ottaa lapsiaan kotiin päivähoidosta. Niinpä minunkin työni perhepäivähoitajana jatkuu tästä karanteeniajasta huolimatta.


Viikon ruokalista

Maanantai: 
Kattilalasagne, salaatti

Tiistai:
Perunamuusi, uunimakkara, porkkana, kukkakaali, parsakaali, salaatti

Keskiviikko:
Lohkoperunat, uunilohi, salaatti

Torstai: 
Pasta, mifucarbonara, salaatti

Perjantai:  
Riisi, kermainenkanakastike, parsakaali, porkkana, salaatti


Kirjoitukseni koronasta- Kirjoitus viikon takaa (13.3.2020)


Mitä tehdä lasten kanssa, kun korona perui harrastukset.

- Metsäretki. Yhteisiä pallopelejä ja hiekkalaatikkotreffejä ei enää suositella.


Kotikoulumme linkkivinkit

Etsin Netflixistä musikaalia katsottavaksi ikään kuin musiikin tuntina. Kaverini vinkkasi minulle tästä Yle Areenasta löytyvästä Kansallisopperan ja -baletin taltioinnista. Vaikuttaa ihanalta! Meillä on katsominen vielä kesken. Minä ja 6-vuotias olemme haltioissa. Muut peittelevät innostuksensa paremmin. 


Hupalaatikon sivuilta löytyy nopea ja ilmainen kotona toteutettava pakopeli, jonka avulla voi keskustella lasten kanssa koronasta. Meillä peli ei herättänyt heti keskustelua, vaan toimi hauskana ajanvietteenä. 6-vuotias oli tästäkin innoissaan. Pienemmät lapset tarvitsevat aikuisen apua.
Vihdoinkin perjantai! 


Viikko on tuntunut pitkältä. Omaa jaksamistani olen edesauttanut iltakävelyillä. Enää en tarvitse kävelyseuraa jokaiselle kävelylle. Välillä on ihana kävellä yksin. 

16 kommenttia

 1. On kyllä aika hurja tämä tilanne, tosin minun on vaikea samaistua, kun ei ole lapsia. Varmaan vaatii aikamoista aikataulutusta ja itsekuria, että tulee kaikki hommat hoidettua :D

  VastaaPoista
 2. Melkoinen paletti teillä/sulla siellä hanskattavana, joten en osaa muuta kuin nostaa hattua korkealle ja toivottaa isosti tsemppiä tulevillekin viikoille!

  VastaaPoista
 3. On sullakin aikamoinen paletti siellä pyöritettävänä! Meillä on pohdittu myös lasten koulujuttuja ja tultu siihen tulokseen, että ainakin kuopus on arkiviikot meillä, koska mulla on paremmin aikaa auttaa. Esikoisen kohdalla taas koulu loppuis justiinsa tänään kun oli viimeinen yo- koepäivä! Ehkä voin siis värvätä hänet apuopeksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsemppiä teillekkin! Kaikilla tuntuu olevan omat haasteensa.

   Poista
 4. Täällä kans kaksi koululaista ja minä etähommissa. On ihan sujunut, mutta päänvaivaa aiheuttaa ruoka! Siis tehtävä lounas joka päivä... Huh. No ehkä emme kuole nälkään:)) Toisaalta on ihanaa kun tuli pakollinen breikki harrastus rumbaan. Jotenkin kiva kun voi itsekin vaan vaikka istua sohvalla ja neuloa tai lukea tai katsoa telkkaa... Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bensaa säästyy, kun ei ole treenikuskauksia. Ruokaa menee kyllä senkin edestä!

   Poista
 5. Korona on kyllä pistänyt monen arjen varsin sekaisin! Jaksamista sinne <3

  VastaaPoista
 6. Meillä amislainen on saanut juuri sopivasti onneksi tehtäviä, johtuu varmaan siitä kun osa päivistä olisi oikeasti hallissa autojen laittelua.
  Tsemppiä sinne kotikouluun, oot kyllä aikamoinen supernainen <3

  VastaaPoista
 7. Meillä on ollut haasteita kotikoulun kanssa, ei siksi, että poika ei olisi osannut, vaan että me aikuiset olemme osan päivästä poissa kotoa. Onneksi ei kuitenkaan joudu pitkään olemaan yksin, kun vaihto tapahtuu. Alun perin kun meidän piti saada tehdä etätöitä mutta se ei sitten onnitunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotkut pienet joutuvat valitettavasti olemaan pitkiäkin aikoja yksin. :(

   Poista
 8. Sinulla on aikamoinen paletti hoidettavana siellä. Nosta hattua! Tsemppiä sinulle tulevaan viikkoon :)

  VastaaPoista

Instagram