#kestotyylihaaste

sunnuntai 16. joulukuuta 2018
Olen nähnyt Instagramissa asukuvia #kestotyylihaasteeseen liittyen. Haasteen tarkoituksena on jakaa kuva omasta asukokonaisuudesta somessa ja laskea päällysvaatteiden yhteenlaskettu ikä. Ikä määrittää oletko

kestotyylialoittelija (0-4v)
kestotyyliedistyjä (5-14v)
kestotyylitaituri (15-24v)
kestotyyliguru (25v+)


Haasteen on aloittanut Suomen luonnonsuojeluliiton nuoret Tankkisll. Kannattaa käydä lukemassa kirjoitus Kestotyylin jäljillä. Vaatteita tuotetaan nykyään liikaa ja niitä käytetään vain hetki. Pikamuotia tuotetaan usein halpatyövoimalla, johon liittyvät ihmisoikeusrikkomukset ja lapsityövoiman käyttö. Pikamuoti ei ole siis luonnon eikä ihmisoikeuksien kannalta kestävä vaihtoehto. Tankkilaiset ovat halunneet kääntää uutuusajattelun päälaelleen. Entä jos muoti ei tarkoittaisikaan uusia vaatteita. Mitäpä jos tyylikästä olisikin se, että päällä on mahdollisimman vanhoja ja pitkään käytössä olleita vaatteita. Hienoa olisikin pitkä käyttöikä eikä uusi vaate.

Minä halusin lähteä tähän haasteeseen mukaan, vaikka minua ei kukaan ole haastanut. Haastetta tässä kyllä oli. Muun muassa se, että minun piti olla kameran toisella puolella eli kuvattavana. Mieskin pääsi osalliseksi tästä haasteesta. Hän joutui ottamaan asukuvia minusta. Täytyy myöntää, että en ehkä ole se helpoin malli.

En osannut valita vain yhtä asukuvaa, joten tein yhden instagram-kuvan sijaan kokonaisen blogipostauksen. Tässä on asuja noin viikon ajalta. Viikko oli poikkeuksellinen, koska siihen mahtui blogiverkoston pikkujoulut Tampereella, lukupiirin teatterimatka Helsinkiin, koululaisen luokan pikkujoulut ja kerholaisen päiväkerhon joulujuhla. Normaaliin viikkoonhan olisi kuulunut vain töitä ja treenikuskauksia.  
Tässä työ eli kotiasuni. Olen perhepäivähoitaja ja töissä käytän yleensä farkkuja tai collegehousuja. Talvisin melkeinpä aina collegehousuja, koska niiden päälle on nopea pukea ulkovaatteet. Nämä vuosi sitten Lidlistä ostamani legginssit, ovat ainoat legginssit, joita käytän.

Neule 4v
T-paita 3v
Legginssit 1v
Villasukat 5v
YHTEENSÄ 13v eli kestotyyliedistyjäTässä työasuni ulkona.

Takki 4v
Miehen vanhat toppahousut 4v
Pipo 1v
Lapaset 1v
Kengät 1v
Huivi (kirppikseltä) minulla 7v
YHTEENSÄ 18v eli kestotyylitaituriYläkuvassa olen lapsen luokan pikkujouluissa. Sen verran nolottaa tämä asukuvailu, että uskalsin mennä kuvattavaksi vasta sitten kun joulukuusen valot oli jo sammutettu ja kaikki muut olivat poistuneet eukkasalista.

Paita 3v
Toppi 2v
Farkut 1v
Kengät 2v
Laukku 2v
YHTEENSÄ 10v eli kestotyyliedistyjä


Tässä toisen työpäivän asu lapsen kuvaamana.

Paita 3v
Collegehousut 1v
Villasukat 4v
YHTEENSÄ 8v eli kestotyyliedistyjä


Lukupiirin naisten kanssa kävimme katsomassa Helsingin Kansallisteatterin Willensaunassa Kissani Jugoslavia-näytelmän. Esitys oli vaikuttava ja mieleen jäi erityisesti Ville Tiihosen tulkitsema kissa. Suosittelen ehdottomasti käymään katsomassa.

Villatakki 1v
Paita 0v
Farkut 1v
Kengät 2v
YHTEENSÄ 4v eli kestotyylialoittelijaMinulla oli etukäteen ajatus, että bloggaajien pikkujouluista saan ainakin hyviä asukuvia. Bloggaajien kesken, kun ei ole ollenkaan noloa ja epätavallista kuvata kaikkea mahdollista. Mutta kuinkas kävikään? Ainoat kuvat, jotka asustani on otettu räpsittiin Matleenan kanssa, kun pelleilimme kokoustilan pöydillä. Ei ihan sitä, mikä oli etukäteen visioni. Päästäkin kasvaa lamppu! Hauskaa meillä ainakin oli! Se onkin tärkeämpää kuin onnistuneet kuvat!

Paita 1v
Toppi 1v
Housut 1v
Kimono 0v
YHTEENSÄ 3v eli kestotyylialoittelija


Nuorimman kerhon joulujuhlaan pukeuduin valkoiseen jakkuun, jonka ostin vuosi sitten Bloggaajien pikkujouluissa.

Jakku 1v
Paita 1v
Toppi 1v
Farkut 0v
YHTEENSÄ 3v eli kestotyylialoittelija

#kestotyylihaaste ei ole mikään kilpailu, joten voittajia ja palkintoja ei ole. Tarkoitus on herättää ihmisiä ajattelemaan kulutustaan ja luontoa. Itse tunnen tyylini ja mieltymykseni nykyään sen verran hyvin, että hutiostoksia ei juuri tule tehtyä. Tällä hetkellä neuleita ja jakkuja on riittävästi, mutta paitoja niiden kanssa käytettäväksi ei niinkään. Kotivaatteitanikin olen päivittänyt viime vuosina. Oli oikeastaan pakko. Ihan kaikissa reikäisissä ja kulahtaneissa vaatteissa en enää kehdannut ottaa hoitolapsia aamuisin vastaan.

Eilen luin lehdestä, että Suomen Luonto-lehti on valinnut vuoden 2018 turhakkeeksi Pikamuodin. Suomen Luonto lehden (10/2018) mukaanaa vaateteollisuus kuormittaa ympäristöä ja sen hiilijalanjälki on suurempi kuin lento-ja laivaliikenteen yhteensä. Suomessa tuotetaan tekstiilijätettä yli 70 miljoonaa kiloa vuodessa. 80% jätteestä hyödynnetään energiajätteenä ja 20% menee kaatopaikalle. Maailmanlaajuisesti valmistetuista vaatteista peräti 70% päätyy kaatopaikoille ja poltoon. Eli todellakin on syytä lähteä mukaan #kestotyylihaasteeseen!


Oletko sinä kuullut #kestotyylihaasteesta?
Lähtisitkö mukaan ja jakaisit asukuvasi somessa?24 kommenttia

 1. Voisin ehkä lähteä mukaan. Vihaan kertakäyttömuotia. Rakastan vaatteita, jotka kestävät käyttöä. En tykkää shoppailla ollenkaan.

  Kivoja asuja sinulla ja vielä kivempaa, etteivät kaikki vaatteet ole uusia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun vaatekaappia kun katsoo, niin nämä oli niitä uusimpia vaatteita.

   Poista
 2. Itsekkin voisin napata tämän blogin puolelle. Minun ongelma on se, että ostan kirppikseltä vaatteita, enkä aina tiedä niiden ikää ollenkaan. Mutta omassa kaapissa on lähes kaikki uutena ostetut vähintään 6 vuotta vanhoja vaatteita. Niiltä ajoilta kun vielä ostin uusia. Mutta täytyy yrittää jotenkin saada tätä ideaa omaan blogiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirppikseltä ostetuissa lasketaan aika, jonka ovat olleet sinulle. Kaupanpäälle hyvä mieli, kun ei ole uutta ostanut vaan kierrätettyä.

   Poista
 3. Enpä ole aikaisemmin tästä kuullutkaan - hauska haaste. Itse olen hieman vaatekaappiani viime aikoina uusinut - kirpparin avustuksella kylläkin - joten tämän hetken lempparivaatteet ovat minulle melko uusia vaikka kauppatuoreita eivät olekaan :D

  VastaaPoista
 4. Tää olikin mielenkiintoinen juttu, piti klikata fb:ssa postaus auki. Omalla esimerkillä kyllä nostat hyvin kestomuotia esille. Vilkaisin mun vaatekertaa päälläni, en mää muista edes koska nämä on hankittu. Mutta vauva mun sylissäni käyttää mun vanhoja vauvanvaatteita, jo pelkästään hänen paidallaan on ikää 30 + vuotta. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa toimintaa vaatteiden suhteen sinulta ja vauvalta! <3 :)

   Poista
 5. Olen kuullut haasteesta, mielenkiintoinen! Minulla on tosi paljon vaatteita noin viiden vuoden ajalta. Jotenkin tuon ajan olen löytänyt sen naisellisemman tyylin ja paljon meni vaatteita vaihtoon tuolloin. Kierrätykseen laitoin tosia paljon vanhoja vaatteita ja muutamia sain suoraan uusille omistajille. En jaksa enää kirpparitouhua, joten mielummin pistän aina tarvitseville jakoon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en ole enää vuosiin myynyt kirppiksillä mitään. Annan pieneksi jääneitä kavereille tai lahjoitan kirppikselle. Hennesin lumppukeräykseen olen myös kassillisen vienyt.

   Poista
 6. Tämä oli todella mielenkiintoinen haaste, enkä ollut kuullut tästä aikaisemmin. Vaikka olenkin vaatteiden suurkuluttaja niin minulta löytyy vaatekaapistani aarteita, jotka ovat matkanneet mukani yli kymmenen vuotta. Tähän voisin lähteä mukaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos lähdet mukaan! Mielelläni näkisin asusi!

   Poista
 7. En ole kuullut haasteesta, mutta oli kylä mielenkiintoinen. Multa löytyy vuosia vanhoja vaatteita kaapista ja yhdet shortsitkin on 9-vuotta vanhat ja edelleen ne parhaat shortsit ikinä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaatekaappisi sisältö kuulostaa järkevältä.

   Poista
 8. Kuulin haasteesta nyt ensimmäisen kerran ja totean vaan että MAHTAVA JUTTU! :)

  VastaaPoista
 9. Onpa ajatuksia herättävä haaste ja se onkin varmasti perimmäisenä ideana. Melkein tekisi mieli lähteä mukaan :) Jos ei muuten, niin ihan itsekseen laskea vaatteiden ikää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukaan vaan! Kiva olisi nähdä muidenkin asuja ja niiden ikiä.

   Poista
 10. En oo vielä kuullut tästä mut on kyllä hyvä idea! :) mulla olis parit sukkahousut joista on leikattu varpaat pois (reikiä) ja toisissa on kyllä reikiä muutenkin, mutta edelleen pyörivät kaapissa (ja käytössä vaikka äiti osti mulle parit uudet että voisin jo luopua niistä xD)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rikkinäisistä ja korjauskelvottomista voi jo ihan hyvällä omallatunnolla luopua. Tai ehkä keksit niksipirkkamaisen tavan hyödyntää rikkinäiset sukkikset. :D

   Poista
 11. Ajatuksia herättävä julkaisu. Mun täytyis ehdottomasti tarttua myös tähän, valitettavasti tulee välillä tehtyä tyhmiä heräteostoksia ja vaatteet käyvät päällä vain pari kertaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukuisia heräteostoksia on tullut itsekin tehtyä. Nykyään onneksi harvemmin.

   Poista
 12. Jane / Yhtä kuin - blogi18. joulukuuta 2018 klo 15.31

  Tässä on kyllä kiva idea, täytyy yrittää itsekin laskea! :)

  VastaaPoista

Instagram