Lihansyöjän syyllisyys

torstai 16. helmikuuta 2017
Tunsin salaisesti melkein pientä ylpeyttä, kun tilasin viime viikolla ravintolassa pääruuaksi lämpimän kasvissalaatin vuohenjuustolla liha-annoksen sijaan. Ei nyt sentään vegaania, mutta kasvisruokaa kuitenkin!

Ehdin tuon annoksen somessakin jakaa. Kuva on instagram-tililläni, Blogin Facebook-sivulla ja tietysti täällä blogissa.

Ei mennyt montaa päivää kuvan julkaisemisesta, kun törmäsin Facebookissa mtv:n uutiseen: "Satoja pikku kilejä tapetaan juuston vuoksi - liha ei mene kaupaksi." Lihansyönti minun on pakko hyväksyä, koska sitä itsekin syön. Viime aikoina olen vain alkanut yhä useammin miettimään lihansyönnin eettisyyttä ja ekologisuutta. Se, että lihaa heitetään roskiin, tuntuu kyllä miljoona kertaa pahemmalta kuin lihan syöminen. Kilien liha nimittäin päätyy poltettavaksi, koska ihmiset eivät sitä halua syödä, mutta vuohenjuusto taas maistuu. Ruotsissa teurastetaan vähintään 6000 kiliä vuodessa vuohenjuuston tuotannon yhteydessä. Arvion mukaan Suomessa kilejä teurastetaan 300 vuodessa.

Tähän saakka tavoitteenani on ollut tehdä pari kasvisruokaa viikossa. Tammikuussa tilasin vegaanihaasteen uutiskirjeen ja sain joka päivä vegaanisia ruokaohjeita sähköpostiini. Itse en haasteeseen mukaan lähtenyt, mutta muutamia vegaanisia ruokaohjeita tuli testattua.

Nyt olen miettinyt, että pitäisikö haastaa itseään ja aloittaa laskiaisena lihaton kokeilu. Ei ehkä suoraan vegaaninen, mutta kasvisruokaa pääsiäiseen saakka. Lihan jättäminen kokonaan tuntuu vaikealta, mutta toisaalta ei tämä syyllisyyskään lihansyönnistä mukavalta tunnu.

mtv.n uutinen löytyy täältä!

Kuva Pixabay


Sanastoa:
 
Vegaani: Henkilö, joka ei syö mitään eläinkunnasta peräisin olevia tuotteita kuten lihaa, kalaa, munia, maitotuotteita tai niiden johdannaisia. Hän ei myöskään osta eläinperäisiävaatteita kuten nahkaa ja villaa.
 
Kasvissyöjä: Ihminen, joka ei syö lihaa eikä kalaa.
 
Lakto-ovo-vegetaristi: Kasvisten lisäksi syö maitotuotteita ja kananmunia.
 
Laktovegetaristi: Kasvissyöjä, joka käyttää maitotuotteita.
 
Pescovegetaristi: Syö kalaa, mutta ei lihaa.

9 kommenttia

 1. Meillä jätettiin liha pois ruokavaliosta kymmenisen vuotta sitten kokonaan. Sitä ennen oltiin pikku hiljaa vähennetty liharuokien määrää, noin kaksi vuotta tehtiin kaikkiaan siirtymää että päästiin vaiheeseen, ettei syöty ollenkaan punaista lihaa ja broileria. Vaikealta se tuntui aluksi, varsinkaan kun en ole mikään keittiöiden sankari ja haluan ruuanlaiton olevan helppoa ja nopeaa. Tänä päivänä on onneksi tosi paljon proteiinipitoisia "lihankorvikkeita" olemassa ja ruuanlaitto tuntuu helpommalta. Meillä olisi seuraavana askeleena vegaanisempi ruokavalio, nyt on vielä maito- ja kanamunatuotteet käytössä.

  Meillä askel kasvisruokaan oli ekologiset ja eettiset arvot. Vuohenjuusto olisi niin hyvää, harmi kun siihen liittyy kiliparkojen teurastaminen.

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun kerroit kokemuksistanne! Helpottaa näitä omia pohdintoja. Mukavaa viikonloppua myös teille!

   Poista
 2. Tämä puhutteli... Pitää itsekin harkita tuota asiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olen jo pitkään miettinyt näitä ruokajuttuja.

   Poista
 3. Minä luulen, että me emme koskaan tule noudattamaan täysin kasvisruokavaliota. Mutta ei yhtään haittaisi jos vaikka puolet ruuista olisi kasvisruokaa. Tällä hetkellä syömme perheenä kasvisruokaa ehkä 2 kertaa viikossa ja minä ehkä vähän useammmin. Punaista lihaa käytämme aika harvoin, mutta kalasta en tiedä osaisinko koskaan täysin luopua.. Huoh! Vaikeaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eivät kyllä ole helppoja pohdintoja. Olen nyt kallistumassa siihen, että laskiaisesta pääsiäiseen kokeilen lihatonta ruokavaliota. Kalaa syön enkä maitotuotteistakaan luovu kokonaan. Muulle perheelle ja hoitolapsille pitänee kokata välillä liharuokiakin.

   Poista
 4. Hyvän lupauksen olet tehnyt! Ja hienoa, että lupaus on pitänyt! Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 5. Voi kilit :/ Onneksi en muutenkaan pidä vuohenjuustosta, nyt olisi viimeistään loppunut sen syönti. Itse olen siirtynyt myös pitkälti kasvisruokaan, vaikka kyllä meillä vielä lihaakin syödään. Mutta jos 4/7 viikon ruoasta on kasvisruokaa, niin olen tyytyväinen :) Mutta hyvä postaus, kiitos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanan usein syötte kasvisruokaa! Minä aloitin reilu viikko sitten ei punaista lihaa/kanaa-kokeilun. Kiitos kommentistasi. Löysin sen ansiosta kivan arvonnan blogistasi. :)

   Poista

Instagram