Perustaisitko sinä kasvatuspiirin?

perjantai 23. marraskuuta 2018
Ystäväni Aami perusti ryhmän nimeltä Kasvatuspiiri. Hänen ideansa oli luoda turvallinen ja avoin ryhmä, jossa  keskustellaan erilaisista kasvatukseen liittyvistä asioita. Moni innostui ajatuksesta, minä mukaan lukien. Kasvatuspiiri kokoontuu noin kerran kuussa ryhmän perustajan kotona. Lapset eivät saa osallistua. Ainoastaan sylivauvat ovat sallittuja. Tämä sen takia, että saisimme keskustella rauhassa ilman keskeytyksiä. Tämä meidän kasvatuspiiri on kokoontunut nyt kolme kertaa. Itse olen päässyt paikalle valitettavasti vain kerran. Kaikki eivät aina pääse paikalle ja tämä piiri kokoontuukin aina eri viikonpäivänä. Näin kukaan halukas ei jää kokonaan piirin ulkopuolelle, jos hänellä sattuisi olemaan meno aina tiettynä iltana viikosta. Keskusteluista on tapaamisten jälkeen ollut luettavissa koosteet kasvatuspiirin omassa facebook-ryhmässä. Näin poissaolleetkin ovat saaneet lukea aiheesta.Ajatuksia idean takaa


Kysyin Aamilta, mistä hän keksi idean tähän kasvatuspiiriin ja hän ystävällisesti vastasi ja antoi luvan kertoa ajatuksistaan myös täällä blogissa. Josko joku vaikka innostuisi vastaavan piirin perustamaan omalla kotipaikkakunnallaan! Aami kertoi, että hän on aina ollut kiinnostunut kasvatusjutuista. Hän on lukenut paljon aiheesta ja keskustellut ihmisten kanssa. Hän on kuitenkin huomannut usein, että äidit ovat myrkkyä toisilleen, eikä sen pitäisi hänen mielestään todellakaan olla niin. Aami halusi luoda mahdollisuuden aidoille keskusteluille. Syventyä rauhassa keskusteluihin, jolloin äidit saavat uusia näkökulmia ja voivat auttaa ja tukea toisiaan hyvässä hengessä. Hän oli myös pyöritellyt ajatusta blogista, keskustelupalstasta tai jostain vastaavasta. Aami halusi kuitenkin aitoa ja oikeaa kohtaamista ihmisten kanssa sekä samalla saada tauon arjen keskelle. Hän myös rakastaa syvällisiä keskusteluja. Tällainen ei olisi mahdollista netin keskustelupalstoilla. Itselleni ainakin tuli heti mielikuva nettikeskustelusta, jossa aloittaja yrittää kysyä jotain asiallista ja vastaukset ovat jotain ihan muuta. Pahimmassa tapauksessa asiatonta haukkumista.

Aami ottaa omien sanojensa mukaan paineita järjestämiensä tapahtumien menestyksestä ja osallistujamääristä, mutta kasvatuspiirissä ei ole hänen mielestään väliä tuleeko paikalle yksi vai kymmenen tai ei ketään. Joka tapauksessa hän saa oman hetken teekupin kanssa. Yksin ei ole Aamin tarvinnut vielä teetään juoda.Vinkkejä järjestäjälle

Aamin mielestä järjestäjän olisi hyvä löytää rento ja avoin mieli. Keskustelunohjaustaidoista on hyötyä ja ennalta sovitut illan teemat rajaavat keskustelun ryöpsähtämistä. Pienet tehtävät auttavat syventymään omiin ajatuksiin. Tarkoituksena on herättää ajatuksia ja antaa osallistujille uutta mietittävää. Kasvatuspiirissä keitetään aina teet ja kahvit. Osallistujat tuovat jotain pientä syötävää nyyttäriperiaatteella. Tämä on ollut oikein sopiva ja toimiva konsepti. Illan emännän ei tarvitse huolehtia tarjottavasta. Kasvatuspiiri voisi kokoontua myös jossain muualla kuin ihmisten kotona. Ehkäpä joltain järjestöltä tai seurakunnalta olisi mahdollista saada tila tällaiseen käyttöön.Esimerkkejä keskustelun aiheista

Kasvatuspiirissä on joka kerta joku ennalta valittu keskustelunaihe. Aiheesta on luettu alustus ennen yhteistä keskustelua. Aiheina on ollut rajat otsikolla Rajat on rakkautta. Myös arjesta on keskusteltu otsikolla Ihana kamala arki. Tunteista keskustellaan yhdellä kerralla. Mörrimöykyt ja känkkäränkät saavat oman keskustelukertansa.

Minkäikäisten lasten vanhemmille

Itse koen, että keskustelut kasvatuksesta sopivat minkäikäisten lasten vanhemmille tahansa. Eri-ikäisten lasten vanhemmat rikastuttavat keskustelua. Vanhempien lasten vanhemmilta voi saada vinkkejä sekä rohkaisua. Hekin ovat selvinneet näistä uhmavuosista! Samalla voi kuulla, mitä mahdollisesti on luvassa tulevina vuosina. Eikä vanhemman tarvitse olla nimenomaan äiti. Isät tuovat keskusteluihin oman miehisen näkökulmansa.

Olisitko sinä halukas osallistumaan kasvatuspiiriin?
 
Olisiko sinulla energiaa ja halua perustaa kasvatuspiiri?
 
Kenen kanssa sinä keskustelet kasvatukseen liittyvistä asioista?


18 kommenttia

 1. Onpa ihana ajatus - vertaistuki on tärkeää! Olisin luultavasti oikeinkin mieluusti osallistunut kasvatuspiiriin silloin kun lapset ovat olleet nuorempia.

  Itselleni aikoinaan perhekerho ja muutaman kerran myös perheleiri toivat tilaa tällaisille ajatuksille ja pohdinnoille.
  Tiedän että murkkuvanhemmillekin löytyy kaupungissa jonkun hankkeen organisoima pohdiskelupiiri, mutta siihen en ole kokenut tarvetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perhekerhossa on tullut itsekin käytyä vuosia. Keskustelut eivät olleet kovinkaan syvällisiä, kun tuli tehtyä lasten kanssa yhdessä kaikenlaista. Perheleireilläkin olemme olleet ja niillä on ollut erikseen ohjelmaa aikuisille. Lähinnä keskusteluja prisuhteesta. Kiva, että teillä järjestetään murkkuvanhemmille pohdiskelupiiri. Lahden tilanteesta en tiedä.

   Poista
 2. Loistava ajatus, vertaistuki tunnetusti on paras tukimuodoista :)

  VastaaPoista
 3. Teinijutuista olen jutellut parhaan ystäväni kanssa, meillä kun on lähes saman ikäiset lapset! Itse en enää työpäivien jälkeen varmasti jaksaisi lapsijutuista jutella, mutta tuo olisi ollut kiva silloin, kun lapset oli pienempiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä onkin jo niin isot lapset, ettei ole varmaankaan kiinnostusta tai tarvetta. Ja ihanaa, kun on ystävä kenen kanssa puhua!

   Poista
 4. Kuulostaa aivan ihanalta idealta. Saiskohan tää tuulta alleen täälläpäin ja ehkä jos kokeilisi niin voisin saada kavereita näistä äideistä eikä vaan sitä satunnaista kahviseuraa 🤔

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rohkeasti vain ideaa kehittelemään!
   Ja eikö satunnaisesta kahviseurastakin voi pikku hiljaa kehittyä ystävyys. :)

   Poista
 5. Kuulostaa kyllä hyvältä konseptilta. Vertaistuki ja kokemusten jakaminen on todella tärkeää ja siihen lisäksi jos saa sen kerran kuussa aikuisista rauhallista jakamatonta keskusteluseuraa ja kupin kuumaa kahvia. Saattaisin kyllä osallistua, jos omalla paikkakunnalla vastaavaa järjestettäisiin 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keskustelu oli hyvä. Toivottavasti ehdin jatkossa mukaan.

   Poista
 6. Onpa kiva ja hyvän kuuloinen idea! Uskon että tosi tärkeää olisi monellekin vanhemmalle saada vertaistukea ja erilaisia näkökulmia kasvattamiseen. Aikuisten seura ylipäätään voi olla tosi toivottavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä teen töitä yksin lasten kanssa, joten kyllä sitä aikuista seuraa kaipaa.

   Poista
 7. Tosi ihana idea! Mulla on onni, kun on tiivis mammaryhmä. Saadaan keskustella rauhassa, ainakin Watsapissa jos ei tapaamisissa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä on ihana keskustella rauhassa ihan kasvokkain!

   Poista
 8. Kiva idea! Varmasti lähtisin mukaan tälläiseen jos olisi lapsia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kiva idea. Toivottavasti ehdin itse jatkossa mukaan.

   Poista
 9. Vastaukset
  1. Eikä ole jäänyt vain ajatuksen tasolle. Toteutettukin on! :)

   Poista

Instagram