Miten viettää stressitön joulu?

torstai 24. marraskuuta 2016


Tuleva joulu on yhdestoista, jonka vietämme lapsiperheenä. Näistä "lapsellisista" jouluista yksi on vietetty omassa kodissa oman perheen kesken. Meillä oli silloin kolme lasta. Muut joulut olemme viettäneet toisten eli isovanhempien nurkissa. Viime jouluna tosin olimme miehen siskon perheen luona, mutta oli sielläkin isovanhemmat joulua viettämässä.

On ollut jouluja, jolloin emme olisi edes voineet viettää omassa kodissa. Eli se, että meitä on kutsuttu jouluvieraiksi on ollut senkin puolesta mahtavaa. Kolmena jouluna meillä on ollut omassa kodissa remontti. Siis sellainen suurempi, ei mikään tapetin vaihto tai listan kiinnitys. Tulevana jouluna emme myöskään voi olla kotona, saati ketään tänne kutsua. Kerrostalokolmioon ei vain mahdu vaikka sopu sijaa antaisikin.


Tässä saunassa emme saunoneet jouluna 2013.Yhden joulun ja uudenvuoden olemme viettäneet Espanjassa. Saunoimme kattoterassilla telttasaunassa ja söimme grillattua miekkakalaa ja tonnikalaa. Nautimme auringosta ja isovanhempien seurasta.


Jouluaattona 2012 ei ollut lunta, mutta ei myöskään pimeää. Kuva on otettu kattoterassilta, jossa myös jouluateria syötiin.


Ajatukset ja asiat, jotka helpottavat omaa joulustressiäni

 
1. Asioita ei tarvitse joka vuosi tehdä samalla tavalla.
 
Perinteet ovat tärkeitä, mutta haluamme kokeilla joskus myös uusia juttuja. Silloin jostain vanhasta pitää luopua, jotta tilalle saa jotain uutta. Tämä voi tarkoittaa niin uusia ruokia, tapoja kuin paikkojakin joulun vieton suhteen. Joskus saunassa on käyty jo heti aamulla, joskus vasta myöhään illalla. Kahtena vuonna ei ole ollut ollenkaan joulukinkkua. Yksi joulu on vietetty ulkomailla.
 

 
2. Tärkeää on yhdessä olo niiden ihmisten kanssa, joiden seurassa joulun viettää.
 
 
Emme voi olla joka joulu kaikkien läheisten ja tärkeiden ihmisten kanssa. Välimatkat ovat sen verran pitkiä, että emme voi viettää joulua ajaen satoja kilometrejä eri mummoloiden välillä. Tai siis satoja kilometrejä ajetaan mummolaan, mutta jos kaikkiin pitäisi ehtiä yhden joulun aikana, niin ajokilometrit tuplaantuisivat. Mieluummin olemme yhdessä paikassa ja rauhoitumme joulun ajaksi. Minulle on tärkeää, että jouluna on aikaa pysähtyä. Tykkään myös siitä, että on aikaa esimerkiksi pelata yhdessä erilaisia pelejä. Myös joulupäivänä uusiin kirjoihin uppoutuminen on ihanaa.


3. Älä tee asioita velvollisuudentunnosta

Olen entinen himoaskartelija ja tein joka joulu itse yli 40 joulukorttia. Sitten tuli vaihe, että kuvasin lapsia jouluisissa asetelmissa ja teetin kuvista kortteja. On ollut jouluja, jolloin en ole jaksanut tehdä kumpaakaan. Yhtenä jouluna kirjoitimme kirjeen, jossa kerroimme perheemme kuulumisia vuoden varrelta. Nykyään en ota paineita joulukorteista. Tehdään niitä fiiliksen ja inspiraation mukaan, jos tehdään. Iloitsen saamistani korteista ja en koe huonoa omaatuntoa, jos itse en ehtinytkään askartelemaan.


4. Puhu jouluhaaveista ja suunnitelmista ääneen

Jouluhaaveista ja suunnitelmista on hyvä puhua hyvissä ajoin ennen joulua. Eikä ainakaan pidä olettaa, että muut tietävät, mitä sinä haluat. Meilläkin on ollut jonkin verran sovittelemista erilaisissa joulutavoissa miehen kanssa. Joitakin shokkeja on matkan varrelle sattunut. Esimerkiksi miehen ensimmäinen joulu erossa lapsuuden perheestään. Siihen, kun vielä liitettiin lumeton Turku, pieni joukko joulunjuhlijoita ja kinkunkin korvasi kalkkuna. Nyt mies jo muistelee tuota joulua hymyssä suin. Onhan aikaakin jo kulunut viitisentoista vuotta. Itselleni oli yllätys huomata, että olenkin aika konservatiivinen ja kaavoihin kangistunut joulun suhteen, vaikka muuta luulin.


Minut tähän "Miten viettää stressitön joulu? - haasteeseen haastoi mukaan Lapsiparkki blogin Såfin Haasteen on laittanut liikkeelle Oranssia blogin Veera

Minä puolestani haastan mukaan seuraavat blogit Mutsi on Mäsä, Algeria lapsiperheen silmin ja JaninaCharlotta  Olisi kiva kuulla mikä tekee teidän joulustanne stressittömän. Mutta ei todellakaan stressiä tästä haasteesta!

Snapchatissa: minnakil
 
 
Stressitöntä joulunodotusta!
 
 


14 kommenttia

 1. Kiva, että vastasit haasteeseen <3 Minusta tuo on hyvä oivallus, että kaiken ei aina tarvitse mennä samalla tavalla. On ihan ok tehdä joku vuosi toisin ja silti joulu on ihan yhtä hyvä! Ulkomailla en itse ole koskaan viettänyt joulua, mutta sekin on varmasti ihan kiva kokemus! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun haastoit! On tässä itsekin jotain oivaltanut vuosien varrella näissä jouluasioissa. Yleensä kantapään kautta.

   Poista
 2. Hyvä ja erittäin ajankohtainen juttu monella. Mä olen (aik hyvin) oppinut stresttömän joulun perusteet kantpään kautta.

  Mä olen viettänyt kaikki joulut Suomessa, mutta ulkomailla olis hauska joskus kokeilla joulunviettoa - toinen kohta 1 oli hyvä muikkari.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että olet oppinut. Välillä tuntuu, että kaikki ei opi ikinä..

   Poista
 3. Hyvä postaus - ja tarpeellinen! Olen itse aikoinani kun lapset vielä olivat pieniä, ihan tarpeeksi niitä stressijouluja viettänyt ja kantapään kautta oppinut, että kaiken ei tarvitse olla valmista, täydellistä eikä itse tehtyä - riittää, kun saan lähimmät ja rakkaimmat ihmiset ympärilleni. Meillä on jo useamman vuoden ajan kokoonnuttu meille ja niin tehdään tänäkin vuonna. Ja näin tehdään niin kauan kun se lapsillemme passaa ja noita minuakin vanhempia perheenjäseniä vielä on keskuudessamme joulua viettämässä. Siivouksien suhteen en ota paineita, koristelujen suhteen mennään sillä mitä jaksetaan laatikoista kaivaa ja suurimman osan ruuista ostan valmiina. Joulukorttirahat olen jo muutaman vuoden ajan lahjoittanut eteenpäin. Ei stressiä - paitsi ehkä vähän jouluaattoaamuna;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa ja stressitöntä joulunodotusta teille! Hienoa, että on löytynyt se oma tapa viettää Joulua.

   Poista
 4. me olemme viettäneet useita jouluja ystäväperheen kanssa; vasta nyt muutaman vuoden verran olemme yrittäneet horjuttaa sitä (lapsille tärkeätä) traditiota. Meistä aikuisista kaikenmoinen vaihtelu on mukavaa ja tärkeää.
  Haaveilen joulusta lämmössä ja auringossa, se on vielä toteuttamatta.

  Levollista adventtiaikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulu ystäväperheen kanssa kuulostaa hauskalta! Ja lapset ne vasta konservatiivisia ja tiettyihin tapoihin jumittuneita ovat! Ainakin meidän lapset. Levollista adventtiaikaa myös teille!

   Poista
 5. Mulla on valitettava tapa stressata... Sen jälkeen, kun meistä tuli lapsiperhe, olemme viettäneet aika monta joulua siten, että appivanhemmat ovat tulleet meille aatoksi. Minä olen ollut sitten se ruokapyödän laittaja, ja kyllä se vaan stressaa ja vie aikaa. Haaveilenkin siksi valmiista joulupöydistä jonkun muun luona, mutta haaveeksi se jääkin :D Mutta jouluaaton jälkeen tulee sitten ne ihanat päivät, kun ruokaa on kaapit täynnä ja saa vaan lojua ja olla kokkaamatta yhtään mitään ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsemppiä sinulle jouluvalmisteluihin! Onhan se tosiaan ihan eriasia olla jouluvieraana kuin vastuullisena järjestäjänä!

   Poista
 6. Kiitos haasteesta! - palailen tähän, kun vieraat lähtevät kotimatkalle :). Alkoi kiinnostaa, että mikä on telttasauna? Ihan siitä syystä, että yllättäen mies kaipaa täällä suomalaista saunaa enkä ole kuullutkaan, että teltassakin voisi saunoa. Täältä saa ihan suomalaisiakin saunoja - miehen ystävä niitä Suomesta toimittaa ja tulee paikan päälle tekemään, mutta hinta on sen verran kova, että mietin, tarvitseeko näin lämpimässä saunaa niin paljon, että sellainen kannattaisi tehdä. Telttasauna voisi olla mielenkiintoinen vaihtoehto :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavia hetkiä vieraidenne kanssa! Telttakysymykseen vastasin blogissasi.

   Poista
 7. http://janinacharlotta.blogspot.fi/2016/12/stressiton-joulu.html
  Kiitos haasteesta, tässä minun postaukseni aiheesta :)

  VastaaPoista

Instagram