Curly girl metodi ja lyhyet hiukset

tiistai 7. toukokuuta 2019
Aktiivisesti somea käyttävät eivät ole voineet välttyä kuulemasta CGM:sta eli Curly Girl-metodista. Minäkin olen törmännyt aiheeseen useamman kerran. Kiharapilviä tavoittelevat tuntuvat usein olevan pitkähiuksisia. Päätin silti kokeilla metodia. Minulla on lyhyet, ohuet, helposti rasvoittuvat ja hieman taipuisat hiukset.

Alkuun minun piti selvittää, mistä oikein on kysymys. Liityin Facebookin Curly Girl Suomi-ryhmään. Ryhmästä löytyy paljon tietoa. Tällä hetkellä ryhmään kuuluu yli 50 000 jäsentä. Minä en ainakaan heti ymmärtänyt, että mitä kaikkia tuotteita tarvitaan ja missä järjestyksessä niitä on tarkoitus päähän laittaa. CG-metodi tuntui salatieteeltä ja ovathan monet sitä kutsuneet jopa uskonnoksi.


Viikko sitten ajoin Tokmannille ja kiertelin 20 minuuttia hiustenhoito-osastoa etsien metodin mukaisia tuotteita. Olisin voinut kierrellä pidempäänkin, mutta kauppa meni kiinni. Tuotteiden löytämisessä minua auttoi Curly Girl-Facebook-ryhmän albumit. Albumeista löytyy kuvat tuotteista, jotka sopivat metodiin. Minä en jaksa lukea pitkiä INCL-listoja ja etsiä oikeita tuotteita. Tuotemerkeillä kun saattaa olla vain yksi tietty shampoo tai hoitoaine, joka sopivat metodiin. Minä olen huono lukemaan ohjeita, mutta kuvia katson sujuvasti. Kaikkea en ensimmäisellä ostosreissulla löytänyt, mutta shampoon ja hoitoaineita onneksi löysin ja pääsin heti kotona kokeilemaan metodia. Joissain kaupoissa on kuulemma jo oma hylly CG-metodin tuotteille. Metodiin sopivia tuotteita löytyy myös luonnonkosmetiikasta ja kampaamotuotteista. Minä lähdin kokeilemaan metodia markettituotteilla.

Ensimmäiseksi hiukset pestään shampoolla tai pesuaineella, jossa on korkea sulfaattipitoisuus, mutta ei silikonia. Tämä Final wash poistaa hiuksista niihin kertyneen silikonin ja muotoilutuotteet. Pesu tehdään vain kerran, silloin kun aloittaa metodin käytön. Myös silloin, kun erehtyy käyttämään vääriä hiustenhoitotuotteita tehdään final wash. Pesun jälkeen hiuksiin olisi pitänyt laittaa hiusnaamio. Minulla ei ollut hiusnaamiota vielä tässä vaiheessa. Niinpä siirryin suoraan seuraavaan vaiheeseen.

Jatkossa hiuksia pestään hoitoaineella eli tehdään Co-wash eli Condition wash. Hiuksia pestään hoitoaineella päänahkaa hieroen viiden minuutin ajan. Myös sulfaatiton shampoo kävisi, mutta monet tuntuvat käyttävän pelkkää hoitoainetta. Niin myös minä. On ollut yllättävää, miten hiukset ovat puhdistuneet pelkällä hoitoaineella pestessä. Ennen tämän metodin kokeilemista minä en käyttänyt koskaan hoitoainetta. Hiustenhoitorutiinini oli joka toinen päivä shampoo ja joka toinen päivä kuivashampoo.

Hoitoainepesun jälkeen on vuorossa Hoitoaine. Hiuksiin laitetaan hoitoainetta, joka voi olla sama kuin co-washissa. Halutessaan voi käyttää myös kosteuttavampaa hoitoainetta tai hiusmaskia. Hoitoaineen annetaan vaikuttaa muutama minuutti. Hoitoainetta laittaessa hiuksia voi haroa sormilla tai harvahampaisella kammalla. Minä en ole kampaa lyhyisiin hiuksiini tarvinnut.

Pesun jälkeen märkiin hiuksiin puristellaan hiuksiin jätettävä hoitoaine. Hoitoaine puristellaan latvoista ylöspäin ja mielellään pää alaspäin.

Hoitoaineen jälkeen vuorossa olisi muotoilu. Hiuksiin puristellaan runsaasti geeliä. Geelin on tarkoitus pitää pörröisyys poissa. Minä olen kokeillut geelin käyttöä kerran. Seuraavana päivänä "kiharani" oikenivat ennätysnopeasti. Pelkään myös geelin saavan hiukseni näyttämään rasvaisilta. Niinpä olen toistaiseksi vain skipannut tämän vaiheen.


CG-metodissa hiuksia ei saa kuivata pyyhkeeseen vaan ne plopataan eli kuivataan T-paitaan. T-paita asetellaan sängylle ja hiukset asetellaan pää alaspäin paidalle. Tosin minun lyhyissä hiuksissani ei paljon asettelemista ole. Lopuksi T-paita sidotaan päähän. Olen pitänyt paitaa päässäni noin puoli tuntia. Sitten hiukset ovatkin jo melko lailla kuivat. Ryhmän keskustelut monen tuntien kuivaamisesta eivät koske minua. Enkä todellakaan tarvitse hiustenkuivaajaa, jossa on diffuuseri. En edes tiedä mikä se diffuuseri on, mutta sitä saisi tässä metodissa käyttää.

Alla olevassa kuvat hiukset ovat vielä märät ploppauksen jäljiltä. Menin nukkumaan, kun hiukset olivat vielä vähän kuivuneet. Yöksi hiukset pitäisi kiinnittää ananakselle, jotta kiharat eivät suoristu. Tavallista puuvillaista tyynyliinaa parempi vaihtoehto olisi silkkinen tyynyliina. Eipä ollut ananasta eikä silkkistä tyynyliinaa.

 Näytinkin sitten seuraavana päivänä tältä (alla oleva kuva). Kiharoita voi freesata puristelemalla vedellä tai hoitoaineen ja veden yhdistelmällä.Joskus saatan näyttää aamulla myös tältä.
Tai tältä. Koskaan ei tiedä minkä näköisenä herää!Ehkä huomasitkin, että en vielä täysin ole tämän metodin kaikista saloista selvillä. Pellavansiemeniä on kaapissa, mutta geeliä en niistä ole vielä keitellyt. Muutenkin olen ottanut aika rennosti ja vähän sinnepäin. Oleellista on, että hiuksia ei saa kammata kuivana eikä niitä saa kuivata froteepyyhkeeseen tai käyttää hiustenkuivaajaa paitsi se diffuuseri-juttu. Suoristusrauta on myös ehdottomasti kielletty.

Ryhmästä luin, että päänahalta ja hiuksilta voi mennä jopa 10 kuukautta tottua uusiin hiustenhoitorutiineihin. Saa nähdä, miten kauan itse jaksan tätä metodia yrittää toteuttaa.


Oletko kokeillut Curly girl-metodia?
Voisitko kokeilla?Käy lukemassa:

Kokemukseni kokeiltuani kaksi kuukautta Curly Girl-metodia.

14 kommenttia

 1. Minulle yksi kampaaja kerran sanoi, että ei ole kenelläkään nähnyt niin suoraa tukkaa kuin minulla. Toisaalta olisi mielenkiintoista nähdä, että onko siellä kuitenkin piilokiharaa, vai onko minulla Suomen suorimmat hiukset :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotkut suorahiuksiset kertovat saavansa metodilla terveemmännäköiset hiukset.

   Poista
 2. olen seurannut tätä villitystä vähän äimistyneenä. Ensin kaikki halusivat eroon kiharoista, nyt niitä pitää oikein houkutella esiin.

  Olisi kyllä kiinnostavaa kokeilla, koska juuri annoin kampaajan leikata normaalisti kevyesti kihartuvan tukkani aika lyhyeksi. Vieläköhän siihen ilmaantuisi kiharaa?
  En kampaa tai harjaa koskaan, en kuivaa koskaan kuivaajalla (tai ehkä kerran-pari vuodessa), enkä käytä muotoilutuotteita (paitsi muutaman kerran vuodessa)
  Jos pesisin ensin final washin ja siirtyisin siitä suoraan hoitoainepesuihin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Final washista hoitoainepesuihin minäkin siirryin. Tänään sain hoitoainepesulla suorat ja pörröiset hiukset.

   Poista
 3. Katsoin vähn tätä tarkemmin ja tämä ei tosiaan piikkisuorille hiuksille taida soveltua :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonnonkiharille hiuksille paras. Taipuisaan tukkaan saa ehkä luotua kiharoita.

   Poista
 4. Onko tän metodin siis tarkoitus korostaa jo valmista kiharaa, vai ylipäätään taittaa hiusta kiharalle? :D Nimimerkillä lähes piikkisuora hius, niin lähdenkö edes yrittämään ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metodin tarkoitus on korostaa luonnonkiharaa. Piikkisuoraa ei taida taipumaan saada.

   Poista
 5. Mulla on luonnonkiharat ja pörröiset hiukset ja kaikki mun panostukset ja hiustehoitotoimenpiteet tähtäävät nimenomaan siihen, että saisin hiuksista sileämmät ;D Kampaajat aina suosittelee, että anna vaan hiusten kihartua ja just näitä difuusereita ym. No, sitten aina innostun kokeilemaan ja lopputulos on aina yhtä järkyttävä pörrö!! Sulla näytti hyvältä noi kiharat ❤ Ehkä mäkin taas innostun kokeilemaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kun tätä niin moni kokeilee, niin rohkeasti vain pörröpäänä.

   Poista
 6. Tästä on tullut oikein kunnon ilmiö ja some on ihan täynnä tätä :D Varmaan mennyt hyvin tuotteita nyt kaupaksi. Olen ihaillut kyllä kuvissa, että upeita kiharoita ovat monet saaneet aikaan, kuten sinäkin. Itselläni ei riittäisi kärsivällisyys varmaan tähän, koska jo normaali hiusten pesu kaksi kertaa viikossa tuottaa jo tuskaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kestäviä kiharoita en ole saanut loihdittua. Minä en ole hiustenpesukertoja lisännyt. Aine on vaihtunut.

   Poista
 7. Olen mielenkiinnolla seurannut tätä curly girl -kiharajuttuja. Parikin tuttua on liittynyt tuohon Facebook ryhmään ja nähdyissä kuvissa heillä on todella kiharaiset hiukset kuten sinullakin. Omissa hiuksissani on myös luonnonkiharuutta kun ovat lyhyemmät. Näin pitkinä kun hiukseni ovat tällä hetkellä en usko niiden kihartuvan tälläkään metodilla näin paljon mutta taipuisuutta on kyllä omasta takaan. Kiharat sopivat sinulle!

  VastaaPoista

Instagram