Huono-omatunto sairastamisesta

maanantai 12. helmikuuta 2018
Jos joku meidän lapsista sairastaa, niin se vaikuttaa oman perheen lisäksi kolmen muunkin perheen elämään. Olen yksityinen perhepäivähoitaja, joten hoitolapsillani ei ole varahoitopaikkaa. Vanhemmat voivat järjestää varahoidon itse, jolloin minä hyvitän sen heille takautuvasti hoitomaksussa. Tai sitten minä kyselen muilta yksityisiltä hoitajilta varahoitopaikkaa hoitolapsilleni ja maksan tälle hoitajille lasten hoidosta. Toisen hoitajan kanssa en voi tehdä pysyvää varahoitosopimusta, koska yleensä hoitajilla on ryhmä täynnä eli neljä lasta hoidossa. Lapsimäärä ei saa ylittyä perhepäivähoidossa edes poikkeustapauksissa.
Yksityisenä perhepäivähoitajana ei siis riitä, että ilmoitan pomolle olevani kipeä. Yrittäjänä minulla ei edes ole pomoa. Kunnan perhepäivähoidon ohjaajat kyllä valvovat yksityisten perhepäivähoitajien toimintaa ja sen lainmukaisuutta, mutta emme ole kuntaan työsuhteessa.
Kun minä tai lapsemme sairastuvat ilmoitan hoitolasten vanhemmille sairastumisesta ja siitä, että joudun pitämään hoitopaikan ovet kiinni. Samalla selvitän varahoidon tarpeen. Kyselen tarvittaessa yksityisten perhepäivähoitajien Facebook-ryhmässä varahoidon perään. Koen huonoa omaatuntoa sairastumisesta ja sen aiheuttamasta vaivasta. Toki hoidan myös sairasta lasta ja yritän välttää perheen sisällä lisätartunnat. Mahatautia taidan pelätä eniten. Viime aikoina olen vahtinut lasten käsienpesua kohta jo hulluuteen saakka. Jokaisen taudin kohdalla minun ei tarvitse sulkea hoitopaikkaa. Isommat koululaiset voivat jo sairastaa omissa huoneissaan ja he käyttävät eri vessaa. Tosin mainitsemani mahatauti on niin tarttuva, että jos joku perheestämme sitä sairastaan niin hoitoon ei kannata tulla.  Kuvissa oleva nuorin lapsemme on ollut kipeää. Taas. Viimeisen kahden viikon aikana on ollut lievää kuumetta. Silmätulehdus. Korkeaa kuumetta. Yskää ja nuhaa. Yksittäisiä oksennuksia (Aina sänkyyn). Korvatulehdus.

Eikö tämä jo riittäisi? Aivan liian monta sairasviestiä olen jo hoitolasten vanhemmille joutunut lähettämään.

Kuvissa näkyvä peitto on neulottu Chunky Wool langasta. Tilasin langan Mansikkatilanmailla- blogin  Tainan innoittamana Adlibriksesta. Lanka on ihanan paksua. Neuloin peiton koon 30 puikoilla. Ainoa huono puoli peitossa on siitä lähtevä karva. Peitto saakin toimia lähinnä koristeena. Lapset saavat jatkossakin rakentaa majoja sekä vetää toisiaan lattialla fleecepeitoilla.


Onko teillä sairastettu?
 Kuka teillä on pois töistä lasten sairastaessa?

18 kommenttia

 1. Voi, sairastaminen on kurjaa! Yrittäjällä siihen ei oikein ole edes varaa...:/ Toivotaan, että alkaa pian helpottaa!<3

  Minä olen käyttänyt tuota peittoa ihan hyvillä mielin esim. päikkäreitä nukkuessani tai muuten vain lämmintä varpaiden suojaksi kaivatessani, ja hyvin on peitto kestänyt. Hieman niitä villahaituvia lähtee, varsinkin, jos peitto hankautuu villamattoa vasten. Meillä on olohuoneessa valkoinen villamatto, josta kyllä erottuu...Toisaalta aiemmin neulomastani Silta-langasta irtoaa selvästi enemmän haituvaa.
  Lasten majaleikkeihin saattaa tosiaan olla liian painava ja hieno.;D

  Mukavaa viikkoa Minna!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tuosta peitosta onneksi ihan mahdottomia määriä haituvia lähde. Enemmän irtosi neuloessa kuin nyt käytössä. Taidankin hakea peiton nyt tähän sohvalle.

   Poista
 2. Pikaista paranemista kuopukselle ❤️ mä oon itse aikanaan ollut perheessä yksityisenä perhepäivähoitajana silloin mun sairastuessa hoito onneksi järjestyi niin että hoidettavat lapset pääsivät mummolaan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hoitolapset ovat jo päässeet palaamaan hoitoon ja nuorinkin on joka päivä parempi. Näin pitkä sairastelu ja huono syöminen vie kyllä voimia.

   Poista
 3. Voi meitä äitejä, meillä on aivan liian usein huono omatunto lasten sairastelusta, vaikka eihän sille mitään voi. Joten ei muuta kuin hyvällä omallatunnolla eteenpäin. Sitä kyllä toivon että teilläkin pian vastustuskyky kasvaisi ja sairastelut vähän vähenisi, muistan ajan jolloin itsekin olin helisemässä kun lapset oli sairaana ihan jatkuvalla syötöllä - kaiken huipentuma oli ehkä vesirokko ja ne sairastettiin peräkkäin, kyllä meinasi työnantaja kiittää, mutta eipä ollut vaihtoehtoja. Nyt on ihanaa kun menee kuukausia ettei kukaan ole kuumeessa ja oksennustautikin tuntuu vakiintuneen kerran vuodessa-tyyppiseksi. Joten sinnitelkää, valoa on tunnelin päässä! :)

  Valoa ja voimia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähinnä harmittaa hoitolasten vanhempien puolesta. Heidän elämäänsä kun vaikuttaa omien lasten sairastelujen lisäksi meidän perheen sairastelut.

   Kiitos valosta ja voimista! Niillä kohti terveempää kevättä!

   Poista
 4. Voi i feel you!!!
  Tääläkin on nyt sanut mietiskellä noita hoitolasten varahoitokuvioita, kun aloitin yksityisä pph:na. Meillä saatiin onneksi sovittua paikalliseen yksityiseen päiväkotiin varahoito. Toinen vaihtoehto oli juuri nuo toiset yksityiset hoitajat,mutta tääläkin suunnalla on kaikilla ryhmät täynnä, että en jaksanut sitä ajatusta siitä, että aamulla saan soittaa seitsemälle ihmiselle, että minne saan hoitolapset!
  Mutta ei kyllä yhtään kivaa, sitten sumplia noita maksuja... Tässä kohtaa kaipaa kyllä sitä kunnallisena pph oloa!

  Toivotaaan, että teidän sairastelut olis pian takana päin, tsemppiä! Niin ja super ihana tuo viltti<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollaan siis kollegoita! :)
   Viltti on kyllä ihanan lämmin. Mukava kääriytyä tähän työpäivän jälkeen.

   Poista
 5. Meillä lapset on jo niin isoja, että ovat yksin sairastaessaan. Silloin kun olivat pieniä, niin tosi usein se olin minä, joka oli poissa. Jos lapsi oli pitkään sairas, yritettiin sitten jakaa noita poissaoloja. Vesirokko ja yksi suolistotulehdus ovat pisimmät ajat, joita töistä jouduimme olemaan poissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä minä olin yleensä sairaiden lasten kanssa kotona silloinkin kun olin kodin ulkopuolella töissä.

   Poista
 6. Toivotaan, että teillä alkaisi jo pian helpottamaan! <3 Ei ole helppoa tuollaisen työn ja kipeiden lasten yhteensovittaminen. Mutta ei sille mitään mahda; lapset sairastaa :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, kaipa se vastustyskyky tässä väkisin lapsilla kehittyy...

   Poista
 7. Voi ei😭💓 nyt paljon blogeisaa tekstiä lasten sairastamisesta ja siitä vanhemman omatunnosta. Tsempit! Meidänkin neiti oli sairaana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt tuntuu olevan paljon tauteja liikkeellä ja vielä ihmeellisen pitkään kestäviä. Toivottavasti saatte jatkossa olla terveenä!

   Poista
 8. Voi ei, tuo on kyllä hankala tilanne! En ole koskaan aikaisemmin ajatellutkaan, että mitä perheet tekevät kun perhepäivähoitaja sairastaa. Tsemppiä ja paranemisia sinne! P.S. aivan ihanan lämpöisen näköinen tuo peitto :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunnallisilla perhepäivähoitajilla on varahoitopaikka, mutta meillä yksityisillä ei yleensä ole.

   Poista
 9. Meikäkin tuntee huonoa omatuntoa sairastamisesta! Ei ole asiaa tullut tältä kantilta aiemmin nähtyä, tsemppiä!

  hanna
  www.hannamariav.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempeistä! Elämä näyttää taas valoisammalta, kun nuorimman pitkään jatkunut tauti näyttäisi vihdoin paranevan.

   Poista

Instagram