Juhannus 2019 - en ehkä olekaan mökki-ihminen

sunnuntai 23. kesäkuuta 2019
Kaverini oli talvella luisteluretkellä bongannut Vesijärven rannalta partiolaisten mökin. Ylempänä sijaitsee suurempi päämökki ja lähempänä rantaa saunamökki. Kaverini halusi viettää juhannuksen tällä sähköttömällä mökillä. Hän kysyi meidän perhettä mukaan. Minä emmin, mutta mökkeilyä rakastava mieheni innostui ajatuksesta. Mieheni ja kaverini saivat minutkin innostumaan juhannuksesta mökillä.
Reilu viikko ennen juhannusta mieheltä murtui jalka. Olen kirjoittanut siitä blogiin: Kun kesäsuunnitelmat menevät uusiksi. Murtuneesta jalasta huolimatta päätimme lähteä mökille. Keskiviikkona kävimme katsomassa mökkiä. Sitten alkoikin raivokas pakkaaminen. Mökille piti ottaa ruokien, vaatteiden ja uimalelujen lisäksi myös patjat, peitot ja tyynyt. Kuuden hengen tavarat eivät todellakaan mahtuneet tila-autoon vaikka laitoimme kaikki neljä lasta takapenkille. Lainasimme kaverilta vielä peräkärryä. Menomatkan tappiot olivat yksi kyydistä lentänyt patja. Sitä ei löytynyt. Toivottavasti patja ei aiheuttanut vaaratilanteita liikenteessä.

Meillä mies on aktiivinen ja puuhakas. Minä olen paljon laiskempi. Meillä on vuosien mittaan tullut melko vakiintunut työnjako. Mies leikkaa nurmikon, imuroi ja pesee lattiat, pesee auton ja tekee ruuat viikonloppuisin. Minä taas pesen ja viikkaan pyykit, teen arkiruuat ja pesen vessat. Nyt mies ei voi tehdä asioita, jotka normaalisti tekee. Niinpä minulle kasaantuu paljon tehtäviä.

Mökillä mies olisi normaalisti nauttinut puuhastelusta ruuan ja saunanlämmityksen parissa. Nytkin hän teki ruokaa, kun me kannoimme tuolit ja muut tarvikkeet hänelle. Kantaminen jäi meille muille. Kantamista riittikin, kun mökki ja saunamökki sijaitsivat rinteessä jonkin matkan päästä toisistaan.


Meillä oli juhannuksen vietossa kuusi lasta. Ikähaarukka oli 6-13. Lapset viihtyivät hyvin vedessä. Meillä oli mukana yksi kumivene, 1 tuplauimapatja ja 3 uimarengasta. Oli ihana nähdä lasten riemu. Sääkin suosi torstaina ja perjantaina. Lapset olivat vedessä lähes koko ajan. Meillä oli mukana myös useita pelejä, joita lapset pelasivat ison pöydän ääressä mökissä. Koska mökissä oli 3 pitkää pöytää, niin yksi oli varattu syömiseen, yksi piirtämiseen ja yksi peleille.

Mökkieloa helpottaaksemme teimme jo kotona pari ruokaa valmiiksi. Kaverini teki kasvossosekeiton ja me teimme makaroonilaatikon.
Muuten ruokalistalla oli makkaraa, lihapiirakkaa, kasvislihapiirakkaa, grillattuja kasviksia, uusia perunoita, kanaa, kuivakakku ja juustokakku. Mukana oli paljon hedelmiä, karkkeja, sipsejä, kasviksia ja dippejä. Aamupala valikoima oli myös runsas.Kivaa oli, mutta aloin haaveilla all inclusive-lomasta, en omasta mökistä.
Millainen juhannus sinulla oli?

16 kommenttia

 1. Oi, mä niin haluaisin joskus viettää juhannuksen jossain mökillä! Meillä ei ole omaa mökkiä eikä mies ole edes mikään mökki-ihminen. Taitaa siis jäädä haaveeksi. Uiminen ja saunominen olisi varmasti se mistä nauttisin eniten. Tuleen tuijottaminen ja järviveden liplatuksen kuunteleminen olisivat myös mieleeni. Toivottavasti sinä nautit kuitenkin juhannuksesta, vaikka hommaa jäikin paljon sinun harteillesi. Toivottavasti miehesi jalka paranee pian ja arki palaa normiuomiinsa pian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti pääset nauttimaan mökkijuhannuksesta tai kesäisestä viikonlopusta mökillä.
   Meillä oli mukava juhannus. Onhan tämä ihan silmiä avaavaa, kun mies ei voikaan tehdä kaikkea mitä normaalisti tekee.

   Poista
 2. Aikanaan tuli aina vietettyä juhannukset mökillä, mutta meillä se oli kyllä välillä yhtä työleiriä. Helpommalla pääsee kun on kotosalla tai yhdistää huvit ystävän kanssa. Ehkä mökkijuhannus ei ole minunkaan juttu, tai ei ainakaan itikoiden takia, mutta uimista kyllä on ikävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsena mökkijuhannukset olivat ihania. Saunaa, uintia ja ruokaa. Vähän veden pumppaamista. Äitinä ja aikuisena vähän erilaista. Itikoita on kyllä vähemmän kuin lapsena.

   Poista
 3. Ihanan rehellinen kirjoitus! Meillähän on se mökki Pohjois-Karjalassa ja rakastan sitä, sillä sinne liittyy niin paljon muistoja ja siellä on sielunmaisemani. Mutta viikkoa kaueampaa en siellä jaksa olla - haluan mukavuuksien pariin;)
  Me vietimme juhannusta Sauvon farmillamme läheisten kanssa - ja siellä on kaikki mukavuudet ja herkut. Ja niitä herkkuja ihan liikaa;)
  Valoisia kesäpäiviä teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teidän juhannus kuulostaa onnistuneelta! Niin vähän minussa on eräihmistä, että mökki kaikilla herkuilla ja mukavuuksilla on enemmän mun juttu kuin vaatimattomat puitteet.
   Ihania kesäpäiviä sinulle!

   Poista
 4. Oijoi, voin vaan kuvitella minkälainen homma on tuollainen määrä tavaraa saada mukaan - varsinkin kun toinen puolisko on rampana. o.O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helteessä pakatessa hiki ja ehkä tuskan hikikin virtasi.

   Poista
 5. Hahhah myönnän myös, että mökkielämä on välillä aikamoista puurtamista. Ainakin meidän kaveripiirissä, kun muut istuu vaan persepenkissä ja kaikki tehtävät kasaantuu aina minulle. Tosin tykkään puuhastella jatkuvasti ja pelkkä istuminen ei ole mun juttu, mutta olisihan se kiva olla itsekin välillä palveltavana :D

  VastaaPoista
 6. Mökkijuhannukset ovat ihan kivoja! On aina helpompaa jos mökki on oma niin tavaraa ei tarvitse raahata mukana niin paljon. Olen kauhea ihminen mutta minua nauratti se teidän kyydistä pudonnut patja :D Toivotaan ettei "lentävä patja" ole aiheuttanut mitään pahempaa liikenteessä. Jos sää suosii niin mökkijuhannukset ovat ihan parhautta. Jos sataa, on hyttysiä, mökki on pieni, vaatteita ei saa kuivaksi jne. tiedän, että hermot voivat kiristyä. Ja jos "joutuu työleirille" eli juhannuksena on ihan hirveästi tehtävää mökillä. Minusta juhannus sujuu yhtä hyvin kaupungissakin mutta ehkä ihan Helsingin ydinkeskustassa en sitä enää viettäisi. Joskus parikymppisenä sellaistakin on kokeiltu ja kovin oli autiota...
  Tsemppiä miehelle jalan kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt sää onneksi suosi! Välitän tsemppiviestin miehelle.

   Poista
 7. Ihania kuvia, etenkin nuo veneily/kajakki kuvat! 😊 Teillä on varmasti ollut touhukas juhannus!

  Itse olin mökillä yhden yön ja muuten lepäsin kotona😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mukavalta kuulostaa sinunkin juhannuksesi.

   Poista
 8. Meillä kun on tuo sama jalkatilanne miehellä niin oli oikein hyvä ratkaisu viettää juhannus kaupungissa, varsinkin kun kaikki lapset pääsivät maalle toisten vanhempiensa kanssa. Voin vain kuvitella millainen härdelli teillä on ollut pakatessa:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli tosiaan aika härdelli. Onneksi lapsista on jo paljon apua eikä meillä ole enää vauvaa tai taaperoa.

   Poista

Instagram