Vuoden 2020 kirjat

maanantai 4. tammikuuta 2021Tavoitteenani oli lukea viime vuonna 80 kirjaa. Olin ajatellut suorittaa Lastu-kirjastojen aikuisten lukudiplomin sekä lukea omasta kirjahyllystäni lukematta jääneitä kirjoja. Tavoitteet jäivät saavuttamatta. Lukudiplomiin taisin lukea vain yhden sarjakuvan ja yhden runokirjan. Omasta kirjahyllystä luin ehkä yhden kirjan. Luin ja kuuntelin kuitenkin yhteensä 71 kirjaa viime vuonna. Kirjoista 62 oli äänikirjoja ja 9 kirjoja. Edellisenä vuonna luku oli 86 (70 äänikirjaa ja 16 kirjaa). 

Tälle vuodelle en halua tehdä tavoitteita kirjojen määrän suhteen. Toki haaveissa on että lukisin enemmän oikeita kirjoja kuuntelemisen lisäksi. 

Alla on kaikki viime vuonna lukemani ja kuuntelemani kirjat. Olen lihavoinut kirjat, joista tykkäsin tai jotka olivat jollain tavalla merkittäviä minulle viime vuonna. 


Vuoden 2020 kirjat 


1. Cristina Sandu: Vesileikit  
2. Essi Kummu: Hyvästi pojat 
3. J.P. Ahonen: Villimpi Pohjola Valomerkki 
4. Mikko Gustafsson ym. Kultainen vasikka - järjestäytynyt rikollisuus Suomessa  
5. Emmi-Liia Sjöholm: Paperilla toinen 
6. Tove Jansson: Taikatalvi 
7. Gabriel Carcía Márquez: Sadan vuoden yksinäisyys 
8. Riina-Maria Metso: Miksi se ei vain lähde  
9. Jenny Colgan: Uusia lukuja ja onnellisia loppuja  
10. Eeva Kilpi: Unta vain  
11. Ulla Feldscher: Rakas, tiesitkö että olen psykopaatti? 
12. Heather Morris: Auschwizin tatuoija  
13. Heather Morris: Cilkan tarina  
14. Janne Raninen: Kutsuvat minua palkkamurhaajaksi 
15. Ina Westman: Henkien saari 
16. Adam Kay: Kohta voi vähän kirpaista 2019  
17. Hanna Ryti: Rakkaudettomuus  
18. Perttu Pölönen: Tulevaisuuden lukujärjestys  
19. Pauliina Vanhatalo: Tuulesta temmattu elämä 
20. Auli Kokkonen ym. O eli runoja päijät-hämäläisistä orgasmeista 
21. Riikka Suominen, Suhteellisen vapaata 
22. Paula Noronen, Tarja Kulho Räkkärimarketin kassa 
23. Elizabet Strout, Nimeni on Lucy Barton 2019 
24. Sayaka Murata, Lähikaupan nainen 
25. Aila Meriluoto, Mekko meni taululle
26. Laura Lähteenmäki, Sitten alkoi sade
27. Amanda Vaara, Pientä fiksausta vailla
28. Amanda Vaara, Yösähköä
29. Sanna Kiiski, Tinder-päiväkirja
30. Amanda Vaara, Heti vapaa
31. Celeste Barber, Tämä on haaste 
32. Astrid Swan, Viimeinen kirjani - Kirjoituksia elämästä 
33. Ilana Aalto, Paikka kaikelle - Miten tavaratulva syntyy ja kuinka se padotaan? 34. Paolo Giordano, Tartunnan aikaan  
35. Helena Jouppila, Sanna Wallenius, Neloset - Jouppilan sisarusten tarina
36. Maaret Kallio, Voimana toivo 
37. Matilda Gustavsson, Yhdeksästoista jäsen 
38. Leila Tuure, Väistyvän veden kaupunki 39. Kevin Kwan, Ökyrikkaat aasialaiset 
40. Tiina Katriina Tikkanen, Toinen silmä kiinni 
41. Kevin Kwan, Ökyrikas tyttöystävä 
42. Leila Tuure, Kauppamiesten sukua 
43. Philip Teir, Neitsytpolku 
44. Ta-Nehisi Coates, Vesitanssija 
45. Trevor Noah, Laiton lapsi - Värikäs nuoruuteni Etelä-Afrikassa 
46. Jenny Colgan, Majakanvaloa ja tuoreen leivän tuoksua 
47. Leila Tuure, Kauppamiehen tytär
48. Sara Strindberg, Rakkauden Antarktis
49. Yuval Noah Harari, Homo Deus - Huomisen lyhyt historia
50. Leila Tuure, Kauppamiehen perintö
51. Maria Pettersson, Historian jännät naiset: merirosvoja, meedioita, varkaita ja vakoojaprinsessoja 
52. Antti Holma, Kaikki elämästä(ni) 
53. Kate Quinn, Koodinimi Alice 
54. Elina Kilkku, Mahdoton elämä
55. Leila Tuure, Hatuntekijä
56. Liina Putkonen, Jäätynyt tyttö
57. Jenni Kokander, Sukupuuttoon kuolleiden planeetta
58. Miika Nousianen, Pintaremontti
59. Liina Putkonen, Palava poika
60. Adam Kay, Kolme yövuoroa jouluun on
61. Delia Owens, Suon villi laulu
62. Jenni Pääskysaari, Pääskysaari ja Suomen parhaat 
63. Noora Vallinkoski, Perno Mega City
64. S.K. Tremayne, Jääkaksoset
65. Kari Karkola, Kuolema - oikeuslääkäri selvittää 
66. Terhi Kokkonen, Rajamaa 
67. Laurent Gounelle, Matka yli onnen esteiden 
68. Pasi Pekkola, Kaikki isäni naiset 
69. Richard Shepherd, Epäluonnolliset syyt - Oikeuspatologin elämä ja monet kuolemat 
70. Sofia Lundberg, Toinen puoli sydäntä 
71. Eeva Kolu, Korkeintaan vähän väsynytKirjat, jotka jäivät mieleen

Cristina Sandu, Vesileikit 

Kirjassa on kerrottu kuuden naisen koskettavat ja surullisetkin tarinat novellimaisen lyhyesti. Sanat ja lauseet ovat harkittuja. Kirja jätti paljon kertomatta, mutta minä täytin tyhjät tilat sujuvasti omilla kuvitelmillani. Vaikuttava kirja, jota jäin miettimään myös lukemisen jälkeen. 


Emmi-Liia Sjöholm,  Paperilla toinen

Sjöholmin esikoiskirja puhutti ihmisiä paljon alkuvuodesta. Kirja kertoo rakkaudesta, halusta ja itsensä etsimisestä. Kirja sai minut miettimään omaa elämääni ja myös laajemmin nuorten naisten elämää Suomessa. Lukiessa mietin paljon omaa kasvuani naiseksi ja äidiksi. Sain siis myös terapiaa äänikirjapalvelun kuukausimaksun hinnalla.


Riina-Maria Metso, Miksi se ei vain lähde?

Tietokirja parisuhdeväkivallasta, jossa on sekä Metson omia kokemuksia että hänen haastattelemiensa naisten kokemuksia. Pakko myöntää että itsekin olen sortunut ihmettelemään, että miksi naiset sietävät väkivaltaa. Miksi he eivät vain lähde, mikä heissä on vikana? Kirja avasi silmiäni asian suhteen. Usein on vain huonoa tuuria, että joutuu väkivaltaltaiseen suhteseen. Ihmisellä on voinut olla jopa liian hyvä ja turvallinen elämä, joten hän ei tunnista väkivallan ensimerkkejä. Heather Morris, Auschwizin tatuoija  

"Lale Sokolov on Auschwitz-Birkenaun keskitysleirin vanki, joka saa tehtäväkseen tatuoida numerot toisten vankien käsivarsiin. Työ leirin tatuoijana tarkoittaa, että Lale on muihin vankeihin nähden varsin turvassa. Leirillä Lale todistaa kauheita tapahtumia – mutta myös urheita tekoja ja myötätuntoa. Auschwitzin tatuoija on tositarinaan perustuva romaani slovakialaisen Lale Sokolovin vaiheista ja uskomattomasta selviytymisestä Auschwitz-Birkenaun tuhoamisleirillä. Se on henkilökohtainen selviytymistarina ja kertomus toivosta, rakkaudesta ja rohkeudesta sekä pysäyttävä kuvaus yhdestä maailmanhistorian kammottavimmista ajanjaksoista." Kuuntelin kirjan parissa päivässä. Tätä ei vain voinut jättää kesken. Lale Sokokovin tarina on uskomaton ja Heather Morris kertoo tarinan taitavasti ja koskettavasti. Jotta me emme koskaan unohtaisi! 


Paula Noronen, Tarja Kulho - Räkkärimarketin kassa

Ihanat Tarja Kulho ja Reijo Perniö! Paula Norosen Tarja Kulho Räkkärimarketin kassa on hauska kirja. Tuli ihanan nostalginen olo. Olen kunnellut Tarjan juttuja radiosta joskus kauan sitten. Jutut naurattivat yhä. Tämä pitää kuunnella ehdottomasti äänikirjana, koska Noronen lukee kirjan itse. 


Amanda Vaara, Pientä fiksausta vailla

Kolme etäopiskelevaa koululaista, yksi eskarilainen, etätöitä tekevä mies ja kaksi hoitolasta sekä kevään koronatilanne oli kombo, joka vaatii paljon kävelylenkkejä luonnossa sekä kevyttä lukemista. Amanda Vaaran kolmeosaisen kirjasarjan ensimmäinen osa kertoo burnoutista toipuvasta ja eronneesta Venlasta. Venla jättää elämän kaupungissa ja työn kiinteistövälittäjänä sekä ostaa vanhan kansakoulun, johon hän perustaa majatalon.  Amanda Vaara on kirjailija Niina Hakalahden sivupersoona.
Ilana Aalto: Paikka kaikelle - Miten tavaratulva syntyy ja kuinka se padotaan? 

En tiedä aiheuttiko kevät vai korona minulle pienen siivous- ja järjestelyinnon. Kaikenlaiset oppaat ja selfhelp-kirjat jäävät minulta yleensä lukematta. Jokin niissä ärsyttää ja ahdistaa. Ilana Aallon Paikka kaikelle oli virkistävä poikkeus. Kirja ei antanut suoria ohjeita siitä, miten minun tulee toimia. Kirja kertoi ennemminkin sen, miksi toimin niin kuin toimin. Kirjassa oli kiinnostavaa kulttuurihistoriallista tietoa. Asiaa mm. piilomainonnasta ja perheiden työnjaosta. 


Matilda Gustavsson, Yhdeksästoista jäsen 

Kirjallisuuden Nobelia jakava Ruotsin akatemia joutui kriisiin syksyllä 2017. Kohu alkoi #metoo-kampanjan aikana, kun 18 naista kertoi yhden akatemian jäsenen puolison harjoittaneen yli 20 vuotta seksuaalista häirintää. Ruotsalainen toimittaja Matilda Gustavsson oli Dagens Nyheterissä julkaistun lehtijutun takana. Gustavssonin kirja Yhdeksästoista jäsen - Ruotsin Akatemian romahdus paljastaa tapahtumat ja taustat lehtijutun tekemisestä.
Kevin Kwan: Ökyrikkaat aasialaiset 

Kwanin kirjaa on kehuttu paljon ja siitä on tehty elokuvakin. Kehut eivät ole turhia. Viihdyin mainioisti tämän kevyen ja överin hömpän parissa. Kirja kertoo ökyrikkaista aasialaisista, jotka enemmänkin huvittivat, kun aiheuttivat kateutta yksityisine lentokoneineen ja huonosta palvelusta ärsyyntyneinä ostamine hotelleineen. Kirja aloittaa trilogian, joka sopinee kevyeksi lomakuunneltavaksi.  


Trevor Noah, Laiton lapsi - Värikäs nuoruuteni Etelä-Afrikassa

Trevor Noah kertoo värikkäästä ja uskomattomasta lapsuudestaan ja nuoruudestaan Etelä-Afrikassa hauskasti stand up-koomikon keinoin, vaikka aihe ei ole oikeastaan yhtään hauska. Minun on ainakin pakko tunnustaa, etten tiennyt miten Apartheid toimi. En esimerkiksi tiennyt, mitä eroa on mustilla ja värillisillä. Sara Strindsberg,  Rakkauden Antarktis

Miten voikaan kirjoittaa niin kauniisti paloittelusurmasta, huumeidenkäytöstä ja prostituutiosta! 


Maria Pettersson, Historian jännät naiset: merirosvoja, meedioita, varkaita ja vakoojaprinsessoja

Mielenkiintoinen tietokirja esittelee yli 50 historian voimanaista, jotka ovat jättäneet jälkensä historiaan, mutta joista vain harva on kuullut. Kirjan naiset ovat sankarillisia, rohkeita, törkeitä ja uskomattomia. Luin kirjan osittain E-kirjana ja välillä kuuntelin äänikirjana. Voimaannuttavaa ja sivistävää luettavaa! Yleareenasta löytyy podcast: Maria Pettersson ja historian naiset  


Antti Holma, Kaikki elämästä(ni)

Viihdyin Antti Holman itsensä lukeman Kaikki elämä(ni) äänikirjan parissa. Hauskaa, mutta myös ajatuksia herättävää kuunneltavaa.


 Kate Quinn, Koodinimi Alice

Kate Quinnin Koodinimi Alice kertoo kahdesta naisesta. Ensimmäisen maailmansodan aikaan Ranskan vakoojaverkostoon rekrytoidusta naisvakoojasta sekä serkkuaan etsivästä epäsovinnaisesta amerikkalaisesta. Tarina etenee sujuvasti kahdessa ajassa. Kirja imaisi mukaansa. Ajattelin jo kirjaa lukiessa, että haluan tietää enemmän naisvakoojista. Olikin positiivinen yllätys, että kirjan lopussa oli tietoa kirjan taustoista sekä siitä, mikä oli faktaa ja mikä fiktiota. 


Liina Putkonen, Jäätynyt tyttö

Minä en ole vuosiin lukenut dekkareita. Olen ajatellut niiden olevan liian pelottavia ja ahdistavia minulle. Syksyllä tapasin kaksi dekkaria kirjoittaneen toimittaja Liina Putkosen pr-matkalla Ahvenanmaalla. Yhteisissä keskusteluissa kuulin ihmisten kyselevän Liinalta hänen kirjoistaan. Kiinnostuin niin paljon, että päätin uskaltautua kuuntelemaan Jäätynyttä tyttöä. Koukutuin kirjaan ja kuuntelin sen nopeasti loppuun. "Kirjassa löytyy kuollut teinityttö lumiselta koulun pihalta. Tyttö on polvillaan, kuin rukoukseen jäätyneenä. Rikospoliisi Linda Fors, entinen toimittaja saa murhan tutkittavakseen. Murhassa on piirteitä, jotka suuntaavat epäilykset kunniamurhan suuntaan.Tiedon vuotaminen julkisuuteen saa vihaisia kansalaisia kaduille ja pian myös sisäministerin on puututtava asiaan. Ministeri edustaa kansallismielistä puoluetta, jota hänen vaimonsa käytännössä johtaa. Vaikuttaa siltä, että poliitikko perheineen kytkeytyy tutkittavaan tapaukseen." Vaikka kirjassa on paljon rankkoja teemoja - rasismi, huumeet, seksuaalinen hyväksikäyttö, maahanmuutto ja uskonnot, niin juoni etenee sujuvasti kohti yllättävää loppua. Itse yllätyin myös siitä, että taidankin tykätä dekkareista ahdistumisen ja pelkäämisen sijaan.  Noora Vallinkosken Perno Mega City

Vallinkoski kuvaa osuvasti lapsuutta ja elämää vuokratalossa Pernon kerrostalolähiössä 80-90-luvuilla. Kiehtova ja aidosti kuvattu aikamatka, joka herättää paljon tunteita lukijassa. Kirjan päähenkilö on lapsi, Hanna. Minun olisi tehnyt monta kertaa mieli ottaa Hanna syliin ja sanoa, että hän on arvokas ja kyllä kaikki järjestyy. Pasi Pekkola, Kaikki isäni naiset 

Lahtelainen kirjailija Pasi Pekkola oli minulle enestään tuntematon. Hänen neljättä ja uusinta kirjaansa Kaikki isäni naiset suositeltiin minulle, kun kävin ottamassa koronanäytettä yhden asiakkaan kotona Lahdessa. Vaikutuin kirjasta niin paljon, että valitsin sen luettavaksi lukupiirissämme. Kirjassa kansainvälisesti tunnetun ja arvostetun ilmastotutkija Tapani Luodon törkeät väärinkäytökset tulevat julki. Kirja kertoo, miten Luodon omat, jo aikuiset lapset sekä entinen vaimo suhtautuvat asiaan. Erityisen kiinnostavaa luettavaa oli Luodon pojan, Aleksin osuus. Kuuntelin kirjan äänikirjana ja tykkäsin siitä, että kirjassa oli kaksi lukijaa. Mies ja nainen. 


Richard Shepherd, Epäluonnolliset syyt - Oikeuspatologin elämä ja monet kuolemat 

Tämän vuoden joulukirjani oli Richard Shepherdin Epäluonnolliset syyt -Oikeuspatologin elämä ja monet kuolemat. Kirjassa pääsi seuraamaan oikeuspatologian kehittymistä ja muuttumista 80-luvulta nykypäivään sekä myös Shepherdin henkilökohtaista kasvua oikeuspatologina sekä yksityiselämässä.  


Löytyykö kirjalistaltani tuttuja kirjoja? Mitkä kirjat sinulla jäi viime vuodesta mieleen?Vuonna 2019 lukemani kirjat löytyvät 16 kirjaa ja 70 äänikirjaa- postauksesta.

Minulla on myös kirjoihin keskittyvä instagramtili nimeltä minnankirjahylly

10 kommenttia

 1. Mulla on juuri luettavana tuo Korkeintaan vähän väsynyt, loistava kirja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korkeintaan vähän väsynyt oli mielenkiintoista ja ajatuksia herättävää kuunneltavaa.

   Poista
 2. Onhan tuossa ihan huippu määrä kirjoja! Ökyrikkaat aasialaiset olen katsellut Netflixistä viime kesän tienoilla. Kovasti leffaakin hehkutettiin, mutta minusta se loppupeleissä oli aika perinteinen rakkaustarina, tosin hauskoilla lisillä :)
  Ihanaa viikkoa sinulle Minna <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on tavoitteena katsoa tänä vuonna enemmän elokuvia ja sarjoja.
   Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 3. Auschwizin tatuoijan olen lukenut itsekin, nyt luen Auschwitzin apeteekkaria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on Auschwizin apteekkari lukulistalla. Lukulistallani on tosin sata muutakin kirjaa...

   Poista
 4. En tainnut lukea yhtään kokonaista kirjaa viime vuonna jos satukirjoja ei lasketa 😅 tuo paikka kaikelle olisi sellainen jonka näistä sun lukemista haluaisin lukea 😊 Me käytiin kyllä viime vuonna ennätys määrä kirjastossa mutta en vaan ehtinyt tai malttanut ottaa aikaa lukemiselle tarpeeksi 😅😅

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse löydän helpommin aikaa äänikirjoille, kun kirjojen lukemiselle.

   Poista
 5. Hieno lista! Olet ehtinyt lukea paljon.
  Auschwizin tatuoija jäi minunkin mieleen ja pitkäksi aikaa. Vuosi 2020 oli hyvä kirjavuosi. Katsotaan mitä tämä vuosi tuo tullessaan. Hyvä, että nostit esiin tuo Liina Putkosen kirjan, se täytyy jossakin vaiheessa lukea. Tässä on hyvä lukulista tutkailla ja kirjoihin tarttua.
  Kiitos Minna <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos listasta löytyy lukuvinkkejä. Hyvää kirjavuotta 2021!

   Poista

Instagram