Miten kävikään uuden vuoden lupausten kanssa?

maanantai 18. tammikuuta 2021

Minä en tehnyt viime vuodelle varsinaisia uuden vuoden lupauksia. Yleensä minulla on ollut tapana rikkoa kaikki uuden vuoden lupaukset heti vuoden alussa. Tein kuitenkin viisi tavoitetta vuodelle 2020. Ne olivat ruokahävikin vähentäminen, liikunnan lisääminen, 80 kirjan lukeminen tai kuunteleminen,  ilon ja luovuuden lisääminen sekä uusi työ. Miten minulle kävikään näiden tavoitteiden kanssa? 
1. Ruokahävikkiä olemme pystyneet hieman vähentämään. Mies on ollut ruokahävikin vähentämisessä tärkeässä asemassa. Hän on tehnyt etätöitä maaliskuusta alkaen ja syönyt lounaaksi usein edellisen päivän ruokia eli ruokahävikkiä ei päässyt syntymään niin paljon kuin aiempina vuosina. Mies on hyvä loihtimaan jämistä erilaisia annoksia yhdistelemällä ja maustamalla ruokia. Kun minä vain lämmittäisin ruuan mikrossa, niin mies ottaa esiin paistinpannun ja mausteet. Esimerkiksi pannulla lämmitetty ja maustettu riisi on todella hyvää. Toki meillä olisi vieläkin parantamisen varaa ruokahävikin vähentämisen suhteen. Ruokien etukäteen suunnitteluakin pitäisi lisätä.


2. Liikunnan lisääminen onnistui ainakin työmatkaliikunnan osalta. Aloitin elokuussa uuden työn ja pyöräilin työmatkat joulukuuhun saakka. Nyt olen kävellyt työmatkat. Vuosi sitten sain joululahjaksi 10 kerran salikortin. Sitä en käyttänyt kertaakaan. Eiköhän tuo kortti ole jo vanhentunut. Kesällä innostuin suppailemisesta. Vuoden aikana kävin monet kerrat kävelylenkillä ystäväni ja hänen koiransa kanssa. Eli mitään huimaa liikunnan lisäämistä ei tapahtunut, mutta ainakaan en vähentänyt liikkumista.
3. 80 kirjaa jäi saavuttamatta. Vuonna 2019 luin ja kuuntelin yhteensä 86 kirjaa. Viime vuonna luku oli 71 eli jäin 9 kirjan päähän tavoitteestani. Tälle vuodelle en aio asettaa päätavoitteeksi lukemisessa mitään tiettyä lukumäärää. Haluan lukea ja kuunnella viihdyttäviä, mielenkiintoisia, yllättäviä ja erilaisia kirjoja. Ehkä keksin vuoden aikana jonkin tietyn lukutavoitteen tai sitten en.

Minun on vaikea laittaa lukemiani kirjoja paremmuusjärjestykseen. Eri päivinä ja eri tilanteissa viihdyn erilaisten kirjojen parissa. Kaikki viime vuonna lukemani kirjat löytyvät Vuoden 2020 kirjat-postauksesta. Kannattaa käydä kurkkaamassa, jos kirjavinkit kiinnostaa.  


4. Yhtenä tavoitteenani oli Ilon ja luovuuden lisääminen. Elämämme on ollut aikataulutettua ja kiireistä. Töiden jälkeen ohjelmassa on ruuanlaittoa, kaupassakäyntiä ja lasten kuskausta treeneihin. Pakollinen pysähtyminen tuli keväällä koronarajoitusten astuessa voimaan ja lasten harrastusten jäätyä tauolle. Vietimme enemmän aikaa perheen kanssa. Kävimme joka viikko yhdessä metsäretkellä. Oli enemmän aikaa pysähtyä, vaikka toki lasten etäopiskelu toi omat haasteensa. Kun harrastukset taas jatkuivat tauon jälkeen olen ollut tarkempi omasta ajastani. En enää peru automaattisesti omia menojani kuljettaakseni lapsia, vaan yritän järjestää heidän treenikuljetuksensa muulla tavoin. Kun aikatauluissa on väljyyttä, jää mahdollisuus ilolle ja luovuudelle. Minulle mieleistä luovaa tekemistä on kännykkäkuvaus, bullet journal ja neulominen. 


5. Minulla on ollut Uusi työ suunnitelmissani jo pidemmän aikaa. Olin päättänyt lopettaa työni perhepäivähoitajana kesällä 2020. Siitä, mitä uusi työ voisi olla, minulla ei ollut minkäänlaista ajatusta. Koulutukseltani olen sairaanhoitaja, mutta olen ollut 10 vuotta pois hoitotyöstä. Lopetettuani perhepäivähoitajana ehdin olla vain pari viikkoa ilman töitä ennen kuin aloitin nykyisessä työssäni koronanäytteenotossa. Tämä väliaikainen työ sopii minulle hyvin juuri nyt, koska en vieläkään tiedä missä haluaisin olla töissä.   
Vuodelle 2021 en ole tehnyt lupauksia tai tavoitteita. Olen ajatellut, että voisin tehdä unelmakartan tälle vuodelle, mutta vielä en ole sitä tehnyt. Ainakin minun pitäisi löytää uusi työ. Toiveissa on, että tämä koronanäytteiden ottaminen tässä mittakaavassa loppuisi.   


Miten teillä kävi tavoitteiden ja uuden vuoden lupausten kanssa vuonna 2020?


Onko teillä tavoitteita vuodelle 2021? 

12 kommenttia

 1. Itsekkään en tee uuden vuoden lupauksia, tavotteita on kyllä ja se on tuo make nine -haaste.

  VastaaPoista
 2. Itsekään en harrasta lupauksia, tavoitteita elämässä pitää kyllä olla :)

  VastaaPoista
 3. Hurrrrrja määrä kirjoja!! Mä otin 2019 haasteeksi lukea 12 kirjaa, ja sain 8 luettua. Tämä oli minulle TODELLA kova suoritus, koska en ennen lukenut yhtäkään kirjaa vuodessa, ja neljä kahdeksasta oli yli 500 sivuisia kuitenkin. Viime vuonna luin enää kaksi, pitääkin siis virittäytyä siinä taas tänä vuonna :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman äänikirjoja minunkin lukuni olisi paljon pienempi. Nykyään niin moni asia vie aikaa kirjoilta.

   Poista
 4. Paljon hyviä juttuja siellä v 2020, vaikka paljon muutoksiakin. Ja hyvin selvisit kaikesta. Valoisaa uutta viikkoa <3<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa viikkoa myös sinulle!
   Vuosi 2020 kohteli minua myös hyvin, vaikka oli rajoituksia, pelkoa ja epävarmuutta.

   Poista
 5. En ole vuosiin lupaillut mitään, mutta haaveillut olen. Haaveista tuli totta uuden työn myötä ja nyt tämän vuoden haaveena olisi, että työt nykyisessä paikassani jatkuisivat.
  Ihanaa viikkoa sinulle Minna <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti saat jatkaa nykyisessä työpaikassasi! <3

   Poista
 6. Tuo ilon ja luovuuden lisääminen on kyllä hyvä tavoite! 🤩 Mie ajattelin tehneeni tavoitteita koko vuodelle, mutta mun pitää ottaa ne tarkasteluun ja katsoa uudestaan, koska en enää muista niitä.... 😅

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iloa ja luovuutta päiviisi! :) Ja ehkä hieman pysähtymistä. Jos ne tavoitteetkin sitten muistuisivat mieleen.

   Poista

Instagram