Kaksplussan blogiverkoston joulukalenteri: Tonttukalenteri eli Elf on the shelf

sunnuntai 8. joulukuuta 2019
Tervetuloa Kaksplussan verkostoblogien joulukalenteriin! Joulukalenteriluukuista löytyy ihania leivonnaisia, itsetehtyjä lahjoja sekä koristeita, kauniita kattauksia ja jouluisia somistuksia, jotka johdattavat sinut ja perheesi Joulun tunnelmaan. Rauhallista ja lämmintä joulumieltä toivottaa Kiljusten blogi!Tänä vuonna joulukuun ensimmäisenä päivänä meidän keittiönpöydältä löytyi lappu, jossa oli viesti tontulta. Siinä luki kaunokirjoituksella:

Hei lapset!
Auttakaa minua! Olen pulassa, enkä pääse pois.
Ystäväni Pukki yrittää auttaa minua, mutta hän tarvitsee teidän apuanne!
T: Tonttu


Pienen miettimisen ja etsimisen jälkeen lapset keksivät kenestä Pukista oli kysymys ja mistä Pukki ja tonttu löytyivät. Tonttu oli vankilassa, mutta onneksi kalterit olivat karkkikeppejä ja lapset saivat pelastettua tontun.  
Seuraavana päivänä Tonttu löytyi eteisestä kiitoskirjeen kera. Tonttu oli tehnyt lapsille kiitokseksi pelastamisestaan Lumiukon. Harmi vain, että lumiukko oli sulanut lämpimässä eteisessä.

Joulukuun aikana Tonttu on löytynyt ulkoa jäätyneenä.
Hän on löytynyt sohvan takaa kakalta.
Hän on ollut kananmunakennojen vierestä keittiöstä. Kananmunakennon sisältä löytyi yllättäen hieman erilaisia munia. 
Leivontapäivänä tonttu löytyi keittiöstä tekemästä "lumienkeliä" jauhojen seasta.
Eilen tonttu oli joutunut taas pulaan. Meillä on mietitty onko Frozenin Elsa paha, vai yrittikö hän auttaa Tonttua. Olemme päätyneet jälkimmäiseen vaihtoehtoon. Legoista on mietitty, ovatko he pahiksia vai hyviksiä. Sitä emme vielä tiedä, kuka laittoi Tontun tonttuvankilaaan. Omat lapseni ja hoitolapseni pääsevät seuraamaan Tontun touhuja täällä meillä. Muiden on mahdollista seurata meidän tonttukalenteria Instagramissa. Joka aamu aukeaa uusi luukku Instastooriesin puolella tililläni Minnakil. Olen tallentanut kalenterin myös kohokohtiin, josta Tonttukalenterin näkee alusta alkaen. Tervetuloa mukaan seuraamaan Tontun touhuja! Mitä kaikkea ehtiikään vielä tapahtua ennen jouluaattoa!
Tämä Tonttukalenteri ei todellakaan ole oma keksintöni, vaan idea on lähtöisin Yhdysvalloista. Elf on the shelf-sadusta ja tonttuhahmosta kumpuava kalenteri-idea on kasvattanut suosiotaan viime vuosina myös Suomessa. Minä en ollut viime vuonna kuullutkaan tällaisesta ja nyt olen törmännyt Instagramissa erilaisiin tonttuihin ja heidän puuhiinsa jo useammalla tilillä. Ideana on, että tonttu saapuu joulukuussa katsomaan, ovatko lapset kilttejä. Tarinan mukaan tonttu palaa öisin raportoimaan joulupukille lasten edesottamuksista. Aamulla tonttu palaa aina eri paikkaan ja lasten tehtävä on etsiä hänet. Minä en ole korostanut meidän tonttukalenterissa sitä, että Tonttu raportoisi lasten kiltteydestä joulupukille. Meidän neljästä lapsesta vain nuorin uskoo joulupukkiin. Vanhin lapsistamme on seurannut tätä meidän tonttukalenteria lähinnä vain Instagramin kautta. Nuorin etsii innokkaimmin tonttua aamuisin. Yksi lapsista arveli joulukuun ensimmäisenä päivänä, että Tonttu jaksaa tätä kalenteria korkeintaan 5 päivää!

Minusta ei olisi tekemään kalenteria, jossa pitäisi olla joku yllätys tai tekeminen joka päivälle. Tämä Elf on the shelf-tyyppinen kalenteri sopii minulle paremmin. Välillä voi olla lapsille jotain herkkuja, jos olen muistanut niitä hankkia. Aina ei tarvitse olla. Esimerkiksi Pinterestistä löytyy paljon ideoita siihen, mitä tonttu voi tehdä. Minä tallensinkin jo ennen joulukuuta Pinterestiin yli 24 erilaista ideaa tontun tehtäviin. Myös Youtubesta löytyy videoita aiheesta. Mukana on hieman enemmän valmisteluja vaativia juttuja sekä viime hetken paniikissa toteutettavia tonttuiluja. Minua ihastutti tässä kalenterissa erityisesti se, että aina ei tarvitse olla yllätyksenä karkkia tai tavaraa. Eikä edes mitään yhteistä tekemistä, esimerkiksi leipomista. Joka päivä ei sellaiseen olisi aikaa. Minä en halunnut tästä kalenterista lisästressiä itselleni, mutta haluan kuitenkin ilahduttaa lapsiani. Tämän on tarkoitus olla hyvän mielen kalenteri. Lapset saavat kokea etsimisen ja löytämisen ilon, kun he etsivät tonttua ja löytävät hänet tekemästä jotain yllättävää tai hauskaa. Itse saan seurata lasten reaktioita.Minkälaisia kalentereita teiltä löytyy?

Onko muita Elf on the shelf tonttuja?


Ps. Vielä teillekin ehtisi muuttaa Tonttu ennen joulua! Kaupoissa myydään Elf on the shelf tonttuja. Minä en ostanut sellaista, vaan meillä seikkailee vanha Mailegin tonttu. Tontun saisi aseteltua erilaisiin asentoihin parhaiten, jos sillä on pitkät rautalankaa sisältävät kädet ja jalat.


Eilen Kaksplus blogiverkoston luukku avautui Laella-blogissa otsikolla Joulu ilman stressiä.
Huomenna luukku aukeaa Saron blogissa.16 kommenttia

 1. En kestä, ihan huippu kalenteri :D Kakkaava tonttu :D

  VastaaPoista
 2. Aikuisten perheestä löytyy suklaa- ja kosmetiikkakalenteri. Jälkimmäistä en ollut koskaan ennen hankkinut, mutta nyt hankin merkiltä, jota olen käyttänyt muutenkin. Tuntuu kivalta tavalta päästä kokeilemaan tuotteita pieninä pakkauksina ja saada kerättyä pieniä purkkeja paljon matkailevan käyttöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä! Minä katselin pitkään L'Occitanen kalenteria. Jätin kuitenkin hankkimatta. Tämä tavarapaljous kotona (kaikki ei minun) ahdistaa.

   Poista
 3. Ihan mahtava idea! :D Meillä on neidillä tänä vuonna ainoastaan Muumien satujoulukalenteri :)

  VastaaPoista
 4. Tää on kyllä tosi kiva idea, olen tykännyt instagramissa seurailla tämän tontun puuhia! :) Mukavaa joulun odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tänä vuonna löytyy monia tonttuja instasta. :)

   Poista
 5. Ihan mahtava idea tämä tonttukalenteri. En ole tällaisesta ennen kuullutkaan.
  Töissä meillä on vain kuvakalenteri, mutta isommille lapsille on vähän jotain extraa tiedossa vielä ennen joulujuhlia.
  Mukavaa sunnuntaita sinulle Minna <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin luin tästä vasta vähän ennen joulukuuta. Nyt nämä Elf on the shelf tontut näyttää lisääntyneen.

   Poista
 6. Tää on niin hyvä! Meidän 9-vuotiaan kanssa on seurattu Instassa ja voi niitä ällistyneitä ilmeitä, kun tonttu väänsi torttua ja sitten se oli siellä jääkuution sisällä! We want more! :D

  Mahtavaa joulun odotusta sinne teille!

  VastaaPoista
 7. Ihana joulukalenteri! Todella kekseliäitä juttuja ja hyvä kuulla, että tontutkin käyvät kakalla :D
  Ihan huippua juttuja :D

  VastaaPoista
 8. Ihana joulukalenteri, ehkä ensi vuonna voisin toteuttaa tälläisen itsekin. Alesta vois katsoa tontun🤔😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tonttuilee joku vuosia sitten meille muuttanut tonttu. Hän on heittäytynyt tänä vuonna ihan villiksi. :D

   Poista

Instagram