Viikko 15 ja mietteitä alkoholista

tiistai 16. huhtikuuta 2019
Tässä olisi taas asioita, jotka jäivät mieleen viime viikolta. Tämä viikko on alkanut ihanan aurinkoisilla päivillä. Tuntuu, että energiaa ja iloista mieltä on heti paljon enemmän kun aurinko paistaa. Nyt palataan vielä viime viikkoon.


Viikon kirja:

Ani Kellomäki, Tiedostavan siemailun taito

Mediassa on puhuttu siitä, miten sosiaalinen media on täynnä positiivisia viestejä alkoholinkäytöstä. Instagramissa keski-ikäiset naiset (myös minä) julkaisevat kuvia kuohuviinilaseista ja hienoista drinkeistä. Ani Kellomäen loppuvuodesta ilmestynyt Tiedostavan siemailun taito on ollut herättämässä tätä keskustelua. Kirja on puheenvuoro tiedostavamman alkoholinkäytön puolesta. Kirja tarjoaa välineitä oman alkoholinkäytön tarkasteluun, lopettamiseen tai vähentämiseen. Kirjan tarkoitus ei ole kieltää alkoholin käyttöä. Se on kannanotto alkoholinkäytön arkipäiväistymistä vastaan. Kirjan on tarkoitus herätellä huomaamaan, miten paljon arjessa on tilanteita, joissa alkoholi on läsnä vaikka sitä ei erityisesti haluaisikaan.  Onko sinusta ok juoda alkoholia arkiaamuna? Oletko tykännyt kuohuviinikuvasta, joka on otettu  lentokentän baarissa aamulla ennen lentoa? Alkoholi voi olla läsnä onnellisissa ja nautinnollisissa tilanteissa, mutta se itsessään ei ole onnen ja nautinnon aiheuttaja.

En koe, että minulla olisi tarve vähentää omaa alkoholinkäyttöäni. Alkoholinkäyttöni on vähentynyt ihan tiedostamattakin. Saunaolut tai saunasiideri eivät kuulu meillä automaattisesti viikonloppuihin. Emme myöskään avaa viinipulloa ruuan kanssa montaakaan kertaa vuodessa. Mielellään kippistän kuohuviinillä, mutta sitä ei tapahdu joka viikko tai edes joka kuukausi. Kirja sai minut kuitenkin miettimään sitä, haluanko jakaa alkoholia kuvia somessa. Nyt tuntuu, että en halua. On tutkittu, että jo alkoholikuvien näkeminen saa ihmisen tekemään mieli alkoholia. Haluanko minä innostaa muita juomaan alkoholia? Vastaus on en. Toisaalta en myöskään halua tuntea syyllisyyttä siitä, että joskus kippistän vettä vahvemmalla.


Muun muassa nämä lehtijutut olen lukenut:

Mistä tiedät, että keski-ikäinen lähtee lomalle tai viettää parisuhdeaikaa?

Jäikö juomaputki päälle? Alkoholista kieltäytyminen on tehty mahdottomaksi.Viikon lounas- ja välipalalista:

Ma: Italianpata soijarouheesta, salaatti
Vp: viili + mangosose
Ti: makarooni, jauhelihakastike, tomaatti + kurkku
Vp: riisipiirakka, omena
Ke: riisi, uunibroileri, salaatti
Vp: maissihiutaleet, banaani
To: munakas, kukkakaali, parsakaali
Vp: riisipuuro
Pe: peruna, porkkana, uunikala, tomaatti + kurkku
Vp: leipä, hedelmiä

Viikon ruokia miettiessäni olen taas lueskellut päiväkotien ruokalistoja. Lounaalla ja välipalalla on tarjolla aina myös leipää. Tarjoilen ensin ruuan. Leipää saa ruokailun loppupuolella jos haluaa. Omat lapseni ovat ainakin olleet sellaisia leivän puputtajia, että jos leivällä aloittaa voi muu ruoka jäädä syömättä.


Viikon henkisen kasvun paikka:

Toisella pojalla piti olla lauantaina koristurnaus. Sinne oli kutsuttu läheisiäkin katsomaan. Poika sairastui maanantaina flussaan ja kurkkukipuun. Astmakin paheni. Tauti vaati antibioottikuurin ja me vanhemmat emme päästäneet poikaa pelaamaan. Kasvattava kokemus. Meille kaikille. Oletko pitänyt parhaimmillaan 16 tuntia viikossa urheilevaa lasta urheilukiellossa? Voin suositella vain äärimmäisessä pakossa.

Viikon juhlat:

Isäni täytti huhtikuussa vuosia ja me kävimme porukalla syömässä Vierumäellä Sportti baarissa. Seurueen lapset ja aikuiset viihtyivät hyvin.

Viikon turnaukset:

9-vuotiaalla tytöllämme oli launataina futisturnaus Helsingissä. Mies oli lupautunut kuljettajaksi. Onneksi turnaus oli jo aamupäivällä, sillä iltapäivällä mies ja esikoinen hyppäsivät bussiin ja lähtivät Joensuuhun turnausmatkalle. Joensuusta tultiin sunnuntaina puolen yön jälkeen kotiin mitalit kaulassa. Me täällä kotona seurasimme ensimmäistä peliä live-seurannan kautta. Finaalipelissä live-seuranta ei enää toiminutkaan, mutta paikalla olevat vanhemmat olivat onneksi aktiivisia Whatsappin päivittäjiä ja me pysyimme ajantasalla pelin jännittävistä tilanteista.

Suomen naisjääkiekkoilijoiden turnausta seurasin vain sen verran, mitä television vaalivalvojaisissa näytettiin. Lenpipelaajani löytyvät edelleen omien lasten joukkueista, enkä muuten juuri urheilua seuraa.


Emme käyneet virpomassa, mutta meillä kävi monia noitia, velhoja ja eläimiä.

Entäs minä?

Ööö... Kuuntelin äänikirjoja, kävin lenkillä, kävin kolme kertaa Kärkkäisellä työntämässä ostoskärryjä ulkoa sisälle ja tein monta uutta sivua Bullet Journaliin.Miten sinun viikkosi sujui?


Aurinkoista pääsiäisviikkoa!


12 kommenttia

 1. Olen miettinyt ruokalistojen tekemistä meidän perheelle myös, siis lähinnä illallisten osalta. Tulee huomaamatta aina niitä samoja laitettua..
  Tuo alkoholijuttu minuakin mietitytti. 3 kk tipaton meni helposti, ja vielä en ainakaan ole alkoholikuvia someen jakanut. ;)
  Iloista pääsiäisviikkoa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä joudun työn puolesta miettimään nuo lounaat. Oma perhe syö iltaisin lounaan jämiä tai jotain nopeasti kyhättyä. Usein vielä eri aikoihin harrastusten takia.

   Taidan jatkossakin jakaa joskus alkoholikuvia someen, mutta ainakin teen sen harkiten. Kirjan luettuani huomaan jokaisen viittauksen alkoholiin somessa ja lehdissä. Ainakaan vielä se ei ole alkoholinkäyttöäni lisännyt. Eilenkin korkkasin kombuchan.

   Aurinkoista pääsiäistä!

   Poista
 2. Me ollaan yritetty myös miettiä viikon ruoat etukäteen valmiiksi, koska muuten sitä tulee mentyä sieltä mistä aita on matalin (pakastepizzaa, nugetteja yms.)
  Touhotin töissä pääsiäisjuttuja ja kotona vaan lepäilin. On ollut aikamoista touhotusta siellä sun täällä työn puolesta. Onnellinen olen siitä, että olen päässyt taas reippaasti pyöräilyn makuun!
  Ihanaa tiistaita sinulle Minna <3

  VastaaPoista
 3. Alkoholi ei kuulu meidän arkeen oikeastaan lainkaan. Itse saatan joskus häissä tai muissa juhlissa kilistää kuohuvaa, tai juhannuksena saunasiideri, mutta siihen se jää. Tuo viikon ruokalistan miettiminen olisi fiksua, täytyykin kokeilla sitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruokien suunnittelu on järkevää. Tulee syötyä monipuolisesti ja rahaakin säästyy.

   Poista
 4. Voih, niin kadehdin tuota ruokalistan suunnitelmallisuutta! Meillä aletaan välillä miettimään, että pitäiskö lähteä kauppaan siinä vaiheessa kun kaikilla on nälkä! Ennen kun kauppaan oli 18km joutui harrastamaan vähän enemmän suunnittelua. Mukavaa pääsiäistä teille ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Työn puolesta suinnittelen ja on siitä omallekin perheelle hyötyä. :)

   Aurinkoista pääsiäistä!

   Poista
 5. Sillon kun on aihetta juhlaan, niin tykkään kyllä kilistellä kavereiden kanssa :D Hyvä viini kuuluu myös speciaalin ruoan kanssa nautittavaksi tai lasi viiniä on ihana rentouttava päätös myös työviikolle :D

  VastaaPoista
 6. Itsekin olen tuon kirjan lukenut, monella tapaa ajatuksia herättävä opus.
  Kiva idea tällainen postaussarja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjan tarkoitus on varmasti juuri herättää ajattelemaan, ei antaa valmiita vastauksia

   Poista

Instagram