Lapset lomailee, vanhemmat ei

lauantai 12. kesäkuuta 2021

 


Perheemme koululaisilla alkoi viikko sitten kesäloma. Nuorin ei päässyt hakemaan ensimmäistä koulutodistustaan flunssan vuoksi. Ensi syksynä meillä on jo ysi-, kasi-, vitos- ja tokaluokkalainen. Kaikki vielä samassa koulussa, mutta sitä ennen on pitkä kesäloma. Lapsilla siis. Meillä vanhemmilla lomaa on paljon vähemmän. 

Aiempina vuosina lasten kesäloma ei ole aiheuttanut näin paljon pohdittavaa ja suunnittelua, koska minä työskentelin perhepäivähoitaja. Olin aina kotona ja valmistin lapsille lounaan ja välipalan. Nykyään mies on etätöissä kotona, mutta hänen työnkuvaansa ei kuulu ruuanlaitto ja lapsille tekemisen ja ohjelman suunnittelu. Hänen tekisi kuulemma mieli jo paeta työpaikalle.
Mitä lapset tekivät ekalla lomaviikolla? 


Esikoisemme pääsi kahdeksi viikoksi kesätöihin ja hänen työnsä alkoivat heti ensimmäisenä lomapäivänä. Hänen eka lomaviikkonsa kului siis kesätöissä, muutamissa säbätreeneissä sekä kavereiden kanssa mopoillen. 

Toinen poikamme vietti aikaa kavereiden kanssa rannalla. Yhden yön hän yöpyi teltassa, ainakin melkein. Yöllinen sade taisi ajaa telttailijat sisälle nukkumaan loppuyöksi. Kotona poika aloitti ulkoportaiden kaiteen hionnan. Hänen tehtävänään on maalata kaiteet. Iltaisin hänellä oli koristreenejä. 

Tytöllä oli futistreenejä. Hän kävi kavereiden kanssa uimassa ja vietti aikaa kotona. Yhtenä yönä hänellä oli kaksi kaveria yökylässä meidän kesähuoneessa. 

Kuopuksella olisi ollut Ihme ja kumma- niminen tiedeleiri maanantaista perjantaihin. Hän joutui jättämään kaksi ensimmäistä leiripäivää väliin flunssan takia. Oireidensa takia hän joutui käymään työpaikallani. Kotona kuopus kuuntelee paljon äänikirjoja ja piirtää. Ulos tytölle koottiin teltta, kun hän haaveili leikkimökistä.
Miten yhdistää lasten loma ja vanhempien työt?


Suunnittelemme sellaisia lounaita, jotka lapset voivat valmistaa. Tällä viikolla toinen poika teki lounaaksi muun muassa riisiä ja pestokanaa. Lapsille on pieniä työtehtäviä. Näin koti pysyy hieman siistimpänä eikä vanhempien vapaa-aika mene lasten sotkujen siivoamiseen. 

Haluaisin keksiä jonkin lapsia kiinnostavan lukuhaasteen. Varsinkin isommat viettävät aikaa mielellään ruudun ääressä eivätkä juurikaan lue kirjoja. Kuopus kuuntelee paljon äänikirjoja, mutta myös lukee kirjoja jos niitä vain kävisi kirjastosta lainaamassa. 

Apua! En osaa oikeasti vastata tuohon ylläolevaan kysymykseen! Ehkä tämän kesän jälkeen olen viisaampi. Sitä odotellessa kertokaa te vinkkejä siihen:Miten yhdistää lasten pitkä kesäloma ja työssä käyvät vanhemmat?

 

8 kommenttia

 1. Tapahtumarikas ensimmäinen lomaviikko, ja monta edessä! Viime aikoina olen lukenut paljon juuri näitä kirjoituksia missä vanhemmat pohtivat miten yhdistää ja toteuttaa työt ja lasten loma samanaikaisesti, helpolta se ei kuulosta!

  Mielenkiintoisesti toteutettu postaus!❤️

  https://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
 2. Tuo on osalle todella ongelmallinen yhtälö. Itselläni onneksi vielä päiväkoti-ikäinen niin ei tarvitse hoitojen kanssa stressailla. Tosin hieman sain loma-asioita itsekin järjestellä, koska työpaikan vaihdon vuoksi minulla on vain viikko (palkatonta) lomaa ja halusin neidilleni päivähoidosta hieman pidemmän huilijakson. Onneksi on hyvä tukiverkosto, joiden avulla neidin loma pitkittyy yhteensä kolmeen viikkoon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi sinulla on tukiverkko ja lapsesi saa nauttia pidemmästä lomasta. :)

   Poista
 3. Itse ajattelin laittaa pojan suunnistamaan sinä aikana kun olen itse töissä. Annan ohjeen minne menee, ottaa kuvan ja lähettää minulle ja annan seuraavan kohteen.

  VastaaPoista
 4. Mahtavaa, että esikoinen päässyt kesätöihin, kun kovin kortilla on ollut paikat. :) Meillä myös esikoinen haluaisi kovasti kesätöihin, mutta ei ihan vielä ikä riitä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollaan tyytyväisiä, että sai ekan kesätyöpaikan. Nuorempia lapsia on yritetty työllistää kotona. Nornaalien kotitöiden lisäksi on kaiteiden ja muurin maalausta ulkona.

   Poista

Instagram