keskiviikko 22. tammikuuta 2020

Ensikertalaisena matkamessuilla - Matkamessut 2020

* Lippu matkamessuille saatuViime viikolla Helsingin messukeskuksessa järjestettiin Matkamessut. Samaan aikaan järjestettiin myös Caravan-messut, joilla esiteltiin matkailuajoneuvoja. Messukeskuksessa kävi tapahtuman aikaan yhteensä 68 300 kävijää. Messujen teettämän tutkimuksen mukaan vastuullisuus kiinnosti tänä vuonna kuluttajia ja yli puolet kokivat saaneensa messuilta uutta tietoa ja inspiraatiota kestävistä ja ekologisista matkustusmuodoista sekä monimuotoisuuden säilyttämisestä matkakohteissa. Matkamessujen yhteydessä järjestettiin ensimmäistä kertaa myös Maata pitkin- matkamessut. Huoli ympäristöstä ja ilmastoahdistus estävät minua haaveilemasta pitkistä lentomatkoista ja kaukomaanlomista. Toki rahakin vaikuttaa siihen millaiset matkahaaveet ovat realistisia.
Oman perheeni lomaperinteisiin on viime vuosina kuulunut syysloma Torreviejassa ja kesäisin automatka Pärnuun. Matkakohteet ovat valikoituneet sen mukaan, että äitini asuu miehensä kanssa talvikauden Espanjassa. Koululaisten syyslomalla on ollut mukava käydä tapaamassa isovanhempia ja sukulaisia sekä tankkaamassa valoa. Usein nimittäin myös miehen vanhemmat ja siskot sekä lasten serkut ovat olleet samaan aikaan Torreviejassa. Kesäisin automatkakohteeksi on usein valikoitunut Viro alhaisemmat hintatason vuoksi. Lisäksi meillä on ollut mahdollisuus lainata Pärnussa sukulaisten asuntoa. Tänä vuonna Viro oli matkamessujen partnerimaa ja näkyvästi esillä messuilla.

En siis mennyt matkamessuille matkatarjouksia etsimään ja matkaa ostamaan. Eikä messuilta tarttunut matkakuumetta. Toki on pakko tunnustaa, että minulla on jo matka varattuna talvilomalle. Ja sehän se on paras tapa helpottaa matkakuumetta.

Yleensä tässä vaiheessa vuotta suunnittelen jo kovasti tulevan kesän perheen yhteistä lomamatkaa. Viime kesänä meillä oli välivuosi Baltian matkailusta. Mies vietti lähes koko kesän jalka kipsissä ja me vietimme koko kesän Suomessa. Ensi kesän suunnitelmia jarruttelee epävarmuus ja epätietoisuus. Lopetan nimittäin työni perhepäivähoitajana kesällä eikä minulla oli vielä mitään tietoa seuraavasta työpaikasta. Tässä tilanteessa ei tule mieleen suunnitella lomia. Ajatukset pyörivät ennemminkin työkuvioissa.

Messuilla oli hauska ottaa kuvia erilaisia taustoja vasten. Suomesta löytyy varsin rivoja paikannimiä. Minä valitsin yllä olevaan kuvaan kaikkein kesyimmät ja kilteimmät vaihtoehdot.

Naantalin osastolla Naantalin aurinkoiset sukkamatamit kertoivat siitä, miten naantalilaiset pelastivat kaupunkinsa neulomalla sukkia. Kun kysyin, miten tuoreesta tapauksesta on kysymys, sain vastaukseksi: noin 1400-luvulla. Nyt naantalilaiset havittelevat pääsystä Guinnessin ennätyskirjaan maailman suurimmalla villasukalla. Minäkin osallistuin ennätyssukan neulontaan.


Helsingan keskiaikapäivää Vantaalla mainostavalla messuosastolla päädyimme ystäväni kanssa jalkapuuhun. Vitsailimmekin, että näin käy matkustamisesta haaveilevalle!


Parasta messuilla oli viettää päivä ystävän kanssa valokuvia ottaen ja jutellen. Messut tarjosivat inspiraatiota ja uutta tietoa. Meillä on nyt haaveissa mm. koko perheen pyöräilyloma Ahvenanmaalla, majakkavierailu, Horta 2020 Hollolassa, lähimatkailu ja matka ilman omaa perhettä.

Minkälaisia matkahaaveita ja -suunnitelmia sinulla on?

Kärsitkö ilmastoahdistuksesta?


Sinua saattaisi kiinnostaa myös: 


Lapsiperheen vinkit Riikaan ja Jurmalaan

Kesäpäivä Haapsalussa

Junibacken - kannattiko siitä haaveilla monta vuotta?

sunnuntai 19. tammikuuta 2020

Terveisiä arjesta!

Takana on ensimmäinen viisipäiväinen työviikko pitkästä aikaa. Nyt ei olekkaan arkipyhiä näkyvissä vähään aikaan. Talviloma onneksi siintelee reilun kuukauden päässä. Siihen asti on luvassa tavallista arkea, josta yritän tehdä mahdollisimman hyvää.

Kuluneella viikolla meidän esikoinen osallistui kahdelle peräkkäiselle salibandy-leirille. Ensin hän oli oman joukkueensa kanssa Vierumäen urheiluopistolla. Nukuttuaan kotona yhden yön hän jatkoi maajoukkuetie-leirille Eerikkilän urheiluopistolle. Mies haki pojan kotiin myöhään lauantai-iltana. Seitsemän päivän aikana pojalla oli paljon harjoituksia ja pelejä ja muutama fyysinen testi. Kouluun hän ei päässyt viikon aikana kertaakaan näiden peräkkäin osuneiden leirien vuoksi. Ensi viikolla olisi sitten treenien ja harjoituspelin lisäksi ohjelmassa paljon koulutöitä. Meillä on ehtona näille leireille osallistumiselle se, että kouluhommat hoidetaan hyvin.

Viikon kirja

Tällä viikolla julkaistusta Emmi-Liia Sjöholmin Paperilla toinen-kirjasta puhutaan nyt paljon somessa. Ilmeisen onnistunut ennakkomarkkinointi kirjalla! Sjöholmin esikoiskirja kertoo muun muassa 14-vuotiaana tehdystä abortista, äitipuoleksi tulosta 20-vuotiaana sekä lopulta myös äidiksi kasvamisesta. Kirjan teksti on kaunista ja sujuvaa ja kerronta rohkeaa. Kuuntelin kirjan nopeasti. Kirja sai minut pohtimaan paljon myös omaa elämää. Eräänlainen terapeutin korvike siis.

Imurointi

Tällä hetkellä minun on pakko imuroida joka päivä. Kenkien ja vaatteiden mukana sisälle kulkeutuu käsittämätön määrä hiekkaa. Olen jo melkein luopunut toivosta lumen suhteen, mutta olisipa edes pakkasta ja maa jäässä!
Puikot heiluvat taas

En ole vuoteen neulonut oikein mitään. Innostus neulomiseen ja virkkaamiseen katosi yhtä-äkkiä. Torstaina selsisin syntymäpäivälahjaksi syksyllä saamaani neulekirjaa. Kaivoin lankavarastojani ja loin silmukat kiitollisuus-sukkia varten. Onpa ihanaa neuloa taas! Jonkin verran joudun rajoittamaan neulomista helposti jumittuvien niskojen vuoksi.
Viikonloppu

Lauantain vietin nuoremman pojan koristurnauksessa. Tänään sunnuntaina menen ystäväni kanssa matkamessuille. En ole aiemmin matkamessuilla käynyt.
Mukavaa uutta viikkoa!


Miten sinä valmistaudut uuteen viikkoon? 

Minä vietän aikaa ystäväni kanssa messuillen. Odotettavissa huumoria, hyviä keskusteluja ja inspiraatiota. Lisäksi on tarkoitus suunnitella miehen kanssa tulevan viikon ruokia sekä aikatauluja. 

keskiviikko 15. tammikuuta 2020

Perhepäivähoitajan ruokapöydässäOlen useammankin kerran kertonut blogissani olevani perhepäivähoitaja. Ruokahetken ovat tärkeä osa hoitopäivää. Syömme yhdessä aamupalan, lounaan ja välipalan. Valmistan ruuat itse eineksiä vältellen. Ruokahetkillä pienimmät harjoittelevat itse syömistä ja isommat jo vaikkapa haarukan ja veitsen käyttöä. Kaikki harjoittelevat hyviä pöytätapoja ja yhdessä maistelemme erilaisia ruokia. 

Minulla ei ole käytössä kiinteää ruokalistaa, vaan meillä mennään vähän fiiliksen mukaan. Joka viikko pyrin kuitenkin tarjoamaan ainakin yhden kasvisruuan ja yhden kalaruuan. Seuraan kyllä koulujen ja päiväkotien ruokalistoja ideoita etsien, mutta en noudata mitään listaa sellaisenaan.
Tämän kirjoituksen kuvat olen ottanut minun ja hoitolasten lounaista. Kuvissa on


 1. Perunamuusi, härkiskäristys, puolukkahillo, porkkanat
 2. Riisi, kanawok, salaatti
 3. Linssikasvissosekeitto, raejuusto, ruisleipäkrutongit

Erilaiset pastakastikkeet ovat usein nopeita valmistaa. Tällaisia "pikaruokia" on muun muassa tonnikalakastike. Lisäksi ainakin minun omat lapseni ja hoitolapseni uskaltavat maistaa heille vieraita ruoka-aineita paremmin kuin ne tarjoaa tutun pastan kanssa. Esimerkiksi punajuuripastasta on tullut yllättävä menestys. Se vielä värjää kielenkin hauskasti liilaksi.
Hoitolapseni osallistuvat varsin harvoin ruuanlaittoon. Joskus he ovat esimerkiksi pilkkoneet nakkeja. Yleensä valmistelen ruokia aamulla ennen kuin kaikki lapset ovat paikalla. Joskus teen esivalmisteluja edellisenä päivänä lasten ollessa päiväunilla. Meillä on viikko-ohjelmassa leivontapäivä tiistaisin ja silloin lapset ovat päässeet mukaan mittaamaan, sekoittamaan ja leipomaan. Leivontapäivinä olemme tehneet muun muassa sämpylöitä, pullia, siemennäkkäriä, banaanileipää ja pitsaa.

Minkälaisia ruokia meillä sitten syödään? Tässä muutamia esimerkki viikkoja viime vuoden puolelta ja tältä vuodelta. Aika monella viikolla olen tarjonnut linssikasvissosekeittoa. Se on ollut mieleinen ruoka kaikille hoitolapsilleni ja ruokaan saa laitettua monenlaisia kasviksia. Porkkana ja bataatti ovat suosikkeja ja usein keiton pääraaka-aineena. Leipää meillä saa joka ruualla. Lounaalla leipää saa yleensä ruuan jälkeen, jos haluaa. Keittojen kanssa tarjoan leipää yhtä-aikaa lämpimän ruuan kanssa.


Ruokalista

Ma: munakasrulla, avocadosalaatti, raejuusto
Vp: mansikkakiisseli, leipä
Ti: riisi, savulohi, porkkanaraaste
Vp: leipä, päärynä
Ke: pasta, mifucarbonara, salaatti
Vp: leipä, omena
To: riisi, pestokana, maissi, porkkana, kukkakaali
Vp: jogurtti, hedelmä, leipä
Pe: pinaattikeitto, kananmuna
Vp: weetabix, omena


Ruokalista

Ma: nuudeli, possu-kasviswok, paprika, kurkku
Vp: turkkilainen jogurtti + omenasose, päärynä
Ti: jauhelihapitsa, avocado, paprika, kurkku
Vp: banaaniletut
Ke: linssikasvissosekeitto, raejuusto, paahdettu ruisleipä
Vp: jogurtti, omena, päärynä
To: punajuuripasta, raejuusto, pähkinät, tomaatti
Vp: maissihiutaleet, banaani
Pe: perunamuusi, uunilohi, paprika, kurkku
Vp: viilis, hedelmä


Ruokalista 

Ma: makaroni, kana-kasvispihvit, kukkakaali, paprika, kurkku
Vp: viili + omenasose, luumuja
Ti: peruna, uunilohi, kukkakaali, porkkana, kurkku, tomaatti, paprika
Vp: rullarieska, luumuja
Ke: kesäkurpitsalasagne, kurkku, paprika
Vp: luumupannari, persikka, banaani
To: makaroni, lihapullakastike, kurkku, paprika, tomaatti, porkkanaraaste
Vp: leipä, banaani, persikka
Pe: linssi-kasvissosekeitto, raejuusto, rieska
Vp: jogurtti, hedelmiä


Ruokalista

Ma: kesäkurpitsapasta kauramakaroonista, feta/raejuusto, tomaatti
Vp: hedelmäsalaatti, leipä
Ti: kattilalasagne, salaatti
Vp: sämpylä, päärynä
Ke: linssikasvissosekeitto, raejuusto, ruiskrutongit
Vp: jogurtti + mangosose, leipä
To: peruna, chili con carne, salaatti
Vp: hedelmiä, ruisleipä
Pe: nuudeli, kasviswok
Vp: weetabix, banaani, leipä


Sinua saattaisi myös kiinnostaa:


- Kun lapset saavat päättää, mitä syödään

- Vinkkejä arkiruokiin

Milloin sä menet oikeisiin töihin?
- Perhepäivähoitajien usein kuultu kysymys.Mitä teillä syödään tänään? sunnuntai 12. tammikuuta 2020

Arki alkoi, taas mennään!

Onneksi tällä viikolla oli loppiainen, niin vuoden ensimmäinen arkiviikko oli vain nelipäiväinen. Viikko ei tosin tuntunut normaalia lyhyemmältä! Hieman hirvittää, miten ensi viikko menee. Viisi työpäivää, harrastuskyydit pyörivät täysillä,  luvassa ainakin yksi vanhempainilta ja mies on iltoja poissa.

Palataan kuitenkin vielä tähän menneeseen viikkoon viiden kuvan ja erityisesti mieleen jääneen asian myötä.


Viikon tapahtuma


Osallistuin Lahden pääkirjastolla Aikuisten lukudiplomi 2020 gaalaan. Tilaisuudessa kerrottiin muun muassa lukudiplomin synnystä. Tämä on toinen kerta, kun aikuisille on oma lukudiplomi Lahden seudulla. Puheiden lisäksi oli ihana musiikkiesitys Minja Koskelta sekä tietenkin dioplomi kirjojen julkistaminen. 
Viikon kirja


Nappasin kirjastosta heti mukaan ensimmäisen kirjan lukudiplomia varten. Aloitin diplomin suorittamisen sarjakuvalla. JP Ahosen Villimpi Pohjola sarjan Valomerkki kertoo humoristisesti nuorten aikuisten elämästä. Sarjakuvaa lukiessa sai oikeasti nauraa. Kuvat on todella taidokkaasti piirrettyjä. Kirjassa on useampia henkilöitä ja minun oli hieman hankala erottaa heitä toisistaan. Näyttivät niin samannäköisiltä minun silmiini. 


Viikon ruoka


Joululomalta jäi tapa, että istumme iltaisin miehen kanssa tv:n ääressä iltapalaa syöden ja jotain sarjaa katsoen. Joululomalla katsoimnme Orange is the New Blackin viimeisen tuotantokauden Netflixistä. Nyt olemme katsoneet Syke-sarjaa Neloselta ja Ruudusta. Pitänee kiinnittää huomiota iltapalojen terveellisyyteen ja määrään jos tämä tapa jatkuu. 
Viikon peli


Lauantaina kävin Tigerissa ostamassa lapsen kaverille synttärilahjaa. Samalla ostin kotiin Yatzyn. Enpä olekaan moneen vuoteen pelannut Yatzya. Lapset eivät ole pelanneet ilmeisesti koskaan. Tämä klassikko puuttui siis pelikaapistamme. Joulun aikaan pelasimme paljon perheen kanssa. Haluaisin jatkaa pieniä yhteisiä pelihetkiä myös tänä vuonna. Hoitolasten kanssa otin myös viikko-ohjelmaamme pelipäivän eli perjantaisin pelaamme yhdessä jonkun pelin.
Viikon elokuva


Eräs ystäväni keksi, että äitien ja lasten olisi nähtävä yhdessä Jojo Rabbit. Minä menin katsomaan elokuvaa yhdessä kohta 14-vuotiaan esikoisen kanssa. Meitä oli paikalla 5 äitiä ja 6 lasta. Kokonainen rivi siis! 

Elokuva kertoo 11-vuotiaasta Johanneksesta eli Jojosta, jonka suurin haave on päästä Hitlerin henkivartijaksi. Jojolla on Hitler mielikuvitusystävänä neuvomassa tukalissa tilanteissa. Elokuva on satiiria ja mustaa huumoria. Välillä nauratti ääneen. Välillä taas mietin saako tällaiselle asialle nauraa. Nautin elokuvan väreistä, kuvista ja kuvakulmista. Elokuva herätti myös paljon ajatuksia. Mielestäni on tärkeää, että tällaisia elokuvia tehdään ja historia muistetaan. Elokuvan ikäraja on 12. Pieni historian kertaus on ehkä paikallaan, jos lapsia vie elokuviin. Näin juonenkäänteet avautuvat paremmin. 
Nyt sunnuntaina mies ja esikoinen lähtivät jo kuuden jälkeen aamulla säbäturnaukseen. Itse olen nukkunut pitkään, kuunnellut äänikirjaa ja kirjoittanut tätä blogipostausta. Tarkoituksena on viedä kolme kotona olevaa lasta ostoskeskukseen joululahjarahoja käyttämään. Minulla olisi tänään vielä lukupiirin tapaaminen.Ihanaa päivää ja uutta viikkoa! perjantai 10. tammikuuta 2020

16 kirjaa ja 70 äänikirjaa

Viime vuonna luin 16 kirjaa ja kuuntelin 70 äänikirjaa. En osallistunut mihinkään lukuhaasteeseen, mutta olin haastanut itseni lukemaan enemmän. Se onnistui! Aiempina vuosina olen lukenut alle 20 kirjaa vuodessa. Kirjamäärien arviointi on kuitenkin vaikeaa, koska en ole pitänyt kirjaa lukemistani kirjoista.

Viime vuonna aloin merkitä muistiin lukemani kirjat. Tallensin luetut ja kuunnellut kirjat Bullet Journaliini eli eräänlaiseen kalenterin ja muistikirjan yhdistelmään. Keväällä avasin Minnankirjahylly nimisen bookstagram-tilin eli kirjoihin keskittyvän Instagram-tilin. Lisäksi minulla on nykyään käytössä puhelimessa Goodreads-sovellus. Tallennan Goodreadsiin lukemani kirjat sekä myös kirjat, jotka haluaisin lukea. Vuoden lopusta Goodreads tarjoili mielenkiintoisia faktoja lukemistani kirjoista.

Vuoden 2019 lyhin lukemani kirja oli Eeva Kilven Sininen muistikirja, 103 sivua. Pisin kirja taas oli Hanya Yanagiharan Pieni elämä, 939s. Suosituin lukemani kirja oli Tara Westoverin Opintiellä. Vähiten suosittu taas Hannele Pokan Piritta. Lukemista kirjoistani eniten tähtiä Goodreadsissa on saanut Michelle Obaman Minun tarinani. Näistä kirjoista voin suositella kaikkia. Tosin Hannele Pokalta kannattaa lukea mieluummin Marja ja Niila. Se on mielestäni paljon parempi kuin tämä itsenäinen jatko-osa Piritta.

Mitä muuta luin ja kuuntelin vuonna 2019? Suurin osa lukemistani ja kuuntelemistani kirjoista oli naisten kirjoittamia. 72 kirjaa 86:sta oli naiskirjailijoiden kirjoittamia. Suomalaisten kirjailijoiden kirjoittamia oli 73 86:sta. 60 kirjaa 86:sta oli suomalaisten naisten kirjoittamia. Koska kuuntelin suurimman osan kirjoista Bookbeatista, niin kirjat olivat varsin uusia. Tämä suomalaisten naisten suosiminen ei ollut mitenkään tietoista. Tasa-arvon nimissä tänä vuonna pitäisi ehkä lisätä käännöskirjallisuuden ja miesten kirjoittamien kirjojen lukemista.

Tällä viikolla Lahdessa julkaistiin vuoden 2020 aikuisten lukudiplomi. Olin paikalla gaalassa Lahden pääkirjastossa, jossa tämän vuoden lukudiplomin kirjat julkistettiin. Nähtyäni kirjalistat päätin ottaa tämän vuoden lukutavoitteeksi aikuisten lukudiplomin suorittamisen. Aikuisten lukudiplomi löytyy myös netistä. Lahden kirjaston aikuisten lukudiplomissa on 14 eri aihealuetta, joihin jokaiseen on nimetty 10 kirjaa. Lukudiplomi on suoritettu, kun lukee yhden kirjan vähintään kymmenestä eri aihealueesta. Itse ajattelin lukea yhden kirjan jokaisesta aihealueesta. Minulla on jo ensimmäinen kirja puolivälissä. Aloitin sarjakuvalla.
Alla olevassa listassa näkyy kaikki viime vuonna lukemani ja kuuntelemani kirjat. Minulla oli tapana valita joka kuukausi yksi suosikkikirja lukemistani kirjoista. Nämä kuukauden suosikit näkyvät tummennettuna. Välillä kuukauden suosikin valitseminen oli todella vaikeaa. Olisin halunnut valita useamman kirjan. Joskus taas mieliala vaikutti valintaan. Toisena päivänä olisin voinut valita eri kirjan. Kirja-arvostelujen kirjoittaminen on minulle vaikeaa. Ehkä niidenkin kirjoittamisen harjoittelun voisi ottaa tälle vuodelle tavoitteeksi.

Luetut kirjat 2019

 1. Ilkka Luukkonen, Kongolainen kampa 
 2. Petja Lähde, Ilon kaava
 3. Nina Rousu, Joko ollaan perillä
 4. Saku Tuominen, Juu ei pieni kirja priorisoinnista
 5. Eeva Kilpi, Kuolinsiivous
 6. Sara Parikka, 365. Ilon ja inspiraation vuosi
 7. Janita Virtanen, Sydän oikealla puolella
 8. Minna Canth, Hanna
 9. Hannele Pokka, Marja ja Niila
 10. Aino Leppänen, Positiivinen yllätys
 11. Kati Tervo, Punainen pata - kokkaamisen ja syömisen ihanuudesta
 12. Marisha Rasi-Koskinen, Eksymisen ja unohtamisen kirja
 13. Hannele Pokka, Piritta
 14. Tara Westover, Opintiellä
 15. Maria Amelie, Luvaton norjalainen
 16. Hanya Yanagihara, Pieni elämä


Äänikirjat 2019


 1. Mia Kankimäki, Naiset joita ajattelen öisin
 2. Michelle Obama, Minun tarinani 
 3. Gail Honeyman, Eleanorille kuuluu ihan hyvää 
 4. Minna Lindgren, Vihainen leski 
 5. Mia Kankimäki, Asiat jotka saavat sydämen lyömään nopeammin 
 6. Laura Manninen, Kaikki anteeksi 
 7. Riina Mattila, Järistyksiä 
 8. Katja Kärki, Jumalan huone 
 9. Essi Ihonen, Ainoa taivas 
 10. Suvi Ratinen, Matkaystävä 
 11. Veera Nieminen, Avioliittosimulaattori 
 12. Katri Sisko, 30 ennen 30 
 13. Martina Haag, Olin niin varma meistä 
 14. Laura Lähteenmäki, Korkea aika 
 15. Hanna Velling, Kirjosieppo 
 16. Liane Moriarty, Nainen joka unohti 
 17. Anna-Maria Eilittä, Kun olen poissa 
 18. Eeva Kilpi, Sininen muistikirja 
 19. Annamari Marttinen, Korsetti
 20. Ani Kellomäki, Tiedostavan siemailun taito
 21. Juha Itkonen, Ihmettä kaikki
 22. Pauliina Vanhatalo, Toinen elämä
 23. Johanna Venho, Ensimmäinen nainen
 24. Pauliina Vanhatalo, Keskivaikea vuosi
 25. Emma Puikkonen, Lupaus
 26. Veera Vaahtera, Sopivasti sekaisin
 27. Suvi Ahola, Mitä Minna Canth todella sanoi?
 28. Sally Rooney, Keskusteluja ystävien kesken
 29. Sari Luhtanen, Linssit huurussa
 30. Saara Turunen, Rakkaudenhirviö
 31. Soili Pohjalainen, Käyttövehkeitä
 32. Roope Lipasti, Jälkikasvukausi
 33. Kati Tervo, Sukupuu
 34. Saara Turunen, Sivuhenkilö
 35. Anna-Leena Härkönen, Kenraaliharjoitus
 36. Laura Lähteenmäki, Ikkunat yöhön
 37. Kati Tervo, Iltalaulaja
 38. Antti Halme, Saattaen vaihdettava
 39. Agustina Bazterrica, Rotukarja
 40. Helmi Kekkonen, Olipa kerran äiti
 41. Maja Lunde, Sininen
 42. Inka Nousiainen, Kirkkaat päivä ja ilta
 43. Leena Paasio, Melkein äiti
 44. Nina Lykke, Ei, ei ja vielä kerran 
 45. Kristiina Saha, Minäpäivät
 46. Mikko Toiviainen, What's up elämä
 47. Pajtim Statovci, Kissani Jugoslavia
 48. Tuomas Kokko, Tosi kivat juhlat
 49. Aino Vähäpesola, Onnenkissa
 50. Annamari Marttinen, Tässä meillä on kaikki nyt
 51. Olga Kokko, Munametsä
 52. Eve Hietamies, Teräsmiehen morsian
 53. Inka Nousiainen, Mustarastas
 54. Lasse Nousiainen, Itärajatapaus
 55. Mari Koppinen, Minä olen Anna Puu
 56. Elina Kilkku, Täydellinen näytelmä
 57. Raakel Lignell, Älä sano että rakastat
 58. Suvi Vaarla, Westend
 59. Pauliina Aminoff, Äiti meidän - Tosielämän selviytymistarina
 60. Tove Jansson, Muumilaakson marraskuu
 61. Eino Nurmisto, Homopojan opas
 62. Maria Veitola, Toisinpäin
 63. Anni Saastamoinen, Sirkka
 64. Anni Saastamoinen, Depressiopäiväkirjat
 65. Märta Tikkanen, Vuosisadan rakkaustarina
 66. Kazuo Ishiguro, Pitkän päivän ilta
 67. Astrid Lingren, Saariston lapset
 68. Linda Maria Roine ja Venla Pystynen, Mercedes Bentso - Ei koira muttei mieskään
 69. Janne Raninen, Isänä vankilassa - Vanhemmuus vankilassa ja sen vaikutukset lapsiin
 70. Christian Rönnbacka, Kävikö käry? Vakuutusetsivien parhaat tarinat


Viime vuonna kirjoitin kirjoista blogiin:


Kolmen kuukauden kirjat tammikuusta maaliskuuhun.
Kolmen kuukauden kirjat - huhtikuusta kesäkuuhun
kolmen kuukauden kirjat - heinäkuusta syyskuuhun.


Luetko sinä paljon kirjoja?
Mikä on ollut mieleenpainuvin lukukokemus?


maanantai 6. tammikuuta 2020

Vuoden 2019 luetuimmat postaukset

Viime vuonna julkaisin yhteensä 123 blogikirjoitusta. Vuotta aiemmin julkaisin 68 postausta. Minulla olikin viime vuoden tavoitteena julkaista enemmän kirjoituksia kuin vuonna 2018. Tavoite toteutui! Julkaisin 55 kirjoitusta enemmän kuin edellisenä vuonna. 

Viime vuonna minulla oli täällä blogissa postaussarja, jossa kerroin kohokohtia edelliseltä viikolta. Eräänlainen viikkoraportti siis. Näillä viikkoraporteilla sainkin suhteellisen helposti lisättyä postausten määrää. 

Mitkä sitten olivat kirjoituksia, joita luettiin eniten viime vuonna? Tässä olisi lista luetuimmista blogikirjoituksista vuonna 2019. 


Top 9 Kirjoitin toukokuussa  kokemuksistani Curly girl-metodista. Asia on kiinnostanut muitakin, sillä tämä oli viime vuoden luetuin blogikirjoitukseni. Onko teillä metodi käytössä? Minä pesen edelleeen hiukseni edelleen usein hoitoaineella. T-paidalla en enää hiuksiani kuivaa. Enkä laita hiuksiin muotoilutuotteita saadakseni aikaan kiharat. Vähän sinnepäin menee tämän metodin toteutus. Hiukseni eivät ole kiharalla, vaan roikkuvat suorana. Hiukset ovat mielestäni parempikuntoiset kuin aiemmin.


Marraskuussa kirjoitin siitä, miten minulta usein kysytään tuo otsikon kysymys. Olen koulutukseltani sairaanhoitaja. Viimeiset neljä vuotta olen työskennellyt kotona perhepäivähoitajana. Minä en valitettavasti ole ainoa perhepäivähoitaja, jolta tällaista kysytään. Suurin osa ihmisistä arvostaa perhepäivähoitajien työtä ja ymmärtää sen vastuun ja rankkuudenkin. Osan mielestä hoitajat ilmeisesti vain kahvittelevat ja hengailevat. 


Viime vuoden aikana ihmisiä kiinnosti tasaisesti tämä muutaman vuoden takainen Pupusukka-postaus. Ensimmäiset pupusukat olen neulonut jo melkein kolme vuotta sitten. Aika söpöt sukat, eikö? Viime vuonna en tehnyt juurikaan käsitöitä. Ehkäpä tänä vuonna taas innostun neulomaan.


Vuoden neljänneksi luetuin postaus oli kirjoitus nopeasti ja helposti kokoon kasatuista kaverisynttäreistä. Heinäkuussa kävin tyttöjen kanssa Korkeasaaressa. Meidän 6-vuotias ei ollut koskaan käynyt Korkeasaaressa. 9-vuotiaskaan ei muistanut edellistä käyntiään. Edellisestä käynnistä oli siis aikaa! Kokemus oli sen verran positiivinen, että seuraavaa kertaa Korkeasaaressa ei todennäköisesti tarvitse odottaa yhtä pitkään. Tapasimme Korkeasaaressa ystävääni ja hänen lapsiaan, joten päivä oli kaikinpuolin mukava.


Miehen jalka murtui viime kesäkuun alkupuolella. Jalka oli 10 viikkoa kipsissä. Siinä meni monet suunnitelmat uusiksi. Mies ei voinut esimerkiksi ajaa autoa tai uida. Lapset joutuivat osallistumaan enemmän erilaisiin kotitöihin, koska mies ei pystynyt ajamaan nurmikkoa, pesemään autoa tai hakkaamaan polttopuita. Se ei ollut pelkästään huono asia. Siis lasten osallistuminen erilaisiin kodin töihin. 

Maaliskuussa kerroin reseptien kera, mitä tarjosimme 13-vuotiaan sukulaissynttäreillä. 


Toinen kirjoitukseni Curly girl-metodista kiinnosti myös lukijoita. Tässä postauksessa kerroin, mitä hiuksilleni kuului pari kuukautta metodin aloittamisen jälkeen. 


Olen käyttänyt Instagramia syksystä 2014 saakka. Olen julkaissut Instagramissa yli 3000 kuvaa. Tässä postauksessa vertasin nykyisiä instagram-kuvia alkuaikoina julkaisemiini. Oliko eroja ja onko näiden vuosien aikana tapahtunut kehitystä? Se selviää vuoden 9. eniten luetusta postauksesta. 


Oliko joukossa tuttuja kirjoituksia? 

Minkälaisia juttuja sinä luet mielelläsi blogeista? 

Tai kirjoitat itse?


Mitä tavoitteita minulla on blogivuodelle 2020? Tavoitteeni ei ole niinkään lisätä postausten määrää. Ennemminkin haluaisin lisätä laatua. Toki haluaisin säilyttää säännöllisen julkaisutahdin blogissa. Vuoden alkuun on ainakin tulossa näitä erilaisia koosteista edellisestä vuodesta. 


Mukavaa loppiaista! 

lauantai 4. tammikuuta 2020

Tavoitteet vuodelle 2020

Olen joskus tehnyt uuden vuoden lupauksia. En muista, että ne olisivat koskaan olleet kovin pitkäikäisiä. Eli ei uuden vuoden lupauksia tänä vuonna! Puhun mielummin tavoitteista kuin lupauksista.

Joitain ajatuksia minulla oli tämän alkaneen vuoden suhteen. Ilmoittauduin mukaan vegaanihaasteeseen. Sössin haasteen heti vuoden ensimmäisenä päivänä. Aamupalalla. Asiaa mietittyäni päätin skipata koko haasteen. En lihanhimoissani vaan, koska meille jäi paljon kaikenlaista ei-vegaanista uuden vuoden juhlista. Koen, että on tärkeämpää syödä kaapeista jo sinne ostettu ei-vegaaninen ruoka kuin heittää se pois ja hankkia tilalle vegaanisia vaihtoehtoja. Tästä syntyikin ajatus ensimmäisestä tavoitteesta vuodelle 2020.


1. Ruokahävikin vähentäminen

Meidän perheellä on paljon parannettavaa tässä asiassa. Ruokaa "unohtuu" ja vanhentuu kaappeihin. Otamme tälle vuodelle ehdottomasti tavoitteeksi ruokahävikin vähentämisen! Asiasta on puhuttu myös lasten kanssa. Heitä on ohjeistettu muun muassa siinä, että ei avata uutta leipäpussia ennen kuin vanhemmat leivät on syöty. Ettei käy niin, että aiemmin ostettu leipä ehtii kuivua ja homehtua. Ja mitä tuohon vegaanihaasteeseen tulee, niin meidän on tarkoitus lisätä kasvisruokien määrää. Itse olen muutamana vuonna syönyt kasvispainotteisesti paaston aikaan eli laskiaisesta pääsiäiseen.
2. Liikunnan lisääminen

Minun kestotavoitteenani on ollut jo vuosia liikunnan lisääminen. Todellisuus tuntuu olevan päinvastainen. Tuntuu, että olen onnistunut vähentämään liikuntaa joka vuosi. Oltaisiinko nyt tultu niin pohjalle, että vähentää ei enää voi? Toivottavasti! Sain mieheltä joululahjaksi 10 kerran salikortin läheiselle kuntosalille. Nyt pitäisi vain aloittaa!

3. 80 kirjaa vuodessa

Viime vuonna innostuin kirjoista. Kuuntelin ja luin yhteensä 86 kirjaa viime vuoden aikana. Tavoitteena on jatkaa lukemista ja äänikirjojen kuuntelua myös tänä vuonna. En todennäköisesti lähde suorittamaan mitään tiettyä kirjahaastetta, mutta oma tavoitteeni on 80 kirjaa vuoden aikana. Ensimmäinen on jo luettu.


4. Ilon ja luovuuden lisääminen arkeen

Meidän elämä on arkisin täyttä. Töiden jälkeen on lasten harrastuksia, ruuanlaittoa ja kaupassakäyntiä. Mies valmentaa lisäksi pojan salibandyjoukkuetta. Väsyneenä tämä menee välillä aika puurtamiseksi. Joululomalla oli ihana viettää aikataulutonta elämää perheen kesken. Tein lasten kanssa muutakin kuin kuljetin heitä paikasta toiseen. Haluaisin säilyttää tästä loman rentoudesta jotain arkeenkin. Neljäs tavoitteeni tälle vuodelle olkoonkin ilon ja luovuuden lisääminen arkeen. Joulukuussa järjestin perheelle yllätykseksi Tonttukalenterin Elf on the shelf- tai paremminkin Elf behaving badly-tyyliin. Uutena vuotena taas tein lapsille kotiin pakopelin.

5. Uusi työ

Päätin jo viime vuonna vuoden miettimisen jälkeen, että en jatka enää ensi syksynä perhepäivähoitajana. Tänä vuonna minun pitää siis löytää itselleni uusi työpaikka. Olen koulutukseltani sairaanhoitaja, mutta viimeisen kymmenen vuoden aikana olen ollut vain muutaman kuukauden sairaanhoitajan töissä. Vuodet ovat menneet hoitovapaalla, perhepäivähoitajana ja äitiyslomilla. Valmistumiseni jälkeen olen tainnut olla noin 5 vuotta keskussairaalassa sairaanhoitajana. Yhden vakituisen työpaikankin sain pari vuosikymmentä sitten. Apua! Mihin tämä aika on kulunut!Teitkö sinä uuden vuoden lupauksia?

Onko sinulla tavoitteita tälle vuodelle?