sunnuntai 2. elokuuta 2020

Heinäkuun kirjasuositukset

Minulla oli tavoitteena lukea kesän aikana enemmän kirjoja. Viimeksi olen lukenut maaliskuussa yhden runokirjan. Äänikirjoja olen kuunnellut, mutta niitäkin viime vuotta vähemmän. En ole päässyt tavoitteeseeni. Heinäkuussa luin vain pari sivua kirjaa kirjastossa. Äänikirjoja sentään kuuntelin taas alkuvuotta enemmän. Heinäkuussa tuli kuunneltua 8 äänikirjaa.

Kuuntelen äänikirjoja yleensä iltaisin ennen nukkumaanmenoa sängyssä. Jos kuuntelen kirjaa päivällä samaan aikaan voin viikata pyykkejä tai neuloa. Yksinkertainen ruuanlaittokin onnistuu äänikirjaa kuunnellen. Mitään enemmän keskittymistä vaativaa en voi tehdä, koska haluan keskittyä kirjaan. Viime aikoina olen alkanut kaivata kirjan lukemista. Heinäkuussa se ei vielä onnistunut, mutta josko elokuussa.
Heinäkuun äänikirjat


Tiina Marika Tikkanen, Toinen silmä kiinni
Nuoren perheen äidin toisesta silmästä lähtee näkö. Ambulanssissa matkalla sairaalaan hän alkaa muistaa unohdettuja asioita lapsuudestaan. Lyhyt ja koskettava kirja vaikeasta aiheesta eli seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Tikkasen esikoisromaani pohjautuu hänen omiin kokemuksiinsa.  
Kevin Kwan, Ökyrikas tyttöystävä 
Kevin Kwanin Ökyrikkaan aasialaisen jatko-osa Ökyrikas tyttöystävä meinasi jäädä minulta kesken, mutta sinnittelin loppuun asti. Tätä mainostetaan parhaana lomalukemisena, mutta onneksi lomalla löytyi parempaakin lukemista! Ehkä olisi pitänyt pitää enemmän taukoa näiden ökyrikkaiden välissä tai sitten vain jättää jatko-osa lukematta. Tässä jatko-osassa Rachel on naimisissa Nicholaksen kanssa. Rakkaudesta ja rikkauksista huolimatta Rachel on allapäin ja suree, ettei tunne isäänsä. Kaikki muuttuu yllättävän paljastuksen johdosta. Kirjassa on ökyilyä ja juonittelua. 

Leila Tuure, Kauppamiesten sukua 
Heinäkuun alussa ilmestyi äänikirjana ja e-kirjana Leila Tuuren 2001 kirjana julkaistu Kauppamiesten sukua. Kirja jatkaa neliosaista Kauppamies-sarjaa, jossa seurataan Weberin kauppiassuvun vaiheita 1700-1800-lukujen Suomessa. Sopii romanttisten historiallisten romaanien ystävälle kevyeksi kesäkuunneltavaksi.  

Philip Teir, Neitsytpolku
Tarina pettämisestä, erosta ja uusperheen elämästä. Minua kiinnosti miesnäkökulma, koska pääsääntöisesti luen naisten kirjoittamia kirjoja. En tiedä ymmärränkö miehiä yhtään paremmin tämän kirjan ansiosta. Ero ja siihen johtaneet tapahtymat ovat varsin arkisesti kerrottu. Ei suurta draamaa, kohua tai klikkiotsikoita. 

Ta-Nehisi Coates, Vesitanssija
Kirja kertoo Hiramin tarinan. Hiram on valkoisen plantaasinomistajan ja mustan orjan poika. Hiramilla on uskomaton muisti ja taitoja, joita muilla ei ole. Silti hän on orja eikä hänellä ole oikeutta isänsä perintöön. Hänet otetaan mukaan maanalaiseen liikkeeseen kykyjensä vuoksi. Kirja on maagistarealismia. Se muistuttaa tärkeästä aiheesta, emme saa unohtaa orjuutta. Olisin halunnut pitää tästä kirjasta enemmän ja tämä olisikin ehkä jäänyt kesken, jos en olisi kokenut kirjan aihetta niin tärkeäksi. 

Trevor Noah, Laiton lapsi - Värikäs nuoruuteni Etelä-Afrikassa 
Trevor Noah kertoo värikkäästä ja uskomattomasta lapsuudestaan ja nuoruudestaan Etelä-Afrikassa hauskasti stand up-koomikon keinoin, vaikka aihe ei ole oikeastaan yhtään hauska. Minun on ainakin pakko tunnustaa, etten tiennyt miten Apartheid toimi. En esimerkiksi tiennyt, mitä eroa on mustilla värillisillä. Tämä kirja kannattaa ehdottomasti lukea tai kuunnella! 
Jenny Colgan, Majakanvaloa ja tuoreen leivän tuoksua 
Jenny Colganin Majakanvaloa ja tuoreen leivän tuoksua oli kepeän hömppä kesäkirja, joka sai haaveilemaan pienelle vuoroveden eristämälle saarelle muuttamisesta tai ainakin tuoreesta leivästä. Kirjan päähenkilö on eronnut ja konkurssin kokenut nainen. Hänellä on varaa vain huonokuntoiseen vuokra-asuntoon pienellä vuoroveden mantereesta erottavalla saarella. Vaikeuksien kautta päädytään ennalta-arvattavaan lopputulokseen. Viihdyttävää kesälomalukemista. 

Leila Tuure, Kauppamiehen tytär
Tuuren Kauppamies-sarjan 2003 julkaistu kolmas osa ilmestyi heinäkuussa ääni- ja e-kirjana. Minä kuuntelin Kauppamiehen tyttären muutamassa päivässä. Kirja jatkaa tarinaa Weberin suvusta. "Anna on palannut Lyypekistä Poriin jäätyään jo toistamiseen leskeksi ja vietettyään Hermann Weberin perheen parissa melkein kymmenen vuotta. Tällä välin Annan pojantyttäret ovat kasvaneet naimaikäisiksi neidoiksi, joille isä järjestää tarmokkaasti sopivia aviomiehiä. Eläväinen Marie ei kuitenkaan noin vain suostukaan ”naimaan rantamakasiineja”, ja niinpä Anna saa tehtäväkseen viedä uppiniskaisen kaunottaren Tukholmaan sukulaisiin tuulettumaan ja miettimään asioita." Kirja on sopivaa kesäkuunneltavaa ja -luettavaa. Minua tosin alkoi ärsyttää naisten asema, mutta se ei todellakaan johtunut kirjasta vaan siitä mikä naisten asema on ollut ja on edelleenkin. Oletko sinä lukenut kirjoja kesällä?
Onko kirjasuosituksia? 

10 kommenttia

 1. Ökyrikas tyttöystävä kuullostaa jotenkin tutulta, olisinko nähnyt elokuvan - tai olisiko se sittenkin ollut toisinpäin, että se ökyrikas olikin poikaystävä :-)
  Hyväksikäyttötarinat tapaan jättää lukematta, kuten tarinat, joissa käsitellään huumerikollisuutta. Edelliset voi olla tärkeitä kertoa, mutta en vaan jaksa paneutua itselleni vieraaseen ikävään asiaan.
  Tuo majakanvartijajuttu kuullosti sellaiselta, että se pitääkin etsiä käsiinsä!
  Kiva postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ökyrikkaasta tyttöystävästä on tehty elokuva, joka on käsittääkseni saanut suuren suosion. Majakanvartijaa ei Majakanvaloa ja tuoreen leivän tuoksua kirjassa ole, mutta elämää pienellä saarella, kalastajia ja tuoretta leipää!

   Poista
 2. En ole lukenut kuin yhden kirjan. Olemme kyllä katselleet ennätysmäärän leffoja ja olen lukenut paljon lehtiä, mutta oman fiiliksen takia en ole jotenkin pystynyt keskittymään kirjoihin tänä kesänä.
  Aikamoinen määrä kirjoja on sinulle kertynyt!
  Ihanaa sunnuntai-iltaa Minna <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leffojen katselu kuulostaa kivalta. Sitä minä en ole tehnyt.
   Mukavaa uutta viikkoa!

   Poista
 3. Näistä pari varauksessa, mutta yksikään ei ollut tuttu.
  Tuon Majakanvalon haluaisin lukea, kaipaan juuri sellaista leppoisaa pakoa arjesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Majakanvalo sopii juurikin leppoisaan pakoon arjesta.

   Poista
 4. Hienoa, että olet ehtinyt kuunnella noin paljon erilaisia kirjoja. Minulla ei valitettavasti ole ollut aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi on äänikirjoja. Minulla ei tunnu löytyvän lukemiseen aikaa.

   Poista
 5. Ainoa kirja mitä nyt luetaan pojan kanssa kahdestaan on Hanan matkalaukku. Voin suositella sitä kyllä kaikille. Se tosin on lasten kirja mutta se on hyvä lukea aikuisenkin.

  VastaaPoista
 6. Olen lukenut Gerritsenin ja Kavan tuotantoa :)

  VastaaPoista