tiistai 30. lokakuuta 2018

Neljä asiaa minusta

Facebookissa kiertää tämä neljän asian haaste. Henkilökohtaisella facebook-tililläni olen tähän jo vastannutkin. Minäkö keski-ikäinen? blogin Tiia oli vastannut haasteeseen blogin puolella. Täällä blogissa onkin enemmän tilaa selitellä vastauksiaan sekä mahdollisuus lisätä myös kuvia. Tätä kirjoittaessa muistin, miten rakastin lapsena ystäväkirjoja! Tässä on jotain samaa.




Neljä paikkaa, joissa olet asunut:
1. Kouvola
Passissani lukee syntypaikan kohdalla Kouvola. Olin pieni, kun muutimme sieltä pois. En siis muista Kouvolassa asumisesta mitään.
2. Helsinki
Siellä olen aloittanut koulutieni Oulunkylän ala-asteella.
3. Heinola
Muutimme Heinolaan neljännen luokan jälkeen.
4. Mikkeli
Lukion jälkeen pääsin opiskelemaan Mikkeliin. Asuin ensin Otavassa, koska Mikkelistä ei heti löytynyt opiskelija-asuntoa. Tapasin Mikkelissä nykyisen mieheni.




Neljä paikkaa, joissa olen työskennellyt:
1. Mikkelin keskustan Mc Donald's
Olin kesätöissä mäkissä ennen sairaanhoitajaksi valmistumista. Kuulin vähän aikaa sitten, että keskustan mäkki on lopettanut ja nyt samoissa tiloissa on Burger King.
2. Terveyskeskuksen vuodeosasto
Ensimmäinen työpaikkani valmistumisen jälkeen Mikkelissä oli terveyskeskuksen vuodeosasto. Olin osastolla töissä kesälomien ajan. Syksyllä sopimukseni loppui.
3. Mikkelin keskussairaala
Tein keikkaa jo ennen valmistumista. Vuodeosastolla työskennellyn kesän jälkeen olin töissä korva-, nenä- ja kurkkutautien osastolla noin vuoden verran. Osasto oli viikonloppuisin ja loma-aikoina kiinni. Silloin olin töissä ortopedisellä osastolla.
4. Päijät-Hämeen keskussairaala
Muutin miehen töiden perässä Lahteen. Alkuun tein keikkaa eri osastoille. Pian sain pidempiä sijaisuuksia urologiselta osastolta. Sieltä sain myös ensimmäisen vakituisen työpaikkanikin, josta olen sittemmin irtisanoutunut.

Neljä ohjelmaa, joita seuraan TV:stä:
1. Ex-onnelliset
Ollaan katsottu muutama jakso yhdessä miehen kanssa tätä ilmeisesti toista tuotantokautta, joka pyörii nyt televisiossa.
2. Emmerdale
Aloin katsoa sarjaa jo 90-luvun puolella. 2000-luvun alussa olin koukussa sarjaan monta vuotta. Nyt en ole katsonut Emmerdalea enää useampaan vuoteen.
3. Uutisvuoto
Tätäkin seurasin usean vuoden ajan. Luultavasti yli 10 vuotta. Uutisvuoden viimeisimpinä vuosina en enää ohjelmaa katsonut. Tätä blogitekstiä kirjoittaessa luin netistä, että ohjelma on lopetettu viime keväänä.
4. Ota rahat ja juokse
Mies ja pojat katsovat ohjelmaa aina välillä. Muutaman kerran olen jäänyt sohvalle ohjelmaa katsomaan.

Vastauksista huomaa, että nykyään en juuri televisiota katso. Yleensä katson sarjoja Netflixistä. Tällä hetkellä katson Modernia perhettä. Ihanan kepeä ja hauska! Edelliset katsomani sarjat olivat Rita ja Orange is the New Black. Kaikille näille sarjoille suuret suositukset!

Neljä paikkaa, joissa olen käynyt:
1. Moskova
Äitini oli noin 20 vuotta Neuvostoliitossa/Venäjällä töissä. Kävin Moskovassa Neuvostoliiton aikaan. Mieleen jäi monien korttelien mittainen jono juuri avattuun Mc Donaldsiin ja iltaisin hotellissa monia kertoja soinut Lambada.
2. Pietari
Olen käynyt siellä lukuisia kertoja äitini ja hänen miehensä luona. Nuorena ostin piraatti cd-levyjä ja Miranda-limsaa. Myöhemmin kävimme Pietarissa useasti myös koko perheen kanssa. Yleensä autolla. Pietarissa on todella paljon nähtävää. Ja paljon näillä matkoilla näimmekin omien paikallisoppaiden ansioista.
3. Eilat
Ensimmäinen ulkomaanmatkani lentokoneella. Olimme äidin kanssa kahdestaan joskus 80-luvulla.
4. Torrevieja
Syyslomakohteemme jo monen vuoden ajalta. Äitini viettää talvet Torreviejassa miehensä kanssa. Suolajärvet tekevät kaupungin ilmastosta terveellisen ja miellyttävän. Ensimmäisen kerran kävin Torreviejassa keväällä 1997. Paljon on kaupunki näiden vuosien aikaan muuttunut.




Neljä ruokaa, joista pidän:
1. Tuorepuuro
Voisin syödä aamupalaksi, välipalaksi ja iltapalaksi. Puuron päälle marjoja, hedelmiä ja pähkinöitä.
2. Kasvisruoka
Yritän vältellä lihan syömistä. Ravintolassa tilaan lähes aina kasvisruokaa. En kuitenkaan ole kasvissyöjä. Etenkään nyt, kun minulla on anemia.
3. Bagel
Arnoldsilla maistoin ensimmäisen kerran joskus 2000-luvun alussa.
4. Juustot
Keksien kanssa tai ilman.




Neljä juomaa, joista pidän:
1. Vesi
Ruokajuomani ja janojuomani.
2. Kivennäisvesi
Tykkään, mutta yritän vältellä. Pitää ajatella hampaiden kiillettä.
3. Smootiet
Olen laiska tekemään smoothieita. Välillä sorrun ostamaan kaupan valmiita smoothieita.
4. Skumppa
Kuiva kuohuviini on valintani.





Oletko sinä lähtenyt mukaan tähän haasteeseen? Kerro, missä vastauksen voi käydä lukemassa. Toki saa vastata myös kommenteissa. Olisi kiva lukea, mitä te vastaatte kysymyksiin!

keskiviikko 24. lokakuuta 2018

Mitä sinä luet juuri nyt?

Minä luin ennen paljon kirjoja. Netin käytön ja lasten myötä lukeminen on vähentynyt. Haluaisin lukea enemmän. Viime vuonna  liityin lukupiiriin ja me kokoonnumme kerran kuussa. Jokainen valitsee vuorollaan luettavan kirjan. Lukupiirin ansiosta olen lukenut enemmän kuin viime vuosina ja olen lukenut kirjoja, joita en olisi muuten tullut lukeneeksi. Viimeisin lukupiirin kirja oli Johanna Holmströmin Sielujen saari. Tykkäsin kirjasta todella paljon!


Tulevana viikonloppuna järjestetään Helsingin kirjamessut. Sinne olisi ollut mukava päästä, mutta aikataulut eivät mahdollista messukäyntiä tänä vuonna. Keskiviikkona 24.10 klo 21 saakka voi osallistua kahden lipun arvontaan kirjamessuille instagram-tililläni. Käykäähän osallistumassa instagramissa arvontaan! Minut löytää sieltä nimellä minnakil.

Helsingin Kirjamessut järjestetään 25.-28.10.2018 Messukeskuksessa. Tapahtuma on avoinna torstaista lauantaihin 25.-27.10. klo 10-20 ja sunnuntaina 28.10. klo 10-18.



Tällä hetkellä kuuntelen Storytelin kautta Riikka Pulkkisen Lasten planeettaa. Lomalukemisena minulla on Renate Dorrensteinin Pojallani on seksielämä ja minä luen äidilleni punahilkkaa. Kesken on myös Sarah Knightin Viis veisaamisen elämänmullistava taika. Yleensä luen tai kuuntelen vain yhtä kirjaa kerrallaan. Tämänhetkinen tilanne on siis poikkeuksellinen.


Yritämme kannustaa myös lapsia lukemaan. Heille on luettu ääneen pienestä pitäen. Myös äitini on lukenut heille paljon. Tytöt kuuntelevat myös äänikirjoja. 8-vuotiaan suosikki on Me Rosvolat ja nuorimman Peppi Pitkätossu sekä Heinähattu ja Vilttitossu.



Oletko ajatellut mennä kirjamessuille? 
Mitä kirjaa luet juuri nyt?



Kuvat eivät juuri lukemiseen liity. Ovat kännykkäräpsyjä Espanjasta.


maanantai 22. lokakuuta 2018

Kun ferritiiniä ei tarvitse mitata


Olen ollut jo jonkin aikaa väsynyt. Töiden jälkeen on tehnyt mieli vain maata sohvalla. Kävelylenkit ovat olleet rauhallisia. En ole enää edes haaveillut juoksemisen aloittamisesta. Kunto vain on niin huono. Puhelimessani on sovellus, joka mittaa mm. pulssin, hapetuksen ja stressin. Olen ollut yllättynyt, miten korkeat leposykkeet minulla on. Kai se on nämä kuormittavat ruuhkavuodet.




Netissä olen törmännyt viime aikoina usein ferritiiniä eli varastorautaa koskeviin kirjoituksiin. Siitä, miten ferritiiniarvot olisi hyvä katsoa naisilta säännöllisesti ja siitä, miten Suomessa lääkärit eivät juuri ferritiiniä määrää tutkittavaksi.


Soitin terveyskeskukseen ja kerroin oireistani. Hoitaja teki minulle pyynnön verikokeisiin. Otettaisiin PVK, kilpirauhaskokeita ja sokeriarvoja. Kysyin ferritiinin ottamisesta. Sen määrää kuulemma vain lääkäri, joten sitä ei otettu. Labra-ajan sain parin viikon päähän.


Soitin tk:een jo samana päivänä, kun olin verikokeissa käynyt varatakseni soittoaikaa tulosten kuulemiseen. Hemoglobiini olikin jo vastattu. Se oli 101! Anemian eli alhaisen hemoglobiinin alaraja on 117 ja minun hemoglobiinini on ollut aina n. 130-140. Aikamoinen pudotus siis. Hoitaja käski syödä rautaa. Kysyin taas ferritiinistä. Sillä ei kuulemma ole väliä, koska minulla on alhainen hemoglobiini. Ferritiinikin olisi alhainen.


Tämän jälkeen olen jutellut aiheesta monen some- ja oikean elämän tutun kanssa. Esimerkiksi ystävälläni on paljon korkeampi hemoglobiini kuin minulla ja silti lääkäri määräsi hänelle tupla-annoksen rautaa + luontaistuotekaupan rautaa vielä lisäksi.

Näiden keskustelujen jälkeen soitin vielä uudestaan terveyskeskukseen. Selvisi, että kilpirauhaskokeet ja sokeri olivat viitearvoissa eli normaalit. Kysyin vielä rauta-annokseni riittävyydestä ja siitä, että eikö selvitetä mistä tämä johtuu. Anemiahan ei ole sairaus vaan seurausta jostakin. Hoitaja lupasi esitellä asiani lääkärille. Myöhemmin hoitaja soitti takaisin. Lääkäri sanoi, että voin syödä enemmän rautaa, jos maha kestää. Kolmen kuukauden päästä katsotaan lanbrat uudestaan. Jos hemoglobiini ei ole noussut, tutkitaan tarkemmin.

Tällä hetkellä syön yhden Obsidanin ja otan nestemäistä luontaistuotekaupan rautaa lisäksi. Syön B12 vitamiinia ja foolihappoa sekä C ja D vitamiinia. Syön taas useammin lihaa. Rauta pitää ottaa tyhjään vatsaan ja esimerkiksi tee haittaa raudan imeytymistä. Yritän ottaa näitäkin asioita huomioon.

Oletko sinä mittauttanut ferritiini-arvosi? 

Energistä viikkoa! 

Ps. Postauksen kuvat on otettu Espanjasta.


Edit.

Tammikuussa kävin verikokeissa Puhti-palvelun kautta. Käy lukemassa: Kun minulta mitattiin ferritiini.

maanantai 15. lokakuuta 2018

Hiljaisuuden retriitti

Viime viikonloppuna olin hiljaisuuden retriitissä. Tämä oli jo toinen kerta minulle. Maaliskuussa olin ensimmäistä kertaa hiljaisuuden retriitissä. Kirjoitin siitä blogiinkin Ekopaastoretriitissä Heponiemen hiljaisuuden keskuksessa. Viikonlopuksi sattui todella kaunis ilma. Sain hiljentyä ja ihastella kaunista syksyistä luontoa.
 



Retriitti, johon osallistuin järjestettiin naapurikunnassa Hollolassa. Matka retriittiin oli lyhyt ja leirikeskus tuttu aiemmilta perheleireiltä. Hintakaan ei päätä huimannut. Koko viikonloppu perjantai-illasta sunnuntaihin lounaaseen ruokineen ja majoituksineen maksoi 50 euroa seurakuntalaisille ja 80 euroa ulkoseurakuntalaisille.




Minulla oli viikonlopun ajan puhelin lentokonetilassa. Käytin puhelinta ainoastaan kamerana. Miehelläni oli yhden retriitin vetäjän puhelinnumero siltä varalta, että hänen olisi pitänyt saada minut kiinni. Mitään sellaista ei onneksi tapahtunut. Minä sain levätä ja rauhoittua. Sillä aikaa mies hoiti lapset. Lähetti ja kuljetti pojat säbäturnauksiin ja koristurnaukseen. Oli toimitsijana koristurnauksessa. Kuljetti grillin ja kaasupullon edestakaisin viidennen luokan kanttiiniin. Oli lasten kanssa myymässä kuudennen luokan arpoja. Teki ruokaa ja pesi pyykkiä. Kotikaan ei ollut viikonlopun jälkeen pommin jäljiltä. Huippu mies! Ei kuulemma ehkä selviäisi viikosta yksin lasten, töiden ja lasten harrastusten kanssa. Minä en epäile, etteikö selviäisi. On tämä kuitenkin mukavampaa kahdestaan.






 
Ihanaa lokakuista viikkoa!
 
Muistetaan aina välillä pysähtyä ja hiljentyä!

tiistai 2. lokakuuta 2018

Syyskuu 2018

Syyskuussa
 
 
- Kävimme Hartolan markkinoilla
- Mies tilasi minulle Lensball lasipallon
- Minä sain uuden puhelimen, Samsung Galaxy S8
- Pidimme yhteissynttärit. Nuorin täytti 5 vuotta heinäkuussa, toinen poika 11 ja mies 40 syyskuussa, minä 40 lokakuussa.
- Neuloin valmiiksi kahdet villasukat
- Kuukauden kirjasuositus on ehdottomasti Heidi Köngäksen Sandra
- Netflixistä katsoin Bonusperhettä ja Ritaa
- Istuin iltaisin paljon autossa ja kuljetin lapsia treeneihin
- Meillä sairastettiin yksi oksennustauti
 

 


Blogissa kerroin syitä sille, miksi blogi on ollut viime aikoina hiljainen.
11-vuotiaasta tein synttäripostauksen.
Kolme lastani kertoi totuuden minusta ja vastasivat 21:een kysymykseen minusta.
Kerroin myös SULO-tuolista ja arvoin lippuja Habitareen.
Elokuun kuulumiset löytyvät myös blogista.


 
Mukavaa lokakuuta!