Siitäkin huolimatta, että some on nyt täynnä kotikoulu-juttuja, niin ajattelin kertoa meidän ensimmäisestä kotikouluviikosta. Kotimme toimii kolmen koululaisen etäopiskelupaikkana, eskarilaisen hoitopaikkana, miehen etätyöpaikkana sekä minun työpaikkana eli hoitolasten hoitopaikkana. Meitä on täällä arkipäivisin 8-10 henkeä. Vielä on hieman epäselvää tarvitsevatko kaikki hoitolapseni hoitoa karanteeniaikana.
Lastemme koulussa on oppilaita ensimmäisestä luokasta lukioon. Koulu ei kuitenkaan ole jättimäinen, koska jokaista luokkaa on vain yksi. Rinnakkaisluokkia ei siis ole. Saimme viime sunnuntaina viestin, että yläluokat kuudennesta lukioon siirtyvät etäopetukseen. Tämä tarkoitti meidän perheessä kahden vanhimman lapsen jäämistä kotiin. Teimme miehen kanssa päätöksen, että myös tytöt eli kolmasluokkalainen ja esikoululainen jäävät kotiin maanantaiksi. Ajatukseni oli, että jatko riippuu siitä, mitä hallitus päättää. Koulu perusteli yläluokkien jäämistä kotiin ylioppilaskirjoitusten turvaamisella. Päätöksellä oli tarkoitus suojella ylioppilaskokelaita ja kokeita valvovia opettajia.
Kaikki varmasti tietävät hallituksen maanantaisestä päätöksestä sulkea koulut. Niinpä meidän maanantaina alkanut kotikoulu on jatkunut nyt jo viikon verran. Mieheni tekee kotona etätöitä. Minä olen töissä normaalisti eli meillä on myös hoitolapsia kolmen koululaisen ja yhden eskarilaisen lisäksi. Hallitus suositteli, että ne lapset, jotka voidaan hoitaa kotona, hoidetaan kotona. Thl:n suositus, että kipeitä lapsia ei viedä hoitoon on voimassa. Tänä aikana kaikki flunssan oireet, lievätkin ovat este hoitoon viemiselle. Minulla onkin ollut tällä viikolla vain 1-2 hoitolasta hoidossa normaalin neljän sijaan.
Pojat ovat saaneet ohjeet koulutehtävistä Wilmaan, johon heillä on omat tunnukset. Minä en ole juurikaan heidän tekemisiinsä puuttunut. Onneksi pojat ovat ihailtavan itsenäisiä. En olisi ehtinytkään heitä ohjata töideni ohella. Kolmasluokkalainen tyttömme olisi saanut mennä alkuviikosta kouluun, mutta hän jäi meidän vanhempien päätöksellä vastentahtoisesti kotiin. Olen saanut asiasta varsin suoraa palautetta! Tyttö oli niin kiukkuinen ja turhautunut, ettei koulutehtävien tekemisestä tullut oikein mitään ensimmäisinä kotikoulupäivinä. Sittemmin hän on saanut kotiopiskelun hyvin käyntiin. Käänne tapahtui keskiviikkona, kun haimme yhdessä koulusta lisää lankaa käsityöhön sekä muitakin koulutarvikkeita. Perjantaina tyttö oli yhtä aurinkoa, kun opettaja soitti hänelle videopuhelun whatsappissa. Tytön luokalla on nyt käytäntönä, että opettaja soittaa perjantaina kaikille oppilaille videopuhelun whatsappissa. Opettajalle saa soittaa arkisin päiväsaikaan, jos lapsilla on kysyttävää.
Ensi viikosta alkaen oppilaat saavat kerralla koko viikon tehtävät ja se vaatii enemmän päivien ja tekemisen suunnittelua sekä rytmittämistä. Lisäksi kolmasluokkalaisella on kirjaesitelmä, päiväkirja ja käsityö, joita hän tekee koko kotikoulu ajan. Seiskaluokkalaiselle tehtäviä tulee jatkossa kolmena päivänä viikossa. Hän ei siis saa koko viikon settiä kerralla. Hyvä niin. Hänellä opiskeltavaa on enemmän kuin nuoremmilla.
Mieheni tekee etätöitä eri kerroksessa kun me muut olemme. Hänellä on juuri nyt paljon töitä. Keskiviikkonakin hän teki hullun yli 13 tunnin työpäivän pelkillä ruokatauoilla. Hän ei pystyisi töiden ohella hoitamaan lapsia tai ohjaamaan kotikoululaisia. Ymmärrän siis hyvin, että kaikki ihmiset eivät voi ottaa lapsiaan kotiin päivähoidosta. Niinpä minunkin työni perhepäivähoitajana jatkuu tästä karanteeniajasta huolimatta.
Viikon ruokalista
Maanantai:
Kattilalasagne, salaatti
Tiistai:
Perunamuusi, uunimakkara, porkkana, kukkakaali, parsakaali, salaatti
Keskiviikko:
Lohkoperunat, uunilohi, salaatti
Torstai:
Pasta, mifucarbonara, salaatti
Perjantai:
Riisi, kermainenkanakastike, parsakaali, porkkana, salaatti
Kirjoitukseni koronasta
- Kirjoitus viikon takaa (13.3.2020)
Kotikoulumme linkkivinkit
Etsin Netflixistä musikaalia katsottavaksi ikään kuin musiikin tuntina. Kaverini vinkkasi minulle tästä Yle Areenasta löytyvästä Kansallisopperan ja -baletin taltioinnista. Vaikuttaa ihanalta! Meillä on katsominen vielä kesken. Minä ja 6-vuotias olemme haltioissa. Muut peittelevät innostuksensa paremmin.
Hupalaatikon sivuilta löytyy nopea ja ilmainen kotona toteutettava pakopeli, jonka avulla voi keskustella lasten kanssa koronasta. Meillä peli ei herättänyt heti keskustelua, vaan toimi hauskana ajanvietteenä. 6-vuotias oli tästäkin innoissaan. Pienemmät lapset tarvitsevat aikuisen apua.
Vihdoinkin perjantai!
Viikko on tuntunut pitkältä. Omaa jaksamistani olen edesauttanut iltakävelyillä. Enää en tarvitse kävelyseuraa jokaiselle kävelylle. Välillä on ihana kävellä yksin.