sunnuntai 27. tammikuuta 2019

Kirja käteen ja lukemaan

Tai ehkä otsikon pitäisi olla "kuulokkeet korviin ja kuuntelemaan. Viime vuoden aikana löysin nimittäin äänikirjat. Kuunteleminen vaati aluksi hieman totuttelua. Nyt kuuntelen jo sujuvasti. Pientä hämmennystä tulee, jos peräkkäisillä kirjoilla on sama lukija. Niin kävi muun muassa silloin kun kuuntelin ensin Michelle Obaman Minun tarinani ja heti perään Gail Honeymanin Eleonorille kuuluu ihan hyvää. Minä kuuntelen kirjoja autolla ajaessa, kun vien lapsia treeneihin tai odottelen heitä parkkipaikalla. Kotona kuuntelen kirjoja esimerkiksi pyykkejä viikatessa tai iltaisin ennen nukkumaan menoa. Minulla voi olla useampi kirja kesken. Yhtä kuuntelen lasten läsnä ollessa, yhtä yksin ja lisäksi myös perinteisiä kirjoja voi olla kesken useampikin. Erilaiset tilanteet vaativat erilaisen kirjan. Jos kesken on mukaansatempaava ja koukuttava kirja, niin sitten keskityn vain siihen. Viimeksi minut tempaisi mukaansa Mia Kankimäen Naiset, joita ajattelen öisin. Myös jo mainitsemani Eleanorille kuuluu ihan hyvää on saanut minut unohtamaan muut kirjat.


Kuva: Pixabay

Lukupiiri johdatti minut takaisin kirjojen ääreen


Olen aina pitänyt lukemisesta ja luen viihtyäkseni, en niinkään sivistyksen vuoksi. Viime vuosina lukeminen on jäänyt kuitenkin vähemmälle. Perhe, työt, some, käsityöt ja Netflix ovat vieneet aikaa lukemiselta. En ole ollut tyytyväinen tilanteeseen. Olen halunnut lukea enemmän. Reilu vuosi sitten pääsin mukaan aktiiviseen lukupiiriin, joka on kokoontunut jo 5 vuotta. Kokoonnumme joka kuukausi heinäkuuta lukuun ottamatta jonkun lukupiiriläisen kotona. Tarjottavat kokoamme nyyttäriperiaatteella. Emäntänä toiminut lukupiiriläinen saa valita seuraavaksi luettavan kirjan. Tiedämme aina kaksi kirjaa etukäteen, joten kirjan lukemiseen on noin 2 kuukautta aikaa. Lukupiiri on saanut minut lukemaan aiempia vuosia enemmän. Lukupiirin ansiosta olen myös löytänyt mielenkiintoisia kirjoja, joita en olisi muuten tullut lukeneeksi.


Helmet-lukuhaaste tarjoaa uusia tapoja valita luettava kirja


Viime vuonna kuulin ensimmäistä kertaa Helmet-lukuhaasteesta. Se on leikkimielinen Pääkaupunkiseudun kirjastojen järjestämä koko vuoden kestävä lukuprojekti, jossa on 50 erilaista tapaa valita luettava kirja. Lukuhaaste löytyy netistä, joten ei tarvitse olla Helmet-kirjastojen asiakas osallistuakseen. Vuosi sitten tulostin lukulistan ja taisin lukea haasteeseen pari kirjaa. Sitten haaste unohtui. Tänä vuonna on taas lista tulostettu ja kuuluun Helmet facebook-ryhmään. Tavoitteena on lukea enemmän kirjoja haasteeseen kuin edellisenä vuonna.



Kuva: Pixabay

Aikuisetkin voivat suorittaa lukudiplomin


Vuoden vaihteessa huomasin, että aikuisillekin on lukudiplomi. Siitä innostuin jopa enemmän kuin Helmet-lukuhaasteesta. Kirjat on valmiiksi määritelty ja niitä on vähemmän. Ja kai minä voisin lapsille esimerkiksi suorittaa lukudiplomin, kun heitä yritän kannustaa lukudiplomin suorittamiseen. Lahden kaupunginkirjasto on siis julkaissut aikuisille suunnatun lukudiplomin eli kirjavinkkilistan, jonka tavoitteena on innostaa lukemaan ja saada ihmiset löytämään uutta luettavaa. Kirjaston henkilökunta on laatinut kirjalistat neljästätoista eri aihealueesta. Lukudiplomi on hyväksytysti suoritettu, kun on lukenut vähintään yhden kirjan kymmenestä eri aihealueesta. Lukudiplomilista löytyy netistä sekä kirjastoista.




Luetko sinä?
Haluaisitko lukea enemmän?
Perinteinen kirja vai äänikirja?


Hyödyllisiä linkkejä lukutoukille ja lukutoukiksi aikoville


Helmet-lukuhaaste 2019

Aikuisten lukudiplomi

8 kommenttia

  1. Mun pitäisi ehdottomasti joskus testata äänikirjoja - olen näitä vain pari kertaa kokeillut joskus vuosia vuosia sitten ja tällöin ei toiminut itselläni :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kokeilemaan äänikirjoja! Nykyään on valinnanvaraa. Itse olen testannut Nextorya, Storytelia ja Bookbeatia. Kaikkia taitaa saada testata ilmaiseksi 2 viikkoa. Itse olen päätynyt käyttämään Bookbeatia.

      Poista
  2. Mä en oo koskaan ollut mikään lukutoukka, mutta musta olisi tosi kiva sivistää itseään. Lukemiselle on vaan jotenkin todella vaikea järjestää aikaa, kun siihen ei ole koskaan ollut suurempaa innostusta. Pitäisi ottaa ihan asioikseen parantaa tapani :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lukemiselle pitää vaan raivata tietoisesti tilaa kalenterista. Nykyään on niin paljon kaikkea, mikä vie aikaa lukemiselta. Miten lukeminen illalla ennen nukahtamista?

      Poista
  3. Lukeminen kannattaa aina, sen tiesi Jörn Donnerkin. Äänikirjoihin tutustuminen on itsellä edessä, luin viimeksi juuri Michelle Obaman Minun tarinani sekä Kankimäen Yönaiset, molemmat supermielenkiintoisia opuksia. Kiitos tärkeästä ja informatiivisesta postauksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina, kun luen sanan "lukeminen" päässäni kuuluu Jörn Donnerin äänellä: "lukeminen kannattaa aina". Suosittelen kokeilemaan äänikirjoja!

      Poista
  4. Haluaisin lukea itse enemmän niitä ihan fyysisiä kirjoja, sillä aika paljon tulee vain luettua lehtiä ja kuunneltua podcasteja. En jotenkin ole audiokirjoihinkaan päässyt vielä kiinni, ehkä kohta olisi aika!

    hanna
    https://hannamariav.vaikuttajamedia.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeillä äänikirjoja. Ja kyllä ihan oikean kirjan lukeminen on ihanaa. Olisipa enemmän aikaa lukemiselle.

      Poista