Vaikka meillä on aina luettu paljon pojille, eivät he ilman kannustusta ja apua ole lukemisesta innostuneet. Onhan elämässä niin paljon kaikenlaista mikä vie aikaa ja mielenkiintoa lukemiselta: tv, kännykkäpelit, kaverit ja youtube-videot. Lukeminen vaatii kuitenkin pysähtymistä ja keskittymistä.
Miten me sitten olemme saaneet pojat lukemaan? Olemme lukeneet heille ja käyneet säännöllisesti kirjastossa. Olemme yrittäneet löytää poikia kiinnostavia kirjoja. Se ei muuten tapahdu ihan helposti ja siitä ei selviä yhdellä kirjastokäynnillä. Koulussa suoritettava lukudiplomi on meillä motivoinut toista poikaa lukemaan, mutta toinen vain kommentoi ettei aio lukea mitään ylimääräistä. Koulun kirjaesitelmät ovat olleet myös hyvä keino. Poikien on ollut pakko lukea kirja ja pitää siitä esitelmä. Meidän tehtäväksi on jäänyt tarpeeksi kiinnostavan kirjan etsiminen yhdessä lapsen kanssa ja
Vanhempi poikamme lukee kirjan parissa päivässä lukuinnostuksen ollessa päällä. Ja nyt tästä toisestakin pojasta on kuoriutunut vajaassa viikossa lukutoukka! Tarvittiin vain kiinnostava kirja. Ja mikä onni, että tämä kirja sattui olemaan ensimmäinen osa 23 osaista kirjasarjaa! Ensimmäinen kirja loppui niin jännittävään kohtaan, että minua pyydettiin heti tilaamaan lähikirjastoon toinen kirja. Ja tuo kirja tuli onneksi jo seuraavana päivänä. Tällä hetkellä molemmat pojat lukevat saman kirjasarjan kirjoja ja olen kuullut heidän keskustelevan kirjan tapahtumista ja kirjoista. Ihan huippua!
Meidän tytöt ovat sen verran nuorempia, että en osaa sanoa onko lukemisessa eroa tyttöjen ja poikien välillä meidän perheessä. Sen verran on ollut eroa tähän mennessä, että pojat ovat oppineet lukemaan koulussa ensimmäisellä luokalla ja tyttö itsenäisesti hieman ennen kuin täytti viisi. Tyttäremme on jo lukenut useamman kirjan lukemaan opettelevien kirjasarjasta.
Kiinnostavia linkkejä:
Meidän pojat suosittelee
9v ja 10v:
Gunnar Nordströmin: Suuntana NHL (ja muut kirjasarjan kirjat)
10v:
Etsiväkerho Hurrikaani ja tyly tubettaja
Henkka ja Kivimutka-sarja
Geo-etsivät
Miten teillä? Luetteko lapsille? Lukevatko lapset itse? Onko eroa siinä onko lapsi tyttö vai poika?
Ps. Jos olet blogannut aiheesta, niin ilmianna itsesi. Kävisin mielellään lukemassa aiheesta.
Meillä pojat lukee myös. Olen kirjoittanut aiheesta pari kertaa:
VastaaPoistahttp://rouvaeriksson.blogspot.fi/2016/03/pojatkin-lukee.html
http://rouvaeriksson.blogspot.fi/2016/09/aku-ankka-kylla-vai-ei.html
Kiitos linkeistä! Kiva, että teidänkin pojat lukee! Tuota jälkimmäistä kirjoitusta olinkin jo näköjään komentoinut.
PoistaMulla ob kaksi tyttöä, 10 v. ja kohta 2 v. Molemmat ovat olleet luontaisesti kiinnostuneita kirjoista, nuorempi selailee itsekseen kirjoja ja pyytää vähän väliä "lukia, lukia", isompi lainailee omatoimisesti kirjoja lähikirjastosta, jossa viettää muutenkin aikaa koulupäivän jälkeen.
VastaaPoistaLukeminen on kyllä hyvää ja kehittävää ajanvietettä kaikenikäisille. Teen töitä koululaisten parissa ja sielläkin erottuu porukasta ne, joille on luettu paljon; heillä on yleensä parempi keskittymiskyky, ymmärtävät lukemaansa/kuulemaansa paremmin ja tuottavat rikkaampaa tekstiä kuin ne, joille kirjallisuus on jäänyt vieraammaksi. 😊
Suosittelen eskari/koululaisille Reuhurinteen ala-aste -kirjoja, Maukkaa ja Väykkää, Kapteeni Kalsaria, Ella-kirjoja ja hevosaiheesta kiinnostuneille Eppu ja Sinttu sarjoja. Parhaita ääneenluettavia ovat sellaiset, jotka viihdyttävät myös aikuista. Oma ehdoton suosikki on Roald Dahlin tuotanto. Niissä käsitellään paljon vaikeita asioita ja mahdottomalta tuntuvia tilanteita, mutta loppuratkaisu on aina onnellinen.
Mukavia lukuhetkiä teidän perheelle. 😊
Reuhurinteet meillä onkin luettu. Roald Dahlia ei vielä, kiitos vinkistä!
PoistaKiva kuulla, että teillä luetaan paljon. Jossain lukikin, että isän esimerkki innostaa poikia lukemaan.
VastaaPoistaKiva postaus :). Meillä pojat on tähän mennessä oppineet lukemaan tyttöä nuorempina - tyttö oppi lukemaan koulussa noin 7-vuotiaana ja kaksi vanhinta poikaa ennen koulun aloitusta noin 5-vuotiaina. Tosin kolmas lapsi oppi lukemaan ensiksi arabiaa ja vasta tämän jälkeen suomea :). Myös pienintä lukeminen kiinnostaa. Vanhin poika ei meillä myöskään täysin omaehtoisesti juuri lukisi - liikunta vie niin paljon aikaa ja on pojan mielestä niin paljon mielenkiintoisempaa. Tyttö lukee jonkin verran, kunhan aihe on tarpeeksi mielenkiintoinen (eli hevoskirja :) ) ja toiseksi vanhin poika lukee myös jonkin verran täysin itsenäisesti - tosin taitaa olla innokkaampi kirjoittamaan omia tarinoita kuin lukemaan valmista tekstiä, mikä on kiva juttu sekin.
VastaaPoistaKiitos! Teillä onkin ollut vähän haasteellisempaa, kun kaksi kieltä ja erilaiset kirjaimetkin. Asiasta olisi mielenkiintoista kuulla lisää. Vaikka blogissasi. :)
Poista