Silloin kun elämä on kiireistä ja täynnä menoja ja pitää vielä järjestää synttärijuhlat, niin helpointa ja turvallisinta on tehdä tuttuja ja takuuvarmoja tarjottavia. Näin teimme, kun juhlimme poikamme 9-vuotissynttäreitä. Viime viikolla mies oli enemmän poissa kuin kotona. Muillakin perheenjäsenillä menoja riitti lähes jokaiselle päivälle. Viikon ainoana vapaapäivänä kerrostalo kolmioomme saapui vieraaksi 5 aikuista ja 1 lapsi. Lapsia meiltä löytyykin jo neljä omasta takaa.
Kun kaivoin vakkari suolaisen piirakan reseptiä esiin ja luin lehtileikkeen otsikon: "Näitä kehtaa tarjota vieraillekin", niin mietin että kehtaako näitä todella tarjota vieraille vuodesta toiseen?! Jo hieman kellastunut Etelä-Suomen Sanomien sivu on vuodelta 2009.
Feta-tomaattipiirakan lisäksi tarjolla oli coctail-piirakoita ja anopin ohjeella tehtyä mustikkapiirakkaa. Synttärikakkuna oli mutakakku, jota meidän juhlissa on tarjottu jo vuosien ajan. Mutakakku rakkauteni on alkanut Frödingen pakaste kakulla. Joskus K-kaupan ruokalehdessä oli mutakakun ohje ja sen löytämisen jälkeen mutakakusta tuli vakituinen tarjottava poikien synttäreille. Mutakakku on nimittäin myös molempien poikien suosikki. Ihan viimeiset vuodet olen tehnyt kakun Olga Temosen suklaakakun ohjeella, joka löytyy Emäntänä Olga - keittokirjasta. Kakkuun tulee vain ruokalusikallinen jauhoa. Tällä kertaa tein kuitenkin mutakakun perinteisesti Pirkan ohjeella, joka muuten löytyy
TÄÄLTÄ!
Yleensä juhliin kokeilen myös joitain uusia reseptejä ja lisänä ehkä yksi tai kaksi "vanhaa" reseptiä. Tällä kertaa en kokeillut mitään uutta. Tässä teillekin mustikkapiirakan ja Feta-tomaattipiirakan ohjeet.
Mustikkapiirakka
125 g rasvaa (käytän voita)
1,25dl sokeria
1 muna
vaniljasokeria
175 g jauhoja
(vehnäjauho, kauralese, hiivaleipä, sämpyläjauho ym. Sekoitus sen mukaan, mitä kaapista löytyy)
Täyte:
1 purkki kermaviiliä tai maitorahkaa tai sekoitusta
1 muna
0,5 dl - 1dl sokeria
vaniljasokeria
mustikoita
Vatkaa rasva, sokeri ja kananmuna. Lisää jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Levitä taikina pyöreään piirakkavuokaan.Valmista täyte sekoittamalla aineet keskenään. Lisää täyte ja mustikat piirakkavuokaan. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Jos tuplaat määrät saat pellillisen piirakkaa.
Välimerellinen piirakka
Pohja:
100 g voita
2 dl jauhoja (sekoitan eri jauhoja)
2 rkl vettä
Täyte:
1,5 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
200g ranskankermaa
2 munaa
1 dl ruokakermaa
1 tl timjamia
ripaus mustapippuria
200 g fetajuustoa
1/2 dl tuoretta, silputtua basilikaa
12 kirsikkatomaattia
Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Paista pohjaa 200 asteessa 10 minuuttia. Asettele pohjan päälle fetajuustokuutiot, viipaloidut aurinkokuivatut tomaatit ja basilikasilppu. Kaada päälle muna-ranskankerma-kerma-seos. Painele pinnalle vielä kirsikkatomaatin puolikkaita. Jatka kypsentämistä vielä noin 30 minuuttia.
(Kuvissa piirakka ei näytä niin hyvältä kuin yleensä. En laittanut täytteitä siinä järjestyksessä kun ohjeessa lukee.)
Onko teillä joitain takuuvarmoja reseptejä, joiden mukaan tulee leivottua vuodesta toiseen? Saa vinkata! Meillä juhlitaan synttäreitä neljä kertaa vuodessa, joten kaikki vinkit ovat tervetulleita!