Kaupassa koronan aikaan

perjantai 24. huhtikuuta 2020
Kuva otettu ennen koronaa

Olen kertonut perheemme viikon ruokaostoksista täällä blogissa ennen koronaa. Maaliskuun alussa kirjoitin blogiin otsikolla:

Viikon ruokaostokset suurperheessa

Ennen koronaa kaupassa tuli käytyä liian usein. Suunnitelmallisuudessa oli parantamisen varaa. Sitten tuli koronan aiheuttamat rajoitukset. Kaupassa suositeltiin käymään mahdollisimman harvoin. Ihmisten hamstraaminen on aiheuttanut sen, ettei kaikkia tuotteita ole aina saatavilla. Esimerkiksi viime viikolla meidän piti tehdä lasagnea. Kaupassa ei ollut lasagnelevyjä. Ennen tämä olisi johtanut siihen, että olisin käynyt ostamassa lasagnelevyt toisesta kaupasta. Nyt en tehnyt lasagnea sinä päivänä, kun oli alunperin suunnitellut sitä tekeväni.

Perheeseeme kuuluu kaksi aikuista ja neljä lasta (14v, 12v, 10v ja 6v.) Teini ja esiteini syövät välillä enemmän kuin aikuiset. Mies on etätöissä ja lapset opiskelevat kotona, joten syömme tällä hetkellä kaikki ruuat kotona. Koululaiset hakevat koululta kouluruokaa pari kertaa viikossa. Koululta saa lounaan arkipäiviksi. Arkisin meillä syö aamupalan, lounaan ja välipalan oman perheen lisäksi myös kaksi hoitolasta.

Kahden päivän ruuat koululta
Perunaa ja lihapullia, kanakeitto, hedelmärahka, leipää ja kurkkua

Tiistai 

Lidl  95,10€


Kanafilee
Kinkkupala
Kanaleikkele
Kananmunia
Kermajuusto
Edamjuusto
Raejuusto
Halloumi
Mozzarella
Feta
Maustamaton jugurtti
Maustettu jogurtti
Voi
Maitoa
Kaurajuomaa
Ruisleipää
Sämpylöitä
Perunoita
Porkkanoita
Tomaatteja
Jääsalaattia
Paprikaa
Appelsiineja
Omenoita
Päärynää
Banaania
Pensasmustikoita
Tomaattimurskaa
Chilikastike
Oliivit (kalamata)
Artisokat öljyssä
Mansikkahillo
Kuivahiiva
Pakastevihanneksia
Pakaste maissi
Pinaattikeittoa

Torstai 

Fazer leipomo 29,80€


Leipää
Riisipiirakoita
Voimakaurapastaa
Pullavapitkoja x 2
Karkkipussi
Purkkaa


Viime viikolla kävin ensimmäistä kertaa koronarajoitusten aikaan Fazerin leipomon kaupassa. Lapsemme ovat hoitaneet hienosti tiskikoneen ja pyykinpesukoneen tyhjennysvuorot. Halusin palkita lapset Pullava-pitkoilla. Samalla ostin muutakin. Lähinnä erilaisia leipiä pakastimeen ja heti syötäväksi

Torstai K-Supermarket 74,63

Jauheliha
Juustoraaste
Sprite
Maito
Smoothie
Kaurajogurtti
Creme Fraiche
Rahka
Salaatti
Kurkkua
Tomaatteja
Tonnikala
Oliivit
Salsakastike
Lasagnelevyt
Tortilla
Juuresranskalaiset
Bataattiranskalaiset
Ananasviipaleet
Tomaatti
Viinirypäle

Yhteensä 199,53€  

Kun seurasin perheemme viikon ruokaostoksia ennen koronaa yhteissummaksi tuli 155,76€. Tästä voisi tehdä johtopäätöksen, että ruokakulut ovat nousseet, vaikka olemme saaneet lounaan koululta. Tosin viikot ovat erilaisia. Välillä tulee ostettua ruokatarvikkeita, jotka syödäänkin myöhemmin. Ruokakuluja pitäisi seurata pidemmältä ajalta, että voisi tehdä luotettavampia johtopäätöksiä. Ehkäpä mieheni talousmiehenä voi kertoa tämän koronan jälkeen, mitkä olivat näiden rajoitusten vaikutukset ruokakuluihimme.





Mitä me sitten syötiin?


Arkena: 

Pinaattikeittoa ja kananmunia. Kanakeittoa. Kanasalaattia aikuisille, lapsille kanaa, kasviksia ja nuudeleita. Kasvissosekeittoa. 

Viikonloppuna:

Pitsaa tonnikala, kinkku ja ananastäytteillä.
Jauhelihatäytteisiä tortilloja. Ranskalaisia + bataattiranskalaisia ja nakkeja. Tomaattikeittoa.






Sinua saattaisi kiinnostaa myös



Muistatko vielä aikaa, kun kauppassa tuli käytyä tuosta noin vain. Ainakin meillä korona on lisännyt suunnitelmallisuutta ja vähentänyt kaupassakäyntejä.

Viikon ruokaostokset suurperheessä

Aika ennen koronaa. Mitä silloin ostettiin?

Apua, mitä me nyt syödään eli pikaisia arkiruokia

Vinkkejä arkiruokiin.

Perhepäivähoitajan ruokapöydässä

Ruokafilosofiaani ennen koronaa.

16 kommenttia

  1. Kaupassa käynnistä on jotenkin tullut aikaisempaa stressaavampaa juurikin siksi, että yrittää - kahden hengen taloudessa - muistaa kaiken, että pärjäisi kerran viikossa ostosretkellä. Muutamana viikkona olemme onnistuneet sen sijaan tilaamaan viikon ostokset verkosta, mutta kotiinkuljetusaikoja on vähän turhan niukalti tarjolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me ei olla tuota kotiinkuljetusta kokeiltu. Kehuja olen kuullut siitä ennen koronaa, mutta nyt on juurikin kotiinkuljetusajat vähissä.

      Poista
  2. Arkiruoka aina kiinnostaa, onhan ravinto jaksamisen kulmakivi. En ole antanut koronan vaikuttaa henkisesti omaan kaupassa käymiseen, onhan siellä käytävä. Samalla tämä on hyvä hiljainen aika kokkailla ja ottaa käyttöön myös jääkaapin perukoilla olevia aineksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täälläkin saa tavallaan rauhassa kokkailla. Ei ole kiire viemään ketään treeneihin. Mulla on kyllä ilo ja mielenkiinto hieman kateissa ruuanlaiton suhteen.

      Poista
  3. Itse pyrin varsinkin tällä hetkellä käymään sen kerran viikossa kaupassa ihan jo senkin takia, koska yh:nä joudun valitettavasti pienen neidin sinne mukana kuskaamaan - toki ilman koronaakin arkea helpottaa kun siihen yhteen kertaan olisi aina saanut kaiken hankittua..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nopeat pistäytymiset kaupassa ja useat kauppareissut viikossa ovat jääneet koronan myötä.

      Poista
  4. Heippa! Aina mielenkiintoista lukea miten kukakin arkiruokailun hoitaa :) itse myös paljon siitä postaan, jos haluat käydä kurkkaamassa:) ruoka on aihe josta jaksaa niin lukea kun kirjoittaa aina<3 kaikkea hyvää teille!

    Saman olen huomannut että ruokakustannukset ovat koronan myötä nousseet jonkin verran.ei kamalasti mutta vähän..

    https://lastenjahellanvalissablogi.blogspot.com/2020/04/ensi-viikon-ruokalista-ja-vahan-muutakin.html?m=1

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävinkin jo tutustumassa blogiisi. Taisit saada yhden uuden lukijan. :)
      Ruoka - tykkään syödä ja pakko on kokatakkin. Ehkä pitäisi opetella tykkäämään myös ruuanlaitosta.

      Poista
    2. Voi kun kiva kuulla:) sitten jos se polte siihen kokkaukseen tulee niin se kyllä vie helposti mennessään:)

      Poista
  5. Meilläkin on mennyt himpun verran enemmän nyt rahaa viikossa ruokiin, kun poika on ollut amiksesta kotikoulussa. Meillä meni viime viikolla ruokiin n.95€. Meillä syöjinä minä, mies ja poika 17v.
    Ihanaa viikonloppua sinulle Minna <3

    VastaaPoista
  6. Kaupassa käyn harvemmin kuin ennen ja illalla noin 22 aikaan! Yleensä kauppa, jossa käyn on kahta myyjää lukuunottamatta tyhjä. Maski kasvoille autossa ja kertakäyttöhanskat käteen autossa ja sitten menoksi. En käytä koria enkä ostoskärryä vaan kasaan ostokset suoraan omiin kasseihin. Kun ostettavaa paljon olen ennen kassaa kuin kameli kantamukseni. Olen miettinyt myös tosi tarkkaa mitä ostan ja melkein reittikin on jo päässä miten etenen. Ennen pääsiäistä tuli tehtyä myös heräteostoksia eli suklaamunia vähän lisää ja kukkiakin.

    Itse pidin vuosi ruokaostosten osalta kirjaa ja sitä oli kyllä jännä seurata. Nyt en ole vuosineen
    enää ehtinyt/viitsinyt/muistanut.

    Kivaa viikonloppua Minna <3

    VastaaPoista
  7. Minua ainakin kiinnostaa arkiruoka ja sen suunnittelu!

    VastaaPoista
  8. Siis mä jäin suu auki katsomaan noita kouluruokia, wau! Tampereella ei saa mitään tuoretta, se kerrottiin jo etukäteen. Ei siis salaatteja, kurkkuja tms. Itse ruoat Saarioisten eineksiä ja nyt torstaina sai pienen annoksen ohrapuuroa. Tuli jo vähän turha olo ajaa kauas (omalla koululla ei jaeta) hakemaan pieni annos ohrapuuroa. :( Aika eroja kaupunkien välillä siis! Kaikkihan se on lompakossa tuntuvaa, joten ei kehtaisi valittaa, saas nähdä mitä ensi viikolla tarjolla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lahdessa eskarit eivät saa kouluruokaa. Lahden peruskoulujen ruuista en tiedä. Meidän lapset ovat Steinerkoulussa, jossa on oma keittiö. Pari valmiskeittoa on meillekin tullut. Meillä lapset hakevat vuorotellen ruuan kävellen. Me aikuiset emme edes voisi ruokaa hakea omien töidemme vuoksi.

      Poista
    2. Mutta siis on eroja kaupunkien välillä. Jossain lapset käyvät koululla syömässä ja jossain taas jaettiin kassillinen kuiva-aineita.

      Poista

Instagram