Viikon ruokaostokset suurperheessä

tiistai 10. maaliskuuta 2020
En yleensä kutsu kuusihenkistä  perhettämme suurperheeksi. Tämän blogipostauksen otsikossa käytin kuitenkin suurperhe sanaa. Ostetaanhan meillä viikoittain ruokaa oman perheen lisäksi myös neljää hoitolasta varten. Minulla oli visio blogipostauksesta, jossa kerron miten käymme kerran viikossa ruokakaupassa tekemässä isommat ostokset ja sitten käymme ehkä kerran kaupassa hakemassa täydennystä. Tarkoitus oli kertoa, miten suunnitelmallisesti ja järkevästi hoidamme perheen ruokahuollon. No, tämä viikko ei mennyt ollenkaan niin kuin oli suunniteltu. Tuli kaikenlaisia muutoksia ja ylimääräisiä kaupassakäyntejä. Ajattelin jo unohtaa kokonaan tämän postauksen ja valita uuden viikon. Tässä tämä postaus kuitenkin on. Olkoon tämä esimerkki huonosta suunnittelusta. Viikon ruokaostoksia ei kannata hoitaa näin!




Perheeseemme kuuluu kaksi aikuista ja neljä lasta. Arkisin minulla on 3 hoitolasta maanantaista perjantaihin. Lisäksi neljäs hoitolapsi on paikalla kahtena päivänä viikossa. Omat lapset ja mies syövät arkisin lounaan koulussa ja töissä. Kuopus syö usein myös aamupalan ja välipalan eskarissa. Hoitolapsille on tarjolla meillä aamupala, lounas ja välipala.

Yleensä suunnittelemme viikonloppuna seuraavan viikon ruuat ja käymme kaupassa sunnuntaina. Viikolla haetaan kaupasta pientä täydennystä. Oma vakkarikauppani on Lidl. Mies tuntuu suosivan Prismaa. Lähikauppamme on S-market.




Sunnuntai 9.2

Prisma 80,80€

Kanaa
Jauhelihaa
Nakkeja
Nuudeleita
Pastaa
Riisiä
Juustoa
Leikkelettä
Tuorejuustoa
Pestoa
Lihapullia
Kananmunia
Mansikkakeittoa
Leipää
Riisivälipaloja
Rahkaa
Wok vihanneksia (pakaste)
Paprikaa
Banaaneja
Avocadoja
Mandariinia
Tomaatteja
Päärynöitä
Omenoita
Porkkanoita
Perunaa
Maitoa
Kauramaitoa

Mies kävi myöhään sunnuntai-iltana kaupassa. Lista oli hieman hutaisten tehty tai siis sitä ei edes varsinaisesti tehty. Emme miettineet, mitä tarvitsemme tulevalla viikolla. Mies vain osti kaikkea, mitä yleensä tarvitsee ostaa ja lisäksi kiireisiä päiviä varten valmiita lihapullia. Ei heräteostoksia.




Tiistai 11.2

Lidl 30,90

Limsaa
Kivennäisvettä
Vaniljakastiketta
Juustodippi
Salsadippi
Tortilla sipsit
Juustoraaste
Banaani
Paahtoleipää
Kaurasydän
Lihapasteija
Ruby suklaa (pinkki suklaa)

Kävin kuopuksen kanssa Lidlissä, kun olimme ensin vieneet isoveljen ja isosiskon omiin treeneihinsä. Meidän piti ostaa herkkuja vanhimman pojan kaverisynttäreille, jotka olivat seuraavana päivänä. Pinkki suklaa oli heräteostos ja ostin sen ajatellen seuraavaa päivää, joka oli minun ja mieheni 15. vuotishääpäivä. Lihapasteijat oli evääksi ja iltapalaksi lapsille. Tiistaisin kaikilla kolmella isommalla on treenit ja ilta menee autoillen.


Prisma 23,93€

Kaurahiutaleita
Riisivälipaloja
Leipää
Riisipiirakoita
Kananmunia
Porkkanoita
Voi
Leikkelettä
Nuudeleleita
Banaania
Tummaa suklaata (leivontaan)

Lidlissä ei ollut gluteiinitonta suklaata mutakakkua varten, joten pyysin miestä käymään vielä kaupassa. Hän kävi Prismassa paluumatkalla treeneistä ja osti paljon muutakin suklaan lisäksi.


Keskiviikko 12.2

S-market 6,93€

3 karkkipussia

Mies osti kotimatkalla töistä karkkipusseja pojan kaverisynttäreitä varten. Karkit jäivät edellisenä päivänä ostamatta, koska mies ja poika eivät osanneet valita gluteiinittomia karkkeja.


Torstai 13.2

Fazerin tehtaanmyymälä 13,20€

Erilaisia leipiä kts. kuva

Vien torstaisin poikaa treeneihin Fazerin tehtaanmyymälän lähelle. Minulle on tullut tavaksi käydä ostamassa samalla kassillinen leipää. Osan leivistä pakastan. Lapsetkin osaavat ottaa pakasteesta tarvittaessa leipää sulamaan.




Mitä me sitten teimme ruuaksi näistä ostoksista?



Hoitolasten lounas- ja välipalalista


Ma: perunamuusi, lihakastike, porkkanat
Vp: viili, leipä, banaani
Ti: nakkikeitto, ruisleipä
Vp: rieska, omena
Ke: Linssikasvissosekeitto, raejuusto, ruiskrutongit
Vp: turkkilinen jogurtti + hunaja, hedelmä, leipä
To: pasta, falafelpihvit, salaatti
Vp: paahdettu leipä, banaani
Pe: riisi, kana-kasviswok
Vp: riisipiirakka, hedelmä

Oma perhe söi osittain samaa ruokaa, kun hoitolapset. Lisäksi ainakin pastaa ja jauhelihaa. Omat lapset saattavat tehdä itselleen nuudeleita ennnen treenejä. Sekaan he laittavat kanaa tai jauhelihaa, jos niitä jääkaapissa on.





Pojan kaverisynttäreillä

Nachovuoka
Mutakakkua ja vaniljakastiketta
Popcorneja
Karkkia


Viikon ruokaostokset


Yhteensä 155,76€

Suunnitelmallisuuden puute ja päättämättömyys sekoittivat täysin tämän seurantaviikon. Useat kaupassakäynnit lisäävät heräteostosten määrää. Ja sen nämä meidän viikon ostokset todistavat. Tosin heräteostokset pysyivät yllättävän hyvin kurissa. Aion ehdottomasti ottaa uusiksi tämän viikon ruokaostosten seurannan. Ensi kerralla näette, miten suunnitelmallisuus oikeasti toimii!


Käyttekö te monta kertaa viikossa kaupassa? 

Mitkä asiat helpottavat teidän arjen ruokahuoltoa?

Onko kenelläkään kokenuksia kauppakassi-palvelusta? 

Itse olen kuullut siitä hyvää, mutta en silti ole tullut kokeilleeksi.



Sinua saattaa kiinnostaa myös


Apua, mitä me nyt syödään eli pikaisia arkiruokia

- Vinkkejä arkiruokiin

Perhepäivähoitajan ruokapöydässä

- Lounaslistoja ja meidän ruokafilosofiaa

Lempiruokaviikko

- Kun lapset saavat päättää, mitä syödään


18 kommenttia

  1. Mulla on jotenkin sellainen mielikuva, että nykyisin jo kolmilapsista perhettä pidetään suurperheenä? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei siitä kovin montaa vuotta ole, kun luin Hesarista: "kolme on uusi kaksi". Koskien siis lasten lukumäärää.

      Poista
  2. Kiva oli lukea muidenkin ruokahuoltoa! Meillä myös hyvin suunnitelmallinen ruokahuolto josta usein postaankin :) aika edukkaasti pääsitte vaikka ette tarkkaan suunnitelleetkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääkin käydä tutustumassa blogipostauksiisi. Kiitos vinkistä!

      Poista
  3. Teemme kerran viikossa isot ostokset, koska silloin pääsemme autolla kauppaan (meidän perheellä ei siis ole autoa). Sen lisäksi haetaan leipää, maitoa ja mehua välillä lähikaupasta. Tehdään viikon ruokalista aikalailla valmiiksi, se helpottaa hurjasti kaupassa käyntiä.
    Ihania ruokia teet hoitolapsille <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo autottomuus pakottaa varmasti suunnittelemaan paremmin ostoksia. Ja se ei ole huono asia!
      Uusia ideoita kaipaisin arkiruokiin. Tuntuu, että samat lounaat pyörii...

      Poista
  4. Apua miten viitseliästä. Me käydään nykyään kaupassa kun pakko. Yritän laittaa kauppalistaan kaiken ylös ja ostan mielellään 3 päiväksi ruuat jotka itseasiassa kuitenkin riittää 5 päiväksi. En millään halua heittää ruokaa roskiin. Liian paljon ostetaan roskaruokaa �� mutta onneksi tehdään molemmat miehen kanssa itse ruokia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo ruuan poisheittäminen ahdistaa. Sitä koitan vältellä.

      Poista
  5. Käydään usein kaupassa, kaappiin ei mitenkään mahtuisi esim. vkon ruokia, vaikka meitä on kolme (kohta neljä). Lisäksi jotkut tuotteet menee vähän huonoiksi. Kasviksia syödään tosi paljon. Minusta rahaa kuluu, vaikka hyödynnän usein S-kauppojen ilta-aleakin. Kauppalista tulee tehtyä oikeastaan aina... Juuri harkitsen ekaa kertaa ruokien tilausta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota ruokientilausta kotiin on tullut harkittua, mitään ei ole asian eteen tehty. 🙈

      Poista
  6. Me käydään aina sunnuntaisin tekemässä arkiviikolle ostokset, menee yleensä vaippoineen ja pesuaineiden kanssa max 100e, pe ostetaan sitten viikonlopuksi jotain parempaa (ja epäterveellisempää) ruokaa. Sillon menee helposti 50e.2 aikuista ja 3 alle kouluikäistä lasta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa järkevältä nuo kaupassakäynnin määrät. Meidänkin pitäisi pyrkiä samaan.

      Poista
  7. Meillä ei nuo listat auta, ollaan sellaisia "tunne" syöjiä, että listat useimmiten jää toteutumatta. Kokeiltu ollaan monta kertaa, mutta ei toimi. Ruokahävikkiä syntyy silloin myös kaikkein eniten meillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruokahävikkiä yritän välttää, mutta aina ei onnistuta. :(

      Poista
  8. Kyllä mun mielestä kuusihenkinen perhe on jo suurperhe :). Tykkään itsekin suunnitella ns ruokalistaa etukäteen.

    VastaaPoista
  9. Olen jo kauan miettinyt, että pitäisi tehdä suunnitelmallisempia kauppareissuja. Nyt tuntuu, että siellä käydään liiankin usein. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime aikoina ei ole päteneet nämä normaalit kaupassa käynnin periaatteet. Monta hyllyä ollut ihmisten hamstrauksen takia tyhjinä. Ehkä tilanne tasoittuu...

      Poista

Instagram