Perhepäivähoitajan ruokapöydässä

keskiviikko 15. tammikuuta 2020


Olen useammankin kerran kertonut blogissani olevani perhepäivähoitaja. Ruokahetken ovat tärkeä osa hoitopäivää. Syömme yhdessä aamupalan, lounaan ja välipalan. Valmistan ruuat itse eineksiä vältellen. Ruokahetkillä pienimmät harjoittelevat itse syömistä ja isommat jo vaikkapa haarukan ja veitsen käyttöä. Kaikki harjoittelevat hyviä pöytätapoja ja yhdessä maistelemme erilaisia ruokia. 

Minulla ei ole käytössä kiinteää ruokalistaa, vaan meillä mennään vähän fiiliksen mukaan. Joka viikko pyrin kuitenkin tarjoamaan ainakin yhden kasvisruuan ja yhden kalaruuan. Seuraan kyllä koulujen ja päiväkotien ruokalistoja ideoita etsien, mutta en noudata mitään listaa sellaisenaan.




Tämän kirjoituksen kuvat olen ottanut minun ja hoitolasten lounaista. Kuvissa on


  1. Perunamuusi, härkiskäristys, puolukkahillo, porkkanat
  2. Riisi, kanawok, salaatti
  3. Linssikasvissosekeitto, raejuusto, ruisleipäkrutongit





Erilaiset pastakastikkeet ovat usein nopeita valmistaa. Tällaisia "pikaruokia" on muun muassa tonnikalakastike. Lisäksi ainakin minun omat lapseni ja hoitolapseni uskaltavat maistaa heille vieraita ruoka-aineita paremmin kuin ne tarjoaa tutun pastan kanssa. Esimerkiksi punajuuripastasta on tullut yllättävä menestys. Se vielä värjää kielenkin hauskasti liilaksi.




Hoitolapseni osallistuvat varsin harvoin ruuanlaittoon. Joskus he ovat esimerkiksi pilkkoneet nakkeja. Yleensä valmistelen ruokia aamulla ennen kuin kaikki lapset ovat paikalla. Joskus teen esivalmisteluja edellisenä päivänä lasten ollessa päiväunilla. Meillä on viikko-ohjelmassa leivontapäivä tiistaisin ja silloin lapset ovat päässeet mukaan mittaamaan, sekoittamaan ja leipomaan. Leivontapäivinä olemme tehneet muun muassa sämpylöitä, pullia, siemennäkkäriä, banaanileipää ja pitsaa.





Minkälaisia ruokia meillä sitten syödään? Tässä muutamia esimerkki viikkoja viime vuoden puolelta ja tältä vuodelta. Aika monella viikolla olen tarjonnut linssikasvissosekeittoa. Se on ollut mieleinen ruoka kaikille hoitolapsilleni ja ruokaan saa laitettua monenlaisia kasviksia. Porkkana ja bataatti ovat suosikkeja ja usein keiton pääraaka-aineena. Leipää meillä saa joka ruualla. Lounaalla leipää saa yleensä ruuan jälkeen, jos haluaa. Keittojen kanssa tarjoan leipää yhtä-aikaa lämpimän ruuan kanssa.


Ruokalista

Ma: munakasrulla, avocadosalaatti, raejuusto
Vp: mansikkakiisseli, leipä
Ti: riisi, savulohi, porkkanaraaste
Vp: leipä, päärynä
Ke: pasta, mifucarbonara, salaatti
Vp: leipä, omena
To: riisi, pestokana, maissi, porkkana, kukkakaali
Vp: jogurtti, hedelmä, leipä
Pe: pinaattikeitto, kananmuna
Vp: weetabix, omena


Ruokalista

Ma: nuudeli, possu-kasviswok, paprika, kurkku
Vp: turkkilainen jogurtti + omenasose, päärynä
Ti: jauhelihapitsa, avocado, paprika, kurkku
Vp: banaaniletut
Ke: linssikasvissosekeitto, raejuusto, paahdettu ruisleipä
Vp: jogurtti, omena, päärynä
To: punajuuripasta, raejuusto, pähkinät, tomaatti
Vp: maissihiutaleet, banaani
Pe: perunamuusi, uunilohi, paprika, kurkku
Vp: viilis, hedelmä


Ruokalista 

Ma: makaroni, kana-kasvispihvit, kukkakaali, paprika, kurkku
Vp: viili + omenasose, luumuja
Ti: peruna, uunilohi, kukkakaali, porkkana, kurkku, tomaatti, paprika
Vp: rullarieska, luumuja
Ke: kesäkurpitsalasagne, kurkku, paprika
Vp: luumupannari, persikka, banaani
To: makaroni, lihapullakastike, kurkku, paprika, tomaatti, porkkanaraaste
Vp: leipä, banaani, persikka
Pe: linssi-kasvissosekeitto, raejuusto, rieska
Vp: jogurtti, hedelmiä


Ruokalista

Ma: kesäkurpitsapasta kauramakaroonista, feta/raejuusto, tomaatti
Vp: hedelmäsalaatti, leipä
Ti: kattilalasagne, salaatti
Vp: sämpylä, päärynä
Ke: linssikasvissosekeitto, raejuusto, ruiskrutongit
Vp: jogurtti + mangosose, leipä
To: peruna, chili con carne, salaatti
Vp: hedelmiä, ruisleipä
Pe: nuudeli, kasviswok
Vp: weetabix, banaani, leipä


Sinua saattaisi myös kiinnostaa:


- Kun lapset saavat päättää, mitä syödään

- Vinkkejä arkiruokiin

Milloin sä menet oikeisiin töihin?
- Perhepäivähoitajien usein kuultu kysymys.



Mitä teillä syödään tänään? 



24 kommenttia

  1. Kiitos ruoka-arjen jakamisesta. Teen meidän perheelle aina edellisellä viikolla ennen ’isoa’ kauppakäyntiä perjantaina tulevan viikon ruokalistan. Noudatan samaa periaatetta, vähintään kerran kalaa ja kasvisruokaa viikossa. Päivälliset pitää vaan, ainakin minun, suunnitella tarkkaan lasten kilpaurheilun takia. Riittävän proteiinipitoiset ruuat harkka- ja pelipäiviin. Siksi koen kasvisruuat haastaviksi. Kasvissosekeitot on pop silti meilläkin. -Katta /Arki(paska)ruokaa www.arkipaskaruokaa.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun omilla lapsilla on treenejä 4-5 kertaa viikossa/lapsi. Kolme enemmän ja vähemmän nirsoa koululaista. Heidän ruokailut on sitten erikseen... Ehkä aihe toiseen blogipostaukseen.

      Poista
  2. Töissä söin vegenakkikastiketta, perunaa ja porkkanaraastetta, kotona mies oli tehnyt lihapataa vihanneksilla.
    Hyvän kuuloisia ruokalistoja ja tuo kanawokki on minun suosikkini <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en ole vielä maistanut hyvänmakuisia vegenakkeja.

      Poista
  3. Teen iltapainotteista työtä itse, joten minulla ei oikeastaan ole mitään tietoa mitä täällä muu perhe syö :) Minä syön jämiä tai sitten ostan valmiita annoksia kaupasta, jos ehdin hakea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä vastaan meillä arkiruuista. Viikonloppuisin välttelen keittiötä ja ruuanlaittoa, jos vain suinkin voin.

      Poista
  4. Arkena syödään usein pakastimesta otettua aiemmin tehtyä ruokaa. Kotiruokaa pyrin tarjoamaan mahdollisimman monipuolisesti neidille ja tokihan se on itsellekin parempi valinta, eineksiä lähinnä itselläni ajoittain töissä eväänä - vaikka sinnekin mieluummin niitä kotiruuan jämiä otan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihailtavaa tuollainen ennakointi ja ruokien tekeminen valmiiksi. Mä olen siinä aika surkea. Silloin tulee sorruttua eineksiin ja pikaruokaan. Ei niinkään koske hoitolapsia vaan oman perheen ilta/viikonloppuruokia.

      Poista
  5. Olipas kiva postaus, linssikeitto menee ehdottomasti kokeiluun! Oliko sulla siihen reseptiä? Iloa viikkoon Minna <3<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!
      Meidän keittoon tulee porkkanoita, (bataattia), 1-2 perunaa, kukkakaalia/parsakaalia/mitä sattuu olemaan + 1-2dl punaisia linssejä. Keitän kasvisliemikuution kanssa. Soseutettuun keittoon tuorejuustoa, loraus kermaa tai sitten ei.

      Kivaa loppuviikkoa!

      Poista
  6. No huhhuh. Melkoinen miettiminen ja valmistaminen noissa, ja onnellisia saa olla sun hoitolapset ja lasten vanhemmat, kun ruoka on noin monipuolista ja vieläpä pitkälti kasvispainotteista.
    Linsseistä on tullut tässä parin viime viikon aikana mun ykkössuosikkeja. Justiin tein linssilasagnea, joka oli niin hyvää, että en taida enää tavallista edes harkita. Mieskin syö hyvällä halulla ja kehuu kavereille, kuinka "vaimo tekee jotain sellasia erilaisia ruokia, mutta ne maistuu ihan normaaleille" (toi on kai kehu :D)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kehu mieheltäsi! :D Linssilasagnea en olekkaan koskaan tehnyt tai edes maistanut. Kiitos vinkistä!

      Poista
    2. Ohje on sieltä vegaanihaasteen reseptipankista. Laitoin vaan puolet vähemmän kaurakermaa ja ens kerralla jätän ehkä sen Oatlyn fraichenkin pois. Se linssikastike oli mun mielestä paras osuus.

      Hyvää viikonloppua!

      Poista
    3. Sori, kun täällä vien palstatilaa, mutta pakko oli vielä palata sen verran, että se mun tekemä linssilasagne oli nimeltään "vaivaton linssilasagne". Näytti olevan toinenkin ohje ilman tota vaivaton-etuliitettä ja se näytti liian työläältä (mulle :))

      Poista
  7. Kunnioitan perhepäivähoitajia suuresti, olen itse ns. mummohoitaja kahdelle tyttäremme lapselle, 3 ja 7 vuotiaille. Hoidan heitä satunnaisesti 3-5 päivää viikossa joten laitan heille ruokaa ja välipaloja. Meillä syödään kalaa myös ainakin kerran viikossa, hernekeitto alkaa nyt tulla myös ruokalistalle sekä marjakiisselit joita teen joka viikko. Leivotaan paljon ja myös pitsaa tehdään joskus. Kasvikset ja salaatit ei mene alas joten niitä laitan mutta lautaselle jäävät. Mutta koulussa isompi kuulemma syö toisten mukana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, että lapset saavat olla mummon kanssa! Meillä on hernekeittoa noin kerran vuodessa. Laskiaisena. Ei ole oikein kenenkään lempiruokaa.

      Poista
  8. Meillä syödään tänään pari päivää sitten tekemääni lohikeittoa. Ensimmäistä kertaa tein lohikeittoa, ja siitä tuli tosi hyvää. Tekemäsi ruuat kuulostavat tosi hyviltä. Erityisesti minua peston ystävänä kiinnostaa tuo pestokana. Millaisen reseptin mukaan olet tehnyt sitä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Peston voi tehdä itse. Pikaversio taas on seuraavanlainen:

      Marinoinattomia kanoja 1 pkt
      Purkki pestoa
      Aurinkokuivattuja tomaatteja, 10 kpl
      Maissia tai herneitä

      Kanat paistetaan peston kanssa, sekaan maissit ja aurinkokuivatut tomaatit. Alkuperäisessä ohjeessa oli sugar snapseja eli herneitä palkoineen. Meillä nykyään aina reilusti maisseja. Syödään riisin kanssa. Omien lasten lemppari.

      Poista
    2. Kuulostaa meidän tulevalta lempparilta! Kiitos ohjeesta :)

      Poista
    3. Varmaan harvinaisen tyhmä kysymys, mutta tarkoitatko paistamisella pannua vai uunia? Nyt on kanan naturellia paistileikettä ostettuna. Vai olisiko sen pitänyt olla kanankoipia? Olen aivan onneton keittiöhommissa :)

      Poista
    4. Enpä huomannut kysymystäsi aiemmin, mutta suikaleista olen pannulla tämän ruuan tehnyt.

      Tosin joku aina sitten laitoin kananrintaleikkeitä tai mitä lie pestolla kanssa uuniin.

      Poista
    5. Kiitos vastauksesta! Tein uunissa ja tuli tosi hyvää :)

      Poista
  9. Hienon hienon ammatin olet päätynyt valitsemaan

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tarkoitus lopettaa nämä työt kesällä.

      Poista

Instagram