Kaksplus.fi

perjantai 12. syyskuuta 2014

Saako lapsi valita itse vaatteensa?

Meillä ei ole tyylikkäitä "blogilapsia", joita äiti pukisi merkkivaatteisiin tai edes valitsisi lastensa vaatteet. Tosin eipä tätä äitiäkään voi tyylikkääksi kehua. Tuntuu, että lasten omatahto pukemisen suhteen on alkanut jo kovin pienenä. On ollut lempivaatteita ja ehdottomia ei-ikinä-päälle vaatteita. Esikoinen käytti uutta mikki yöpukua yötä päivää sellaisen 2-vuotiaana saatuaan.

Olemme aina saaneet vaatteita lahjaksi tai käytettyinä ja olen ottanut kierrätetyt vaatteet ilolla vastaan. Niinpä meidän lasten vaatekaapit on olleet suloinen sekamelska kaikennäköisiä vaatteita aina esikoisen vauva-ajasta alkaen. Nykyään pojilla on usein aina päällä kangashousut, t-paita ja collegetakki. 4-vuotias taas käyttää legginssejä eri yhdistelmien kanssa.2-vuotiaana meidän neidin mielestä sukkien käyttö oli ärsyttävää! Silti en antanut asiassa periksi. Monet kerrat hän riisui kengät, sukat ja vähän muutakin ulkona talvella. Hän ei muuten edelleenkään pidä sukista. Taas käymme keskusteluja siitä, että tarvitseeko nyt käyttää sukkia. Onneksi keskustelut ovat vähän rakentavampia kuin kaksi vuotta sitten.

 
Nykyään lapset saavat periaatteessa itse valita vaatteensa, kunhan ne ovat säänmukaiset. Suurempiin juhliin me valitsemme lasten vaatteet yhdessä lasten kanssa. Mutta näitä suurempia juhlia on kovin harvoin. (Häät, ristiäiset ym.)
 
Arkilook vuoden takaa. Juhlamekko, pantterilegginssit ja Angry Birds-lenkkarit.
 


Pääsiäisen aikaan. Isoveljen autopipo, kaverin vanha trikoopaita ja mekko. Jalassa muumilegginssit ja goretex lenkkarit.

 
 
Pantterikuosia voi yhdistää myös näin. Mekko Höö, Päällä kultainen hihatin ja jalassa oranssit ballerinat.
  
Kerhovaatteet. Ennakkoluulotonta kuosien yhdistämistä.
 
 
 
Tärkeä osa pukeutumista on korut ja usein mukana on joku pieni lelu. Tässä Zoobles.

 
Puistossa. Jälleen lempileggarit, t-paita, collegetakki ja äidin vanha käsilaukku. Ja huom! Jalassa on sukat.
 

 
 
Tämän päivän asu, jolla leikittiin kaverin kanssa ulkona. Minun vanha kesämekko 80-luvulta, kultainen hihatin ja gorelenkkarit. Kaulassa villalankaan pujotettu vaaleanpunainen muovitimantti.
 
 
Meillä siis yritetään lempeästi ohjata vaatteiden valinnassa, mutta aika vapaasti lapset saavat vaatteensa valita. Kaupasta ostetaan uusia vaatteita vain tarpeeseen ja pyrimme ostamaan vaatteita, jotka miellyttävät lapsia. Miten raivostuttavaa on uusi vaate, jota kukaan ei suostu käyttämään.
 

6 kommenttia:

 1. Mahtava postaus.
  Täältä ei myöskään löydy "muotiblogilapsia". Esikoinen saa ihan vapaasti pukea collagehousut ja trikoisen paidan päälle. Ei farkkuja, kun eivät kiinnosta. Keskimmäisen kanssa on ollut ongelmia vaatteiden kanssa. Yhdessä vaiheessa kaikki piti olla prikulleen samaa sävyä. Nyt ekaluokkalaisena on pukeutuminen helpottunut. Neiti 2v. osaa jo ilmoittaa "ei tätä paitaa" "punit sukkahousuni". Ja jos näin päättää, niin turha yrittää muuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meillä vielä viime vuonna pojat käytti koulussa ja eskarissa aina collegehousuja. Tänä syksynä molemmilla on aina kangashousut. En tiedä mistä tämä "muoti" meille tuli.

   Poista
 2. Noin se on meilläkin aikoinaan mennyt - käytettyjä perittyjä, kirppiksiltä ostettuja ja jotain uutta. Merkin perässä ei ole juostu silloin - eivätkä näy juoksevan nyt aikuisinakaan. Jos vaateostoksille yritin aikoinaan tytön viedä, oltiin 10 minuuttia vaatekaupassa ja tunti kirjakaupassa. Pojan kanssa tuo jälkimmäinen vaihtui pelikauppaan.
  Ja tykkään kovasti teidän neidin pukeutumisesta - lapsen pitää saada olla lapsen näköinen - oli sitten merkkiä tai ei.
  Kivaa viikonloppua sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistäsi! Mukavaa alkanutta viikkoa!

   Poista
 3. Sama juttu täällä; suosin kierrätystä ja "lasten näköistä pukeutumista". Tyttö saa pitää glitterinsä niin kauan kuin haluaa ;). Itse asiassa on tosi mukavaa saada kierrätettyjä vaatteita; monesti pusseista on löytynyt vaatteita, joita en olisi itse ostanut lapsille, mutta jotka ovat olleet lapsille tosi mieleisiä! On myös tosi mukava nähdä meidän lasten vanhoja vaatteita lasten serkuilla Algeriassa; osa vaatteista on jo yli 10v vanhoja, mutta vielä "kierrossa" ja näyttävät olevan mieleisiä. Tyttösi pukeutumistyyli on tosi suloinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus meillä vaatteen paras puoli on ollut se, että kyseinen vaate on jonkun vanha. Siis jonkun isomman lapsen, jota ihaillaan.

   Poista