keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Illalla pelataan Afrikan tähteä

Jokin aika sitten luin Mereta Mazzarellan kirjan: Illalla pelataan Afrikantähteä. En ollut aiemmin Mazzarellaa lukenut, mutta tämä kirja sattui olemaan hyvin esillä lähikirjastossa. Ihan sattumalta en kirjaa kotiin lainannut, vaan muistin erään äidin tätä kirjaa leikkipuistossa suositelleen. Puhuimme puistossa siitä, että onko sillä eroa, jos mummo on isän äiti tai äidin äiti. En ihan tarkkaan muista miten keskustelu meni. Kovin pitkä tai syvällinen se ei ainakaan ollut. Puistossa jutut keskeytyvät, kun pitää seurata mitä lapset tekevät, ohjata pienempiä ja isompiakin, hyssytellä vauvaa ja niin edelleen.

Kirja oli niin mielenkiintoisesti kirjoitettu minua kiinnostavasta aiheesta, että luin sen nopeasti. Kirjassa käsitellään isovanhemmuutta ja lastenlapsia sekä anoppi-miniä-suhdetta. Kirja on henkilökohtainen, mutta myös yleisellä tasolla kirjoitettu. Mietin, että olisiko Mazzarella kirjoittanut samalla tavalla, jos hänen miniänsä olisi ollut suomalainen tai jos hänen poikansa ei olisi eronnut.

Kirja herätti ajatuksia, niin kuin hyvän kirjan pitääkin. Suorastaan ahmin Mazzarella viisaita sanoja. Luettuani kirjan minulle tuli tunne kuin olisin tutustunut oikeasti uuteen ihmiseen. Ainakin yritän olla suvaitsevaisempi muita ihmisiä kohtaan. Varsinkin niitä isoäitejä. Jatkossa aion etsiä kirjastosta muitakin Mazzarellan kirjoja, mutta sitä ennen minulla on luettavana monen vuoden tauon jälkeen Marian Keyesiä. Hän oli yksi suosikeistani joskus ennen lapsia. Saa nähdä, miten tämä hömppä minuun nyt uppoaa. Tosin ei tämä pelkkää hömppää ole. Keyesillä on yleensä jokin vakava aihe käsiteltävänä viihdyttävissä kirjoissaan. Tälle kertaa se on masennus.

Ovatko teille tuttuja nämä Merete Mazzarella ja Marian Keyes?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti